Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Jordskott – Avsnitt 9

Påsk och resor och långhelg –  TV-Klubben lyckades helt enkelt inte samlas för förra veckans avsnitt av Jordskott. Men nu är vi tillbaka igen, för att avhandla avsnitt 9, alltså näst sista avsnittet. Och som vanligt innehåller texten massvis av spoilers.

EDUARDO: Många trådar börjar lösas nu men frågan är om man hinner ta tag i allt. Känns som om Jordskott verkligen är en sån serie som kan lämna lite lösa trådar bara för att ha kvar delar av mystiken. Vad tycker ni? Personligen tycker jag det är mycket nu, men kul att teorierna som vi och våra läsare haft stämmer,  som att Esmeralda är ett skogsrå. Teorin (som jag gillade) om att Niklas var en jätte fick dock utgå. Vad tycker ni – nöjda med hur trådarna börjar knytas samman nu inför sista avsnittet?

EMBLA: Ja det är väldigt spännande nu. En sak slog mig som jag inte ens tänkt på. De har på ett snyggt sätt smugit in det här övernaturliga i serien , för plötsligt tycker man det är mindre rimligt att Niklas inte är en jätte än att han en vanlig pöjk. Annars brukar ju det där med monster av olika slag vara knepigt och väldigt sällan görs det på ett såhär övertygande sätt.

EDUARDO: Lite som att man förväntar sig att det övernaturliga ska vara det naturliga? Kanske det. Jag hade ju älskat tanken på Niklas som jätte men nu får vi nöja oss med troll, vättar och skogsrå verkar det som.

EMBLA: Ja eller mer att det är diskbänksövernaturlighet. Det är ingen stor grej med lite troll och skogsrån liksom.

EDUARDO: Sjukt sugen på att få se hur näcken ser ut – dom har ju haussat den i några avsnitt nu så den måste ju ha en ganska signifikant roll i avslutningen.

INGRID: Jag är inte så säker på att vi kommer att få se näcken. Och det gör kanske inte så mycket ändå. Jordskott har verkligen skildrat det övernaturliga på ett ”lagom” sätt – om ni ursäktar det osexiga uttrycket. Det var nästan, men bara nästan, som det blev för tydligt när Wass uttryckligen sa till Tom Aronsson att Esmeralda är ett skogsrå. Jag menar, har ordet troll ens nämnts nån gång? När det gäller om alla trådar kommer knytas ihop så verkar det lovande tycker jag. Och med tanke på hur bra serien har gått så är väl tanken på en säsong 2 inte helt otrolig direkt, och i så fall är det ju bra om det finns lite lösa trådar kvar…

EDUARDO: Jag har inte tänkt på det, men vi och våra läsare har ju pratat om allt ganska mycket så det blir ju ganska givet att det är troll och liknande överallt. Men om man inte diskuterar serien så är det ju mer en slöja över det hela. Kanske blir lite direkt med skogsrået då.

jordskott badkar
Näcken has left the building.

INGRID: Men – jag måste verkligen åter igen ta upp hur orimligt jag tycker det är att Eva inte ställer tusen frågor till Wass om hur allt egentligen hänger ihop. I början när hon precis fått jordskott kunde jag köpa att hon kanske var lite sinnesförvirrad, men nu – varför frågar hon till exempel inte hur det kommer sig att Wass tog jordskott? Vem han jobbar för, och vad som är hans mål? Stör inte ni er på detta?

EMBLA: Jo, där håller jag med dig Ingrid. Samtidigt är det något som gör att jag håller en viss distans till serien så jag liksom lapar i mig det som bjuds och ifrågasätter inte så mycket. Om det har att göra med att det är en sån laglös värld för jag inte har koll eller något annat vet jag inte. Men självklart, när du säger det har du rätt!

EDUARDO: Jo det gör jag, men jag har typ köpt Eva som en ganska bortkopplad karaktär på något sätt. Hon verkar rationell och logisk i början men med tiden så är hon påverkad av så många faktorer att jag kommit att köpa att hon gör massa irrationella saker.

INGRID: Jo det ligger väl nåt i det du säger Eduardo, att hon är lite ”bortkopplad” på något sätt. Men apropå vem Wass egentligen jobbar för – han är ju inte helt ärlig där. Till exempel fick han Eva att tro att det var Muns som gjorde sig av med galne Gren, när det i själva verket var organisationen som Wass jobbar för som dränkte honom. Visst är det en av de mest spännande grejerna inför sista avsnittet, att vi fortfarande inte har hela bilden av Wass och det han håller på med?

EMBLA: Jamen verkligen. Ju fler svar man får, desto fler nya frågor dyker upp!

EDUARDO: Absolut, det är ju Wass, Muns och Näcken som är det absolut viktigaste inför sista avsnittet för mig. Sen har ju varje karaktär en egen fråga och öde som ska besvaras egentligen, så dom måste ju gå in i varandra.

INGRID: Vad säger ni om det här med Gerda då? Att hon liksom utkristalliserats till the bad guy?

EMBLA: Det är spännande! Också en ganska kall karaktär som man inte riktigt fått grepp om så egentligen är det kanske inte så chockerande men fortfarande oväntat!

EDUARDO: Ska jag vara ärlig så bryr jag mig inte så mycket om hennes karaktär. Den och hennes motiv är platta – den är en drivande faktor visst men platt utan något större djup.

INGRID: Hm, känner också lite så. Är ändå en ganska vanlig typ av karaktär i deckare, den försmådda kvinnan som vill hämnas. Särskilt att det är lite smaskigt med otrohetsaffär och ”oäkta” barn också. Men vem vet vad som sker i nästa avsnitt i och för sig!

jordskott gerda storm
Gerda och Storm slår sina påsar – med väldigt orent mjöl i – ihop.

EDUARDO: Är det någon jag undrar över så är det egentligen Tom. Han om någon är ju rationell och ifrågasätter, men skuffas undan. Samtidigt som han lider kval efter Esmeralda. Jag vill på något sätt att han ska ha en djupare sida – något som inte visats tidigare – men eftersom vi är på näst sista avsnittet så kommer han nog vara en vanlig tråkig människa när allt kommer omkring, eller är det någon dörr här jag missat?

INGRID: Åh, men han är ju inte tråkig! Jag gillar att han är så där lite torr i sin framtoning (särskilt när han hade de  där shortsen på sig!), och Richard Forsgren spelar honom så himla bra. Nervig och lite fumlig, men samtidigt en grym polis. Och han var ju till slut öppen för förklaringen som Wass gav honom, särskilt när han insåg vad han egentligen upplevt med Esmeralda. Frågan är väl snarare vad hans dotter har för roll? Nu har hon blivit bortrövad också, verkar det som.

EMBLA: Jag gillar också honom! Inser också att det är en hel del trådar som ska lösas, hans dotter passar ju inte alls in bland de andra bortrövade barnen..

EDUARDO: Haha speciellt när han hade shorts? Ok ok, delade uppfattningar. Hans dotter – var inte hon i grottan tillsammans med dom andra fem bortförda ungarna (för visst var dom sex stycken där)? Jag hade bara hoppats han hade dolt en extra funktion men han är helt enkelt polisen i shorts. Ok sista karaktären – Esmeralda, skogsrået. Att hon kommer ha en avgörande roll i sista avsnittet säger sig själv, men varför är hon skogsrået? Kommer hon försvinna? Jag tror på något sätt att hon kommer införlivas i skogen som en skyddade kraft i slutet och bli ett med den. En öppen karaktär helt enkelt, vad tror ni om henne?

INGRID: Är inte så säker som du på att Esmeralda kommer ha en större betydelse i slutet. Jag tänker att hon är en varelse som helt enkelt är en del av den värld som sakta öppnats upp för oss och Eva, och Tom. Men blir gärna motbevisad nästa vecka, men någon mäktig slutkläm!

Och vi måste ju nämna den dramatiska slutscenen. Wass blev ju skjuten av Storm i skogen, och lämnades kvar till synes död – men sen får vi se hans fingrar som trycks mot marken, … försöker han få näring från jorden? Som Josefine när hon stoppade handen i blomkrukan, och utvecklade som rötter? Nånting måste det ju vara som räddar honom nu, för egentligen borde han ju ha dött där i skogen. Och Wass kan ju inte dö nu! Nånting måste det ju vara som räddar honom nu, för egentligen borde han ju ha dött där i skogen.

EMBLA: Ja det är väl en inte alltför djärv gissning, Wass kan ju knappast försvinna nu? Å andra sidan känns Jordskott följa den nya trenden att precis vad som helst kan hända – no mercy..?

Jordskott visas på Svt på måndagar kl 21

5 COMMENTS

  1. Vad dillar ni om? Näcken har vi ju redan fått se i början där när den gamla blev skjuten. Förresten så är det inte en näck utan en undin.

  2. Det är också hyfsat tydligt att Ida självmant har rymt till Silverhöjd. Hon fick ju nån telepatisk kontakt med Josefin där i början när hon tom pratade med Eva lm hur ledsen flickan (Josefin) var… Tycker jag. 🙂

  3. Äh. Det var väl ganska otydligt var det inte? Jag menade mer att den visar upp sig som väsen tydligare och manifesterar sina krafter. Sure nu när jag googlat Undin så låter det rimligare men vad gör dig så säker på det? Har det nämnts tidigare?

    Jo Ida har väl ’självvalt’ rymt. Hon var ju påverkade telepatiskt vid några tillfällen men ändå hyffsat klar. Mer självmant än dom andra barnen som stack iväg i det här avsnittet dock.

  4. ”Näcken” är väl mer vårt arbetsnamn på den där vattenvarelsen, vi vet ju såklart inte vad det är. På vilket sätt tycker du det är tydligt att det är en undin?

  5. Denna överpretensiösa serie är på väg att dö sotdöden nu. Dialogen taffligare än någonsin och direkt klumpigt gjorda scener, t ex ”duellen” mellan Wass och Storm, eller Toms försök att stoppa Eva från att köra iväg. Pinsamt! Ambitionen finns men förmågan saknas.
    Det är bättre att köpa in kvalitetsserier från England. Fortitude är ett utmärkt exempel.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.