Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Jordskott s.2 – Avsnitt 1 & 2

Det har gått cirka två år sedan händelserna i Silverhöjd i säsong 1 och Eva Thörnblad har återvänt till Stockholmspolisen i hopp om att kunna lämna allt det ockulta bakom sig en gång för alla. Men mystiska saker börjar hända igen, och då är det också dags för oss på Onyanserat att dra igång vår TV-klubb igen! Vi var lite sena i starten, så nu kör vi avsnitt 1 och 2 samtidigt. Det blir lite recap, men mest snack om handling och teorier. Var mer än gärna med och diskutera, antingen i kommentarsfältet här eller på Facebook!

EDUARDO: Jordskott tillbaka alltså –  kul! Jag hade nästan glömt bort en av de bättre serierna vi haft här i Sverige på senare tid och det tog mig lite tid att komma ihåg vad som faktiskt hände där borta i Silverhöjd. Jag läste mina egna avslutande tankar för två år sedan vilket hjälpte till lite. Eva som förlorade sin dotter till skogen i förra säsongen är nu tillbaka i Stockholm i en urbanare men lika kall miljö. Jag gillar att vi nu är i Stockholm, och den inledande svepande kamerarörelsen från luften över Skanstullsbron påminner mig direkt om hur snyggt filmad första säsongen av Jordskott faktiskt var!

Kommer ihåg hur mycket jag gillade loren i första säsongen och hur manuset knöt samman med gamla svenska sagor och känner mig pepp för denna säsongen och tycker det börjar bra! Hur känner ni lite initialt innan vi snackar handlingen direkt?

INGRID: Jag gillade verkligen första säsongen, så har sett fram emot fortsättningen mycket! Jag blev dock ganska skeptisk när jag förstod att handlingen skulle flyttas till Stockholm istället, det var ju så mycket den där lilla staden och skogen i Silverhöjd som satte tonen i förra säsongen. Men första intrycket här är ändå att det funkar rätt bra.

EDUARDO: Japp dom har ju lyckats behålla den där kalla och ensamma känslan väldigt mycket och även om vi är i en storstad så känns det ju sällan så! Människorna är lika kalla som miljön och ensamheten är ju jäkligt påtaglig och den enda värmen kommer typ från poliserna Tom och Wass som var med i första säsongen. Men ok om vi pratar lite om handlingen då!

Det är mycket att ta in i början och jag var ganska förvirrad, men vi går igenom dom olika delarna för att reda upp härvan:

  • Eva och polisen kommer alltså i kontakt med en mystisk man som tydligt är infekterad med något, precis som offren från första säsongen. Han verkar också ha blivit misshandlad ganska kraftigt, och de blir inte klokare på honom. Mannen går sedan bokstavligen i bitar (vilket läkaren behandlar lika konstigt som om han haft en förkylning).
  • En mystisk man som låtsas vara läkare leder Eva till människohandel i Stockholms undre värld, och när dom slår till mot den så lyckas en av förövarna ta med sig en ung tjej som dom har haft fånge, och hon verkar ha haft en onaturligt bra kontakt med djur. Eva och co lyckas spåra att tjejen antagligen var ifrån förorten Spånga och när polisen kommer dit så är mamman infekterad med något och helt okontaktbar.
  • I Silverhöjd så är Esmeralda (från första säsongen) kvar och lever i stort sett isolerad från samhället med sin moster (?), men lever kvar med ett hemskt samvete från handlingarna från det som hände då.
  • Evas mamma som lever i egen depressiv värld verkar även veta mer om vad som händer omkring allt men vägrar prata med någon – speciellt Eva –  om detta.

Puh –  det var väl det mesta? Förutom alla personliga konstiga relationer och att Wass är tillbaka och jobbar med Eva, medan Tom funderar på att bli polischef i Silverhöjd och samtidigt stöts bort av Eva.

Det centrala förra säsongen var ju att folk infekteras med jordskott men här verkar det vara mer den där masken som på två avsnitt dödat 3 pers?

INGRID: Ja alltså, det är ju lite förvirrande det här med vad jordskott egentligen är. Det har ju gått ett tag sen man såg förra säsongen också… Men det vi vet är ju att både Wass och Eva har jordskott inom sig, som de fick förra säsongen för att rädda livet på dem. Och det gör ju att de får förhöjda sinnen, men de måste ju kontinuerligt medicinera med den där svarta väskan för att jordskottet inte ska ta över och de ska bli till ett träd, typ. Man såg ju, i slutet på första avsnittet när Wass vaknade upp i ett badkar, att hans händer fortfarande hade som lite rötter på sig! Eva verkar för övrigt ha rätt stora problem med en lagom dosering av den där vätskan, undrar vad det kommer leda till.

EDUARDO: Just ja doseringen! Desto mer vi pratar om det desto mer flashbacks får jag till förra säsongen. Ja det är väl för att det är deras hemlighet som dom vill jobba tillsammans mer. Jag tänkte på han mannen som låg i vattnet –  det måste väl vara någon som fått jordskottet men inte kunnat medicinera mot det va? Den där masken som kryper runt är ju det nya elementet och verkar ju inte förvandla dom utan enbart döda folk utan något syfte?

INGRID: Vi får väl se vad den där äckliga lilla masken är … superobehaglig i alla fall! Den scenen i köket, när mamman blev helt förbytt och ögonen rullade bak, det var riktigt snyggt gjort tycker jag.

EMIL: Alltså … jag tyckte det mesta var rätt förvirrande initialt. Och som Eduardo var inne på, jag läste också förra säsongens TV-klubb här på Onyanserat för att få någon hum om vad som egentligen hände. Fin sammanfattning för övrigt, Eduardo, den behövdes. Antar att det tar ett tag innan allting sätter sig.

INGRID: Apropå det här med att manuset i första säsongen anspelade på gamla sagor, så undrar jag vad ni tänker om det hittills i säsong två? Jag är lite rädd för att man ska tappa det spåret. Just att man har bytt miljö till storstaden (även om vi ju är i Silverhöjd då och då). Men naturen i Silverhöjd och folkloren, det passade ju så bra ihop. Det känns inte lika starkt med Stockholm, hittills i alla fall.  Den här döde mannen till exempel, att han förstenas och typ pulvriseras, kan vi komma  på nån mytologisk varelse som är sån? Jag är inte helt säker på att det har med jordskott att göra.

EDUARDO: Absolut! Det var ju en av de farhågor jag uttryckte med en andra säsong och om det skulle kopplas ihop med annan lore inom Sverige eller fortsätta. Och det verkar ju som om dom fortsätter på samma spår här, så ska bli intressant om dom lyckas väva in nya sagoväsen här! Alltså min kunskap om svenska sagor är ju ganska basal men det är typ troll och sånt som förstenas, men det är ju i solljus –  det är sen gammalt. Kanske någon läsare som vet eller vill spekulera? Var ju mycket förslag förra gången på detta när vi gissade fel till höger och vänster 🙂

EMIL: Jag måste säga att jag än så länge gillar förflyttningen till Stockholm. Gillade Silverhöjd-grejen, att magin liksom hände i det där lilla samhället. Men jag tyckte ändå inte att det kändes helt okrystat. Dimman och det fantasyliknande namnet liksom, det kändes lite mycket. Och det tycker jag fortfarande, som en scen denna säsong, om det nu är första eller andra avsnittet, där kameran passerar en ortskylt för Silverhöjd. Skyltens patina, typsnittet, färgerna – inspirationen är lite väl uppenbart Twin Peaks och vilken ort i Sverige har ens en skylt desajnad på det där sättet? Det gör att realismelementet får stå tillbaka för mycket.

INGRID: Jag hör vad du säger Emil, även om jag inte riktigt upplevde det som ett problem i sig. Däremot finns väl risken att det blir det mer nu, när det finns två “handlingslinjer”, en i Silverhöjd och en i Stockholm. För kontrasten blir onekligen rätt stor mellan två skogsrån som har en magi-duell i en dimmig skog och luttrade Stockholmspoliser som springer med ficklampor i betongtunnlar…

Apropå något helt annat, tänkte ni på vad de sa på tv-nyheterna i bakgrunden hemma hos Eva? De pratade om extrem värmebölja i Europa, och risk för algblomning i Themsen. Medan det uppenbarligen är mitt i vintern i Stockholm …

EMIL: Just det Eduardo, troll spricker i solen! Tänkte fasen inte på det. Det är ju på tapeten också, troll, fast i överförbar bemärkelse. Och Ingrids notering av de märkliga väderförhållandena … det känns ju ändå som att de i alla fall försöker placera sig mitt i samtiden. Miljöproblem och troll, that’s the way we roll nu för tiden. Det kan nog bli något bra detta. Jag får säga att jag är skeptisk men förväntansfull.

INGRID:  Ja jag tycker det börjar bra, jag är fast direkt. Och det ska bli särskilt spännande att se hur det här med Evas mamma utvecklas. Det är ju uppenbart att mamman är inblandad på något vis, men huuur?…

Spara

Spara

Spara

Spara

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.