Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Jordskott s.2 avsnitt 3

TV-klubben fortsätter att dissekera och analysera Jordskott säsong 2. Nu har vi kommit till avsnitt 3, och vi behöver väl inte ens varna för att det blir spoilers?

INGRID: Mycket som hände i det här avsnittet! Nya spår i utredningen, nya karaktärer, och ännu mer tydligt att Evas mamma vet något, eller är inblandad på något sätt.

EDUARDO: Jag känner att det blir lite svårt att samla tankarna efter varje avsnitt – som du säger är det mycket som händer så måste kolla lite hur det var förra avsnittet för att komma i form.

INGRID: Ska vi börja med att prata om Evas mamma? Jag kommer för det första inte riktigt ihåg om vi hörde något om henne överhuvudtaget i den första säsongen, gör du? Hon är ju i alla fall ett väldigt spännande spår nu, tycker jag. Både för att saker i utredningen hela tiden leder till henne, men också för att jag vill veta vad som egentligen hände henne när Eva var liten. Vad är deras historia, liksom?

Evas mamma, spelad av Anna Bjelkerud.

EDUARDO: Jag kan inte säga på rak arm att jag kommer ihåg något om Evas mamma från första säsongen men det är mycket möjligt att jag bara glömt bort det. Hursomhelst blev vi ju inte mycket klokare än att det var något som hände när Eva var liten (den där snabba flashbacken som sa ‘min lilla prinsessa’ blev jag inte klokare på).

INGRID: Måste bara få kommentera skrivmaskinen: helt ärligt, det var en skrivmaskin i en brun väska, hur kunde Eva se direkt att det var hennes mammas? Den såg inte direkt unik ut på utsidan. Sådana detaljer kan jag verkligen störa mig på.

EDUARDO: Haha, på tal om småsaker – när Bahar ringer Eva så visas numret som är ganska lätt att kolla upp, något som inte skulle hända i amerikanska serier. Och om det skulle hända skulle det vara ett “easter egg”, det vill säga att numret når något som kan kopplas till serien på ett finurligt sätt, vilket hade varit lite kul här med.

INGRID: Vi får ju som sagt träffa lite nya karaktärer det här avsnittet, bland annat den täckjacke-klädda brottsplatsteknikern Inge Skyllberg! Spelad av en av mina svenska favvoskådisar, Eric Ericson. Skönt märklig vibb kring honom direkt.

EDUARDO: Ja han ville ju dölja något för Tom på brottsplatsen. Och han visade ju upp sin ring för Tom för att han skulle fatta –  kan du påminna mig om den ringen hade något med Silverhöjd att göra eller hur var det där?

INGRID: Ja det är väl en ring som visar att han är en del av den organisationen som Wass arbetar för? Och det är därför han vill komma in och styra historien, för att polisen ska sluta snoka. Jag gillade den scenen vid obduktionen, den var komisk men samtidigt med jävligt konstiga vibbar, precis som det ska vara! Förresten måste ju även själva obducenten vara inblandad också då, eller var han bara osedvanligt korkad och hakade på Inge Skyllqvists osannolika historia?

EDUARDO: Aha det är det det var! Haha, ja alltså det är lite dråpligt när obducenten inte mer än rycker på axlarna åt det hela och tycker det är helt rimligt att en björn skulle slungat upp en människa fem meter högt upp i ett träd bara sådär. Plus att det väl borde vara ganska enkelt för en obducent att hitta om det är spår av en björnattack på kroppen? Tycker många experter i serien verkar ganska obrydda av allt konstigt som händer hela tiden.

There’s something fishy going on med Inge Skyllqvist (Eric Ericson)

INGRID: Apropå det, en grej jag tänkte på är att polischefer alltid är så kassa i serier. Han polischefen i Stockholm verkar inte som skarpaste kniven i lådan precis. Men i förra avsnittet fick vi ju träffa hans fru som är rättsläkare, så det måste ju betyda något för historien tänker jag. Särskilt eftersom hon spelades av kända skådisen Rebecka Hemse, de lär ju inte slösa bort henne på ett par scener utan större betydelse.

EDUARDO: Ja alltså hans roll är ganska tvetydig – ena minuten vill han att Bahar ska försvinna (verkar det som) och sluta lägga sig i Wass och Evas undersökning men samtidigt så var det ju han som visade luckan i golvet för Bahar när han upptäckte den. Den skulle han ju ha kunnat gömma ganska enkelt tänker jag. Hans fru tänkte jag faktiskt inte så mycket på alls, men det kan säkert vara så att du har rätt där.

INGRID: Kan vi prata om det här Frankensteinspåret – Jörgen har alltså lyckats återuppliva sin döde bror Eddie? Hur gick det till, kan man undra. Visst var det Storms bil han hittade i skogen i förra (eller om det var första) avsnittet? Och då även hans pärm med massa information om alla olika varelser och övernaturligheter. Så gissningsvis fanns det något slags “recept” på återuppväckning av döda i den där pärmen… Men, jag känner spontant att det där kanske blev lite för mycket även för den här serien. Okej med sagoväsen osv, men att återuppväcka döda?

EDUARDO: Först tänkte jag att det var jordmasken (ska vi kalla den så?) som höll honom vid liv men det hade inte varit så konsekvent sett till hur den dödat alla andra människor tidigare. Så den dära receptboken ligger nog bättre till som svar.

Jag tänkte lite på det där att det är jäkligt mycket mer våld och blod i den här säsongen (eller ja kanske mest döda saker) jämfört med första säsongen och mycket mindre mystisk sagoberättelse än så länge. Förra säsongen skrev ju oss inte på näsan om vad allt handlade om men det var lite tydligare med alla väsen och det fanns liksom någon slags “sago-logik” över det hela. Men här verkar det lite mer flytande. Det kanske ändras – vi har ju bara kommit till avsnitt tre än så länge! Tycker det är lite rörigt och ganska mycket att hålla reda på just nu, men eftersom karaktärerna dör lite här och var kanske det blir mindre med tiden.

INGRID: Håller med, det känns brutalare nu, med kremerade lik och allt. Och som du säger är ju sagotematiken och folkloren inte alls tydlig just nu, det är synd. Om det nu inte är något med de där olika växterna förresten, som Eva och Wass hittade i den där lägenheten de undersökte? Wass pratade ju om dem igen senare när de var på kolonilotten, och Evas mamma pratade om att någon “odlade solros”.

Lina och Esmeralda, vad är deras plan?

EDUARDO: Just nu vill jag veta vad Esmeralda och Lina ska göra när dom kommer fram till Stockholm och om Jörgen och Eddie ska följa efter?

INGRID: Ja, det kan man undra. Med tanke på att det är så mycket att hålla reda på så måste jag säga att den delen av historien engagerar mig minst just nu. Men å andra sidan är de ju på väg till Stockholm, så det är väl upplagt för att allt ska vävas ihop senare.
Måste bara till sist kommentera det här att Tom inte fick jobbet som polischef i Silverhöjd – mitt hjärta blöder för Tom Aronsson, den absolut mest älskvärda karaktären i hela Jordskott!

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.