Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Jordskott s.2 avsnitt 4

Vi har kommit till avsnitt 4 på säsong 2, och TV-klubben fortsätter recappa, diskutera och spekulera. Som vanligt är det – förstås – fullt av spoilers!

INGRID: På Jordskotts Facebooksida har veckans avsnitt marknadsfört som väldigt gripande  och ett av de mest dramatiska Jordskotts-avsnitten någonsin. Vad säger du Eduardo, levde det upp till det?

EDUARDO: Mja, det var mycket på gång även för att vara Jordskott här och vi får äntligen (första gången?) referenser tillbaka till sagovärlden där Wass och Eva jagar en häxa i Blåkulla (lite väl lökigt tycker jag). Evas mer personliga engagemang i fallet med barnen var ju också väldigt dramatiskt och hon verkar vara nära ett sammanbrott både mentalt och fysiskt. Det var mycket info helt enkelt denna gången!

INGRID: Ja det var verkligen många dramatiska grejer som hände. Snabb recap: Eva och Wass upptäckte någon slags baby-offerkult, Eddie dödade Esmeraldas moster, Eva attackerade Tom, Tom blev erbjuden att börja jobba för den hemliga organisationen, Esmeralda och Lina kom fram till Stockholm men lämnade en sönderslagen våldtäktsman efter sig i tågvagnen, och sist men inte minst: Evas mamma tog med sig sin medvetslösa dotter i bagaget och körde till – Silverhöjd! Jepp, nu kanske trådarna ska börja tvinnas ihop lite mer.

EDUARDO: Ja alltså den där babykulten – dödar dom barn som syfte? Dom hade ju kuvös och bäddar som om dom ville ta hand om barnen mer och att vissa inte gick helt bra? Hur skulle någon kunna sno fler barn (eftersom det var flera sängar) utan att någon skulle märka eller reagera på det?  Sen skulle jag också vilja addera det där med att Bahar nu har fattat att Eva inte bara ljugit för alla utan även att hon försöker mörka mordet i Spånga.

INGRID: Ja, sant! Hon är verkligen Eva och Wass på spåren nu. Och samtidigt så såg ju Wass att hon upptäckte att kulan från väggen kom från Evas vapen. Så han lär ju vara på sin vakt nu.

EDUARDO: Nu fick vi även mer info gällande relationen mellan Eva och hennes mamma, som verkar vara ganska grov mental misshandel. Men fick vi något svar på orsak eller något mer där? Känns ju som att mamman tagit med Eva till Silverhöjd för att straffa/döda (offra) henne nästan. Kan liksom inte se någon annan motivering än det som det ser ut nu eller vad tror du om det?

INGRID: Nej vi fick väl fortfarande inga tydliga svar där, och jag har ingen aning om vad som är hennes plan, men jag hoppas verkligen att det klarnar mer i nästa avsnitt. Halva säsongen har ju faktiskt gått nu! Det är ju väldigt många skumma trådar som har kopplats till mamman. Tidningsurklippet som Eva hittade hemma, det visade ju den där barnmorskan, men hon såg exakt lika gammal ut då (tror det stod 1985 på tidningen) som nu… Suupermystiskt.

Evas mamma, vem och vad är du?

INGRID: Men är det alltså barnmorskan som är häxan de jagar nu? Wass sa ju det, och det knyter ju an till en sagovärld, som du sa… men, inget annat har väl tytt på att det är en häxa förrän Wass uttryckligen sa det? Det känns inte alls lika mysrysigt som i förra säsongen! Och att de alltså hittade den här baby-offerkulten i ett hus i området Blåkulla i Solna… kan inte riktigt bestämma mig för om det var en härlig eller lökig detalj… Mest tänker jag att de flesta tittare inte lär fatta grejen, för hur många vet att de husen faktiskt kallas Blåkulla i verkligheten?

EDUARDO: Ja alltså verkligen – det roliga med förra säsongen var att tittaren själv fick spekulera i vad det var för väsen och så och nu helt plötsligt är det uttalat. Så det var en liten detalj som satte stort avtryck på hela intrycket av serien för mig…

INGRID: Åh kan vi inte prata lite om Tom också. Han höll ju verkligen på att gaska upp sig, när han gick och fixade egna fingeravtryck från liket de hittade i skogen, och övade på skjutbanan när hans menlösa chef kom och skällde på honom. Och sen när han ska berätta för Eva om sina fynd så blir han bara helt nedtryckt! Stackars Tom. Tror du inte han kommer tacka ja till erbjudandet från den hemliga organisationen ändå?

Tom, vi tror på dig!

EDUARDO: Ja alltså han är ju hela seriens pushover så hade väl varit kul att se att han faktiskt tog ställning här. Tänker mig att han kanske tackar ja men jobbar undercover där? Jag undrar hur mycket han fattar av allt det där som pågår omkring honom? Kommer Esmeralda söka upp honom när hon är i Stockholm nu tror du? Eller minns jag fel när jag kommer ihåg att dom lärde känna varandra på något sätt i säsong ett? Vad är hennes syfte egentligen med Stockholm, var det bara att slippa Silverhöjd i allmänhet?

INGRID: Har mest fått känslan av att Esmeralda vill åka till Stockholm för att lämna allt i Silverhöjd, och för att få hänga med sin vän Linus (Yohio). Men hon har ju tagit med sig Lina, som ju verkar kunna kommunicera med djur på något sätt (precis som den här försvunna tjejen Robin), och Linus har ju också förmågor. De kanske kommer teama ihop sig som något slags superteam á la X-men, ha! Och med Tom som fadersfigur i spetsen….nä nu skenar fantasin i väg här lite kanske…

EDUARDO: Haha ja kanske lite men det där med djuren antar jag kommer få någon slags inverkan på serien någon gång, kanske i någon slutstrid eller något? Som vanligt så får vi se nästa vecka vilka frågor som löser sig och vilka nya frågor som tillkommer då.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.