Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Jordskott s.2 avsnitt 6

Vi har kommit till avsnitt 6 i TV-Klubben, där vi stöter och blöter allt som händer i Jordskott säsong 2! Som vanligt är det varning för spoilers.

EDUARDO: Väldigt händelsefullt avsnitt! Vet inte riktigt var en ska börja – tycker det spretar så mycket även om det finns en viss logik i det hela. Evas mamma Agneta pendlar nu mellan att vara förvirrad och normal men är inte den helvetiska personen hon var från början. Det visade ju sig även att hon varit hjärntvättad av Wass organisation sedan lång tid tillbaka, vilket även fått henne att hata Eva. Vi ser ju även att han som hjärntvättar henne är samma person som försökte få undan bevisen vid Toms utredning i Silverhöjd – i samma ålder och Wass med. Hur kommer det sig förresten att Wass är så mycket mer plågad av jordskottet än andra?

INGRID: Var det inte så att Wass blev väldigt skadad i slutet av första säsongen, och därför behövde ta extra jordskott för att överleva? Har något vagt minne av det … i så fall är det ju inte så konstigt om han är mer påverkad än de andra.

Eva får veta att hennes mamma blev hjärntvättad av den hemliga organisationen.

EDUARDO: Dom spårar ju nu tillbaka alla försvunna barnen (på 1970-talet) till underjordiska gångar under Norra länken i Stockholm, som Evas mamma gjorde reportage om när hon blev överfallen (kidnappad) av Zara Norrbacka. Det är kul tycker jag att dom namedroppar platser i Stockholm lite (tänkte först att hela Norra länken skulle vara en cover-up men så långt ska vi nog inte gå att Jordskottarna infiltrerat kommunfullmäktige i Stockholm på 70-talet).

INGRID: Hehe, säg inte det du! Det verkar ju va en konspiration av gigantiska proportioner det här! Det var den här upprullningen av konspirationen som var mest spännande i det här avsnittet tycker jag. Det var rätt mycket detaljer i avsnittet för övrigt som jag och min kille satt och ifrågasatte hemma i soffan, men nu känns det onekligen som att trådar börjar knytas ihop här. Gillade det där klippet på hjärntvättningsförhöret med Evas mamma, så bra psykovibb på han “brottsplatsteknikern” (Eric Ericson). Och man vet ju fortfarande inte riktigt var man har den där organisationen, eller hur?

EDUARDO: Nä förutom att dom månar om naturen till varje pris – vad det nu betyder för dom springer ju mest runt och gömmer undan alla spår av jordskottet. Vad det huvudsakliga syftet är är ju lite sisådär, men eftersom dom har sina Karolinerdräkter har dom ju varit med ett tag.

INGRID: Är det så att Zara Norrbacka och den så kallade Dr Parker (Dante hette han egentligen va?) är forna medlemmar av organisationen som har “gått rogue” så att säga? För visst måste de ha jordskott i sig? Zara Norrbacka ser ju lika gammal ut nu som 1988, och vi såg hur “Dr Parker” drack en sån dryck som Eva och Wass gör. Är hela grejen att de är på jakt efter blodet från de personer som har krafter?

EDUARDO: Ja så skulle det kunna vara – så att dom överlever menar du?

INGRID: Hm, vet inte riktigt. Det här känns fortfarande väldigt luddigt.

Frack-tajm!

EDUARDO: Låt oss prata om att Tom gick med i sekten! Han är ju nu en fullvärdig medlem av den hemliga organisationen trots att Wass varnade honom för konsekvenserna – kan inte riktigt avgöra om han gör det för att han är frustrerad, nyfiken eller bara gett upp?

INGRID: Nej, just i den stunden när han tog jordskottet tänkte jag också att jag inte är helt hundra på varför han gör detta. Det är ju en sak att han vill bli insatt och få “vara med i gänget” så att säga, men borde han inte ha tvekat lite mer till att faktiskt ta det oåterkalleliga steget att ta ett jordskott? Särskilt när han ju har sett hur det påverkat både Eva och Wass.

EDUARDO: Han tog ju jordskottet nu i alla fall under klassiska latinska riter (hade väl varit lite roligare om det varit gammelsvenska verser istället med hänvisning till alla svenska väsen). Tycker faktiskt när det kommer till såna här grejjer att säsong 1 var bättre på att inte falla på något slags parodiskt snöre så ofta.

INGRID: Ja, det håller jag med om, säsong 1 hade en mer sammanhållen stämning som gjorde att jag köpte alla skruvade grejer lite mer. Nu svajar det lite på något sätt. Å andra sidan gillade jag den där hemliga ordens-grejen också, just för att den var så skruvad! Asgött med katakomber och folk i läskiga masker ju.

EDUARDO: Några vi aldrig pratar om är ju Kalem och Ida. Det känns som om man låtit dom karaktärerna gå på tomgång och dom är ju inte superdrivande för ploten känns det som, men antagligen kommer dom komma in mer nu. Har du några tankar kring dom spontant?

INGRID: Det är lite konstigt att ingen undrar var de håller hus, tänker jag… Men de kommer säkert hitta något viktigt nu, som får betydelse för upplösningen. Ida verkar ju ha mäktigare krafter än man fattat tidigare! Jag hängde dock inte med på vad som hände när de var i lägenheten till han snubben med röda mössan (som Lina dödade i skogen), för jag kollade på en förhandskopia av programmet som inte var textad… så vet inte vad Kalem sa till Ida? (Som för övrigt verkar förstå honom när han pratar på sitt språk?)

EDUARDO:  Han sa väl att bilden var på Desiree och att det var blodspår på dom sakerna dom hittade i soporna. Sen att dom är med liksom 1 scen per avsnitt känns så himla meh.

Wass, Wass, varför sa du inget om Tom?

INGRID: En grej jag undrar är varför Wass, där i slutet av avsnittet, inte berättade för Eva att Tom gått med i organisationen? Tom är ju deras jättenära vän och kollega och Wass har precis berättat att den här organisationen är jättemäktig och ett stort hot mot Evas mamma – och så berättar han inte att Tom precis gått med? Supermärkligt.

EDUARDO: Ja alltså Wass verkar ju vilja hålla så mycket som möjligt hemligt och det tog ju emot ganska mycket för honom att berätta att han var med och förstörde hela hennes liv (genom att hypnotisera mamman). Så kanske han fortfarande försöker gömma allt, men visst är det konstigt.

INGRID: Ja det är ju knappast troligt att just den detaljen kommer att kunna förbi hemlig! Blir oavsett spännande att se Tom nästa vecka – post jordskott, så att säga.

4 COMMENTS

  1. Tom tog inte jordskottet. Det skulle gå mot allt han tror på. Om ni minns så trollade han för Ida i första avsnittet. Nåt med nån guldtia eller liknande. Tror han gjorde samma sak här med jordskottet. Tror därför de hade med en sån scen med Ida från början. För att han senare skulle trolla här 🙂

  2. Jag spanade i scenen efter något tecken på att han faktiskt inte tog jordskottet, men tyckte inte jag såg något. Men kom inte ihåg det du skriver om, att han trollade för Ida tidigare! Det kan verkligen tyda på något. Vad tror du hans plan är?

  3. Nä, såg inte heller nåt tecken på att han trollade ä. Men jag mindes scenen med Ida. Därav min teori. Vad han plan är? Jag tror han ser vad jordskottet gör med Eva och jag tror inte han inte ens skulle ta det för att komma närmare henne som Wass sa. Jag tror bara han vill ha mera information kring det som pågår nu, att han alltid hamnade i andra hand och såg en tillfällig väg ut. Tror han tänker låtsas så länge det går att han ej tagit det. Men hur länge går det i så fall? Och vad för organisationen när de fattat vad han gjort? Eller inte gjort snarare. På samma sätt som de kan förflytta honom upp inom poliskåren kan de också säkert få bort honom helt så märker de att de ha lurat honom är han antagligen körd. Hans större mål är kanske att rasera organisationen helt och hållet men tror inte avsnitten räcker till för den historien. Så många lösa trådar just nu att jag inte fattar hur de ska sy ihop allt på två avsnitt.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.