Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Jordskott s.2 avsnitt 7

Vi har kommit till näst sista avsnittet! TV-klubben diskuterar och dissekera Jordskott och det är såklart varning för spoilers. 

INGRID: Det var mycket förklaringar som rullades upp i det här, näst sista, avsnittet. Barnmorskan Zara Norrbacka är alltså inte ond, utan vill bara rädda skogsfolks-barnen (eller vad det nu är de är, det här är fortfarande lite oklart tycker jag), genom att byta ut döda vanliga människobarn mot dem (inte helt klart varför de är tvungna att bränna upp de döda människobarnen och hänga upp deras aska i påsar i källaren till en kolonistuga, men men). En snillrik metod för att smyga ut de här speciella barnen i samhället – men hur schysst är det egentligen mot barnen att bara låta dem växa upp ovetandes om sin bakgrund? Alla upptäcker ju efterhand att de har någon slags krafter, och det måste de ju hantera på något sätt. Men, det stora avslöjandet var förstås att Toms dotter Ida är ett sånt barn! Vad säger du om det?

EDUARDO: Tycker det var ganska skönt att Ida var det för det gav ju Tom lite mer svängrum som karaktär, även om det blev sådär. Tycker det är svårt att en sån platt karaktär helt plötsligt ska bli arg, ledsen och hela spektrumet på en gång, även om det legat och grott ett tag (varenda mening blir en ordvits helt omedvetet).

INGRID: Men åh, vi tycker så olika om Tom! Jag tycker snarare han är den karaktären som agerar mest trovärdigt och övertygande av alla.

Ida är alltså ett av de speciella barnen – men vem är Kalem egentligen?

EDUARDO: Men ja, det var mycket som rullades ut nu och dom flesta trådarna verkar knytas ihop, men Tom var ju största grejen och han framstår ju lite som besatt av jordskottet (om han nu tog det), eller så är det bara allt som händer på en gång. Nära utbrändhet om inte annat.

INGRID: Vi måste snacka om det här med Tom och jordskottet. Vi funderade ju förra veckan på varför han faktiskt tog det steget fullt ut. En läsare hade teorin att han inte svalde jordskottet utan bara låtsades – och gömde undan det på något sätt (i ett tidigare avsnitt trollade han för Ida, så han kanske är bra på det där). Men i det här avsnittet fick vi väl inget bevis på varken det ena eller andra egentligen? Jag hoppas dock att vår läsare har rätt, för nu är det ju helt uppenbart att den där organisationen inte är särskilt reko. Det verkar snarare som att det är de som är hela säsongens faktiska bad guys, eller? Är det så att det är organisationen som vill åt blodet från de här “magiska” barnen? För att kunna förse sina jordskottade agenter med motgift?

EDUARDO: Ja alltså det finns väl ingen annan förklaring? Samtidigt som dom nynnade runt på sina verser om att naturen är heligare än allt – då tänker jag att barnen också vore heliga. Kulten kanske ser sig som en del av naturen som står över det. Jag tror jag stämmer in lite med vår läsare att eftersom Tom är en sån goodguy så vore det konstigt att han skulle straffas genom jordskottet – det får liksom Eva stå för.

Tydligen har TV-Klubben ett hat-kärlek-förhållande till den här karaktären.

INGRID: Okej, det här måste kommenteras: Måns Zelmerlöv? SVT hade dessutom hajpat hans medverkan i flera veckor innan det här avsnittet. Hade det inte varit roligare om det kom som en överraskning?

EDUARDO: Verkligen! Tycker det blev lite plojigt – inte för att Måns misslyckades men det bryter liksom relationen mellan tittaren och spänningen när han kommer in – det känns bara helt onödigt och tillför ju liksom inget alls utan mer att jag började “äre han? Happ det är det” och zonade ut några sekunder. Tycker dom kunde skippat det.

INGRID: Ja det blev som ett avbrott från stämningen i serien, lite “kolla Mello-Måns!”

EDUARDO:  Men om vi tänker lite på Bahar – som börjar bli riktigt uppgiven nu och går över gränsen.

INGRID: Och hittar en hjärnätande fjäril som kläckts av en sån där larv som folk haft i huvudet…

EDUARDO: Ja exakt dom – tror det kommer uppdagas att något skumt pågått och även polisen fattar det, och Bahar kommer få lite upprättelse efter allt. Men undrar om hon kommer förstå vidden av allt? Eva kanske kommer börja tycka hon är skyldig henne en förklaring nu och hon verkar ju må lite dåligt över det hela tiden.

INGRID: Samtidigt pågår det saker i Silverhöjd. Den här delen av historien, med Jörgen som blivit besatt på något sätt och trott att han uppväckt sin brorsa från de döda, och som sen “råkade” döda sin pappa, den känns lite apart i sammanhanget tycker jag. Vad säger du, vad har den för funktion i den här säsongen egentligen?

EDUARDO: Det jag tänkt lite tidigare – det är så mycket nya karaktärer och gamla som ska vävas samman så att istället för att bara lämna några så har dom slängt in alltför många nu, vilket inte bara gör det rörigt utan det känns som om dom gjort det bara för att. Många relationer ges aldrig någon chans att utvecklas eller få någon större mening alls i sammanhanget. Jag tycker en bättre och djupare karaktärsutveckling hade varit bättre och hoppen mellan Silverhöjd tar mer än det ger för utvecklingen känner jag lite. Kanske blir det bättre i sista avsnittet men hitintills känner jag att det är för mycket och det är ju det vi känt hela säsongen?

Hjälp, vad är min funktion i den här serien egentligen?

INGRID: Precis som vi pratat om tidigare så är det sådär att man som tittare antingen vet för lite eller får massor av information förklarat för sig – som här när Eva plötsligt möter Zara Norrbacka och hon bara förklarar hur allt hänger ihop. Det funkar sådär, tycker jag.

EDUARDO: Ja exakt – i vissa fall känner dom att dom måste skriva tittaren lite på näsan men samtidigt så ska alla komma ihåg karaktärer och relationer från en serie som sändes för två år sedan? Det skulle kunnat göras bättre.

INGRID: Ja det är lite synd, men vi får se hur helheten känns efter sista avsnittet nästa vecka!

EDUARDO: Japp! Kanske får vi till och med en titt på Muns då 🙂

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.