Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Jordskott s.2 avsnitt 8

Nu är det slut – för den här säsongen, eller för alltid? Det återstår att se, men först ska TV-Klubben snacka igenom det absolut sista avsnittet av Jordskott säsong 2. Det känns nästan överflödigt att skriva men jag gör det ändå: varning för spoilers!

INGRID: Kommer du ihåg att jag sa redan första gången vi fick träffa rättsläkaren Laila Roos att hon skulle betyda något för historien? Jag fick rätt! Nu var det ju inte så att jag misstänkte att hon skulle vara skurken förstås…mer att rollen spelades av en så känd skådis som Rebecka Hemse så det kändes inte som att de skulle slösa bort henne på en liten, obetydlig biroll. Men, jag har inte haft någon aning om att hon skulle vara inblandad – jag tycker att det är lite trist när det bara avslöjas så här helt abrupt, utan att de lagt in några misstänkta detaljer tidigare. Eller är det bara jag som har missat tecknen?

EDUARDO: Ja just det ja! Jag tänkte faktiskt när jag kollade avsnittet nu att det borde hända henne något och det var ju ganska logiskt det du säger. Tror inte tecknen funnits där – i så fall har jag också missat dom. Jag tänkte lite samma sak att det blir så jäkla mycket på en gång och det har varit lite svårt att spekulera i allt mellan avsnitten. Men som vår läsare skrev förra gången så är det ju små tecken här och var, så som att Tom inte tog jordskottet och det visade sig ju stämma.

Laila Roos tillfångatog människor från skogsfolket för att tappa dem på blod.

INGRID: Ja, läsaren hade rätt! Tom smusslade undan jordskottet istället för att äta det. Det var väl för väl. Och så kunde de ju återuppväcka Kalem där på slutet… Så vad säger du om hela upplösningen?

EDUARDO: Lite meh – tycker det var för rörigt genom hela säsongen och massa onödiga karaktärer och vändningar som inte tjänade historien särskilt väl. Tycker dom skulle tjänat mer på att bygga vidare på första säsongen överlag. Kul att dom förflyttade det till Stockholm och så, och det är fortfarande väldigt fint filmat, men denna säsongen nådde inte alls upp till den första säsongens standard. Vad tycker du själv?

INGRID: Har inte heller känt mig lika engagerad den här gången, även om jag tror att jag gillat säsongen mer än du har. Det sista avsnittet var spännande, och det är ju verkligen inte särskilt förutsägbart, men tycker också att det har varit lite rörigt.
En liten detalj var när Tom och Wass delade på sig, och Wass sa typ “den där ölen du skulle bjuda på, den tar vi när allt det här är över”, då var jag helt säker på att Wass skulle dö! Är inte det en typisk sån mysig grej nån säger på film/tv innan allt går åt helvete? Men som tur var blev det ju inte så…

EDUARDO: Haha tänkte inte på det men nu när du säger det så kanske det är så. Lite konstig kommentar om det saknades kontext kan jag tycka.

INGRID: Det är fortfarande en del grejer jag inte riktigt hajar… som hur Kalem kom in i historien? Varför var han på samma ställe som den “speciella” flickan Robin, i den där lagerlokalen (eller vad det nu var)? Eller frågan är kanske snarare varför Robin hölls fången just där? Får inte riktigt ihop hur det hängde ihop, det här med Dante och männen med flyttbilen (bland annat han med röd mössa som Maja dödade). Gör du?

Kalem, hur kom du in i historien egentligen?

EDUARDO: Det är väl just det att Kalem aldrig kom in i historien – han var en helt onödig karaktär från början och det skulle vara väldigt enkelt att se serien utan honom – det fanns liksom aldrig ett skäl för honom att vara med alls och slutet påvisade ju det med. Förresten, var det Esmeralda han träffade på slutet i skogen? Ingen aning hur han hittade dit (var väl i källaren på Lailas hus?) men hon ville ju fråga samma sak.

INGRID: Nej det var Robin han mötte upp i skogen, gissar att de skulle joina Niklas och Esmeralda hos Ylva? Jag tänkte annars att Tom kanske skulle ta sig an honom, han är ändå ett ensamt barn. Nu även med ett jordskott i sig.

EDUARDO: Jag kan känna att Bahar också var lite onödig som karaktär – fattar att det behövs en “sane” person som motvikt till allt men tycker ändå det kunde gjorts bättre och att hon bara känns som en extern karaktär hela tiden.

INGRID: Ja, det utnyttjades inte så mycket, jag tänkte att hon skulle avslöja Eva men det kom aldrig riktigt. Men de lämnar verkligen en öppning i slutet för ytterligare en säsong. Med polischefen som kommer hem till Bahar och vill få med henne att luska i fallet, Bahar som har sin egen lilla utredning i uthuset, och snacket om “Mäster” i den hemliga organisationen. Och Wass som har tagit med sig Dante (som tydligen överlevde!) ut i en båt på väg nånstans!

Bahar, en något underutnyttjad karaktär.

EDUARDO: Ja verkligen – undra vart Wass var på väg någonstans 🙂 Zara Norrbacka åkte till London och fortsatte sin plantering av barn där istället och det fanns massa trådar som skulle kunna leda någonstans, men frågan är om det behövs. Jag tycker att en ny säsong känns onödigt men som jag skrev i slutet på första säsongen så ser jag gärna att dom har en ny serie men bygger mer in den mystiken och folkloren som fanns där.

INGRID: Ja, jag saknade också mer av folkloren som allt grundades väldigt mycket i den första säsongen. Nu fick jag inte lika mycket den där nördigt härliga känslan av att spekulera i referenser till olika mytiska varelser och så där. Samtidigt gillar jag fortfarande Jordskott, och man gillar ju hemliga onda organisationer och övernaturligheter, så blir det en ny säsong är jag på!

EDUARDO: Verkar som vi är inne på samma sak om vad som saknas då, och vi får se om det kommer en ny säsong eller inte, eller vad SVT annars vill satsa på härnäst? Kanske en till säsong av Äkta människor om allt vill sig väl? Tack för den här säsongen i alla fall!

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.