Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: Mr Robot säsong 1, avsnitt 2

MrR1

Dags för TV-Klubben att diskutera avsnitt 2 av Mr Robot, som visas på SVT just nu. Missade du diskussionen om förra avsnittet kan du åtgärda det här. Nu kör vi, häng gärna på i kommentarsfältet, och varning för spoilers!

INGRID: Nu börjar det bli mer och mer krångligt, både för Elliot själv och för oss som tittar. På ett bra sätt alltså! Förra avsnittet slutade ju med att Elliot blev förd till Evil Corps huvudkontor, in i ett stort rum där Tyrell Wellick (Martin Wallström) tornade upp sig i mitten. Vad skulle hända? Hade de avslöjat Elliot och skulle straffa honom? Men nej, det visade sig att Tyrell ville erbjuda Elliot ett jobb, ett jävligt bra jobb. Särskilt med tanke på att Tyrell avslöjade att Evil Corp ska säga upp samarbetet med Allsafe inom en snar framtid, vilket kommer innebära en stor smäll för Allsafe, där ju Elliot jobbar nu. ”An offer you can’t refuse” tänkte väl Tyrell, men så enkelt var det så klart inte. För det där med pengar och prestige verkar inte direkt vara Elliots drivkraft, om man säger så. Men det här kommer ju inte Tyrell släppa så lätt. Hans sätt att presentera jobbet, alla advokater i rummet, allt talar ju för att Elliot inte kommer ”slippa undan”. Hur mycket vet Tyrell om Elliots inblandning? Inte konstigt att Elliot blev ännu mer paranoid efter detta möte.

LINDMAN: Ja, jag undrade ju lite lätt var Mr. Robot skulle ta vägen efter en sådan fantastisk pilot. Man har ju fått sin beskärda del av serier som har startat riktigt bra men sedan visat sig vara helt ihåliga men även ”Ones and zer0es” fick mig att sitta där häpen och fascinerad av den obekväma intrigen och det komplexa nätverket som utgör Evil Corp. Det hade varit så enkelt att bara fokusera på ettor och nollor men istället trycker Mr. Robot på det filosofiska och psykologiska. Det är inte bara ett hejdlöst knapprande på ett tangentbord och sprängskisser över servermiljöer, nej, det här handlar om Elliot själv och hans välfyllda bagage av trubbel och det här var ett avsnitt om val. Att han tvekar gällande E-Corp är ju som du säger inte helt oväntat, egna monetära medel skiter han uppenbarligen i men nästa val är ju inte heller kristallklart. En hotfull video med en tydlig flört med Anonymous dyker upp och Fsociety visar sig vara betydligt mer militanta än Elliot trodde. Kommer han verkligen att tillåta att några människor måste sätta livet till, for the greater good? Hör han egentligen hemma någonstans?

MR1_2
Snubbe man helst inte vill möta i vardagsrummet när man kommer hem efter jobbet

 

EDUARDO: Japp! Tycker den håller en bra nivå – inte lika grym som piloten men det är ju väldigt svårt att glida vidare på den nivån. Med det sagt så är det ju fortfarande sjukt bra och Rami Malek blir bara mer och mer klockren som Elliot.

Lyckan han upplevde i första avsnittet med att hitta nätverket som vill sänka Evil Corp blir kortvarig när han inser att deras metoder är rena terrorhandlingar som kan skada människor och uppgivenheten föds på nytt – precis som det ska vara alltså. Samtidigt så fortsätter han med sina små ”uppdrag” att rensa sina nära och käras liv från dåliga influenser för att göra något gott i världen – ska vi anta att Angelas pojkvän är snubben som kommer fällas i nästa avsnitt? Gillar känslan av paranoian som förstärks med avsnittet när han bränner sim-korten och avmagnetiserar hårddiskarna – det är verkligen oklart om han bara är paranoid här eller om Tyrell är så beräknande som han tror.

I övrigt måste jag säga att jag verkligen gillar att namnet Evil Corp vävs in i serien på allas läppar – som för att radera ut alla tvivel om att företaget skulle vara gott eller neutralt på något sätt. Det är en liten grej men gör en sjukt stor sak för känslan av serien.

INGRID: Jo, men det där undrade jag över. Har jag fattat saken rätt att företaget egentligen heter E-Corp, men när Elliot hör folk säga det så hör han Evil Corp? Och därmed hör vi också det, och det blir ytterligare en del i hela den här känslan av att man aldrig kan vara riktigt säker på vad som verkligen händer, och vad som bara händer i Elliots huvud.

En annan grej jag undrade var hur Elliot kunde veta att det var Sveriges nationaldag han skulle testa som lösen när han skulle hacka Tyrell Wellick. Vi vet ju att skådisen Martin Wallström är svensk, och jag har läst mig till att karaktären också ska vara det, men har det framgått i serien än? Tyrell Wellick är ju inte alls ett svenskt namn, och jag kan inte komma ihåg att det nämnts något om att han är svensk. Men kan förstås ha missat det!

Att Elliot är på gång att slå till mot Angelas pojkvän Ollie kan vi nog utgå ifrån, och i det här avsnittet hjälpte han ju sin granne/vän/langare Shayla att bli av med svinet som hon köpte sina droger från, genom att tipsa polisen med all bevisning han hackat sig till. Men det här med den andra snubben som hackat sig in i Angelas och Ollies dator – what’s up med det? En kille som stod på gatan och delade ut sin hemproducerade hiphop-cd, som Angela och pojkvännen fick med sig hem. Men cd:n bara hackade när Ollie försökte köra den i datorn, och det visar sig att ”hiphop-killen” på detta vis lyckats installera nåt övervakningsprogram som gör att han kan se in i Angelas och Ollies lägenhet via kameran på datorn. Förutom att det är superläskigt att tänka sig en sån grej, så undrar jag lite om två personer som jobbar på ett it-säkerhetsföretag inte borde vara lite mer misstänksamma mot hembrända skivor som uppför sig konstigt?

MR1_2_2
Relationen mellan Mr. Robot och Elliot blir mer och mer ansträngd

 

LINDMAN: Nej, vi har egentligen inte fått reda på någonting. Inga djuplodande förklaringar eller bekräftelser, bara ett pärlband av små ledtrådar som möjligen leder fram till något konkret men annars får vi skapa oss vår egen förklaring och det är precis det jag älskar med Mr. Robot. Det är så schizofrent och paranoidt att man känner sig helt vilse. Ett pussel med alldeles för många bitar. När du väl tror att du har lagt klart skiten så ligger det likt förbannat bitar kvar på bordet. Att inte veta vad som sker på riktigt och vad som bara är hjärnspöken i Elliots på gränsen till överbelastade hjärna är ett briljant upplägg och återigen, det är så mycket Fight Club över det här att jag nästan förväntar mig att Elliot är Tyler Durden. En annan vital fråga är ju Elliots farsa. Vad har hänt med honom egentligen? Mr. Robot tvingar honom att berätta, vi får veta att han var E-corps bästa ingenjör och dog i leukemi men visst känns det som att det ligger något mer där under ytan och bubblar? Och hur kommer Fernandos frånfälle att påverka Elliot? Det var ju ett extremt svårt val han stod inför här. Antingen rädda Shayla från ett riktigt praktarsel och därav bli av med sin drogkran eller låta honom hållas, fortsätta få sin nödvändiga leverans men att se Shayla bli misshandlad och våldtagen. Trots sin introverta personlighet saknar ju inte Elliot empati så det blev slutligen det förstnämnda men då måste man ju ställa sig frågan, hur kommer han att påverkas i långa loppet? Morfinet är det inga problem att få tag i men abstinensdämparna är ju kritiska och han har redan börjat fuska med missbruket.

EDUARDO: Jag hade inte tänkt på det som du gjorde Ingrid – att man hör allt från Elliots point of view och därför blir Evil corp men absolut är det nog så! Hur som – en bra effekt tycker jag det tillför! Det där med CD-skivan var lite konstigt men spännande, även om både Angela och hennes snubbe jobbar på IT-företaget så verkar dom ju båda två väldigt naiva och speciellt deras inställning till IT av någon anledning men ska bli spännande att se vem det är som övervakar dom – är det Mr Robot eller är det en extern part vi snackar här?

Även om Elliot är en grym karaktär tror jag att många gillar Tyrell med – han känns så distanserad och orörbar och jag tror det väldigt medvetet att han inte ska vara amerikan – jag antar att Elliot hittade informationen i början av hackandet av hans profil – det borde inte vara så svårt att hitta för honom och sen knäckte han lösenordet (men vilken svensk har 6/6  i sitt lösenord – finns det något folk i världen som bryr sig mindre om sin nationaldag?:) )

Gällande hela Mr Robot grejjen där på slutet så tänker jag mer på vad som ska hända nu – jag tror inte han menade på att döda Elliot utan mer att lära honom en läxa vilket verkar konstigt för han skapar ju bara en till fiende på det sättet – eller så ville han döda Elliot men kunde gjort det på ett bättre sätt tycker man. Farsan-grejjen trodde jag bara Mr. Robot använde för att att vissa som exempel på vilken svikare Elliot är men eftersom han jobbade för Evil Corp så måste det givetvis betyda något – och antagligen ligger Tyrrell några steg före honom där redan. Vi får väl enkelt se nästa vecka om allt det vi tror kommer mynna ut i något där!

 

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.