Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Mr. Robot säsong 1 – Avsnitt 4

MrR1

Dags för TV-Klubben att diskutera avsnitt 4 av Mr. Robot, som visas på SVT just nu. Missade du diskussionen om förra avsnittet kan du åtgärda det här. Nu kör vi, häng gärna på i kommentarsfältet, och varning för spoilers!

Lindman: Men nej, vad hände här Ingo? Hur hamnade vi helt plötsligt i ett homage till Fear and Loathing in Las Vegas? Från smart och spännande till en tät knarkdimma. En instruktionsfilm till kidsen som skriker ”don’t do drugs.” Men okej, låt oss börja från början där vi dyker djupare och djupare ner i det där mörka kaninhålet som är Mr. Robot och det är tydligt att gränsen mellan fantasi och verklighet suddas ut mer och mer. Normalt är det något positivt men i ”Da3mons” är jag inte riktigt lika övertygad. Ett helflummigt avsnitt fyllt av stroboskopblinkande kaos var inte vad jag hade väntat mig. Vad tycker du om den här utvecklingen Ingrid?

Ingrid: Nä, det här avsnittet var faktiskt för konstigt och flummigt för mig. Elliot har alltså fått slut på sitt morfin och håller på att tända av, samtidigt som han tillsammans med FSociety ska dra igång den stora planen att sänka Evil Corp. Men den här avtändningen blir (såklart) ingen dans på rosor och Elliot hamnar i en motellsäng, där han vrider sig i ångest och hallucinerar. I typ hela resten av avsnittet. Nej, den här delen av avsnittet var alldeles för långt och obegripligt. Det tog alldeles för lång tid att fatta var det skulle landa, och vad som faktiskt hade hänt i verkligheten eller inte. För länge trodde jag ju att den biten när Mr Robot tog med sig Elliot till nån knarkarkvart för att ändå få sig en fix, och sen blev skjuten, faktiskt hände, och att hallucinationerna började efter det. Men nej, sen vaknade ju Elliot upp i sängen på motellet igen, med Mr Robot vid sin sida. Det kanske framkom nåt superviktigt/spännande i de här hallucinationerna, men jag zonade tyvärr ut och blev till och med lite uttråkad.
Knarktemat gick ju igen i att Angela och Shayla lite oväntat hängde en hel dag, och knarkade de med. Och hånglade lite.  Sen var det nog inget mer knark, men vad hände egentligen för övrigt i det här avsnittet?

Lindman: Det var inte så mycket mer. Det knarkades friskt och han detoxade. Vad vi fick var väl en djupare insyn i Elliots tankar och känslor som återgavs i knarkdrömmen. Att han är rätt sugen på Angela ändå med giftermål och grejer. Angela som för övrigt möjligen sitter på något mörkare än vad vi sett hitintills. Hon har trots allt förlorat en förälder till Evil Corp och det känns som att hon nu är beredd att gå hur långt som helst för att få tillbaka sin stulna identitet från den anonyma hackern. Undrar just om det finns något mer underliggande där alltså. Hon försökte trots allt att smyga ut en attack via den där infekterade CD-skivan. Men annars kretsade det mesta väl kring avgiftningen. Någonting som dock gjordes med bravur i det här avsnittet var soundtracket. Det höll världsklass!

mr robot

Ingrid: Jag börjar fundera på om Mr Robot ens existerar. Han kanske bara finns i Elliots huvud? Han har liksom en väldigt oklar funktion i FSociety, sitter typ alltid och läser en bok i nåt hörn medan de andra knapprar på sina datorer. Och kom in på Elliots jobb helt obemärkt. Jag försökte kolla i det här avsnittet om man nånsin ser Mr Robot prata med nån annan än Elliot, och så gjorde man det… men sen visade det sig att det faktiskt bara var en del av Elliots hallucination. Så jag vet inte jag. Det är ju rätt mycket Fight Club-vibbar över lag här (som i förra veckan när Tyrrell bankade på en uteliggare mot betalning), så inte helt osannolikt.

Lindman: Eller hur? Och navelskådar du dialogen så är det precis som du säger att han inte pratar med någon annan än Elliot men inte bara det. De adresserar aldrig honom heller. Han råkar bara sitta där men det finns ingen interaktion. Fight Club-vibbarna är ju sjukt tydliga så visst ligger det en Tyler Durden i luften? Om det sedan är så får vi väl avvakta och se men det är inte direkt så att man smyger med denna teori. Det är i ärlighetens namn rätt tydligt. Det var oerhört uppenbart i barscenen förra avsnittet och det blir ännu tydligare här, inte minst då med hallucinationerna. Nej, det luktar hjärnspöken lång väg men som tur är står inte serien och faller med detta, om det nu faktiskt skulle vara så. Det är trots allt bara en liten hörna i spindelnätet som utgör hela plotten och något som hade varit ännu mer mindfuckande är ju om det var tvärtom. Att Elliot är Mr. Robots alter ego. Känn på den!

Ingrid: Nu blev allt bara ännu mer drogdimmigt här! Men samtidigt, serien heter ju faktiskt Mr Robot, så det är uppenbarligen en karaktär (verklig eller ej) som är central för alltihop.
En sak jag tänkte på i det här avsnittet var att gänget FSociety inte alls övertygar mig om att de är grymma datahackers. Men vi kanske får lära känna dem mer snart. Eller så finns inte de heller….. nä jag känner mig lite desillusionerad över Mr Robot just nu, hoppas på bättring nästa vecka!

Mr Robot visas på SVT och SVT Play

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."