Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Mr. Robot säsong 1 – Avsnitt 6 & 7

MrR1

Då universum bestämde sig att jävlas med oss förra veckan blev det ingen Mr. Robot. Det kompenserar vi med en genomgång av både avsnitt 6 & 7. Hurra! Nu kör vi, häng gärna på i kommentarsfältet, och varning för spoilers!

Lindman: VAD ÄR DET I BAKLUCKAN?! Var det seriens i särklass svettigaste scen som fick avsluta avsnitt 6? Ja, men visst var det väl det? För inte kan det bli mer nervigt än så här? Jag var halvvägs upp i soffan flera gånger om och svetten rann i floder. Vilket drama hörrö! Men innan vi går in på vad som fanns i den där bakluckan så måste vi prata om annat.

Senast fick vi ju se en nervös Elliot kastas rakt in i lejonkulan, Steel Mountain för att plantera en s.k. raspberry pi som skulle grilla hela Evil Corps databas. Han lyckades väl hyggligt men när han kom hem blev nyblivna flickvännen (?) Shayla bortförd av Fernando Veras gorillor. Hela ”br4ve trave1er” kretsar egentligen kring den händelsen, på gott och ont.

Om avslutningen är perfektion är öppningen inte mycket sämre. Vi har ju lärt oss nu att det fullständigt haglar briljanta citat i Mr. Robot men frågan är om det går att slå “I feel the sensation, fight or flight. It’s constant. I should just pick one. I Elliot Alderson am flight. I am fear, I am anxiety, terror, panic.” Det är nästan läge att byta ut Elliot Alderson mot mitt eget och traska bort till den lokala tatueraren. Vilken jävla rad alltså, den borde förevigas! Jag tror att jag såg scenen tre gånger på raken men jag är inte ens säker på det och lika lite vet jag fortfarande om storyn i höstens bästa underhållning. Det är uppfriskande rörigt och ju mer jag får reda på, desto färre pusselbitar passar.

MR61
Hackat hårdbevakat fängelse, check!

 

Ingrid: Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är för förvirrande, eller om det bara är just uppfriskande rörigt, som du säger. Men jag är ju hela tiden fängslad och underhållen, så det lutar åt det senare. Hela den här tanken om huruvida Mr Robot finns på riktigt eller inte är helt uppe i luften nu känns det som, när man ser honom tala med flera andra personer än Elliot.

Lindman: Nej, visst känns det väl långsökt nu men som sagt, det kan ju ha svängt redan till nästa avsnitt. Men just det, Shayla var det ju. Elliot beslutar sig för att kämpa för Shaylas liv och scenen där hon förs bort är gripande men visst var det väl högst märkligt att ingen, jag menar verkligen ingen, lyfte ett ögonbryn när hon brutalt rycks ut från restaurangen av Veras män? Men det är väl som vanligt, det är något helt annat i görningen. Det kanske aldrig ens har hänt. Hon var kanske aldrig där. Är vi fortfarande i en droghallis? Hur känner du Ingrid? Visst är det härligt att vara helt lost?

Ingrid: Haha ja, till en viss gräns, men ändå! Börjar kanske bli lite jobbigt att tvivla över allt i hela serien… Jag väljer att tolka scenen på restaurangen som att de valt en restaurang med ett ”visst klientel” där det liksom brukade förekomma skumma grejer och att det var därför ingen höjde på ögonbrynen.

Lindman: Okej, så kan det givetvis vara men det var ändå inte känslan. Anywho. Direkt efter att Shayla försvinner får Elliot ett samtal från Vera. Han vill bli ”hackad” ut från fängelset. Ett skitsvårt uppdrag men genomförbart, under ett par veckor. Problemet är bara att herr gangstaboss inte tänker vänta. Han kräver frihet på direkten. Lös det och Shayla kommer att vara där när han kommer ut från fängelsets murar. ”It will be one big happy happy.” 

Förra avsnittet åkte Elliot ju nästan fast och det var sjukt spännande och pressat men någonstans tänkte väl Sam Esmail ”Hahaha you fools. You’ve ain’t seen nothing yet!” och tryckte på tittarnas unisona nerv och sände kalla kårar längs vår rygg för nu går det undan. Utan annat val än att acceptera kraven startar Elliot en hysterisk kamp mot klockan för att hinna hacka fängelsets säkra nätverk. När det ser som ljusast ut kraschar allt då antivirusprogrammet identifierar honom som malware. Frustrerad lägger han ner för dagen och gör vad varje slutkörd man gör, går ut med hunden. Darlene dyker upp och meddelar med stress i rösten att hon behöver mer tid. Hon hinner knappt slutföra meningen innan även hon är bortsläpad och i livsfara. Elliot har nu två närstående att oroa sig över och han som vanligtvis inte jobbar med empati.

mr robot6
Kul med bilutflykt!

Ingrid: Det är tur att min datasnille-kompis har sagt att den här serien skildrar ”datagrejer” riktigt realistiskt för en gångs skull, för själv fattar jag ju typ nada av vad de gör rent konkret när de hackar och skulle inte kunna avgöra om det är realistiskt eller inte. Spännande skildrat är det, oavsett! Även om jag inte slutar förundras över hur aningslösa en del är – jag menar, plocka upp ett usb på gatan och bara stoppa in det i datorn utan betänkligheter, come on! Det var i och för sig ännu värre när Angelas ex Ollie inte alls reagerade på att något var skumt när den brända CD:n han fick av killen på gatan inte ville spela korrekt i datorn. Apropå det Lindman – vad har hänt där egentligen? Angela blev ju utpressad att köra skivan på Allsafe för att den skulle infektera datorerna där på nåt sätt, men det har vi väl fortfarande inte sett effekterna av?

Lindman: Nej, vi vet bara att något har gått åt skogen men det är mest små antydningar. Vi har inte fått se någon effekt, precis som du säger. Men jag tror att vi kommer att bli varse längre fram. Angela å andra sidan har inte lika stor del i det här avsnittet men med sin nyfunna information kring hennes farsgubbe och Evil Corp gräver hon djupare och djupare i vad som verkar vara en rejäl cover up av en skandal som krävt många liv.

Hon behöver surra med sin pålitliga vän Elliot men eftersom han nu är fånge i sitt eget hem blir det ett kortvarigt besök. Hon hinner dock berätta det viktigaste och lämnar platsen med en lättnadens suck. Elliot stöter plötsligt på Mr. Robot som berättar att Shayla skrev på sin dödsdom så fort hon gav sig i lag med Vera så det bästa vore att ringa in snuten och låta hennes minne lysa ljust och klart. Elliot avfärdar det hela och går tillbaka upp till gisslandramat. Han berättar att han har en plan och att de genast behöver åka till fängelset. Här skall öppnas dörrar. Alla dörrar för att vara exakt. För att få ut Vera måste varenda celldörr öppnas men det är smällar man får ta. Med lite hack och crack är han inne, trots en fet WPA 2 och Vera är slutligen ute. Kaos råder och nu kommer vi till bakluckan. Vera skjuter ner sin brorsa utan att blinka och kastar bilnycklarna till Elliot medan han leende berättar att Shayla har varit med hela tiden. Med panik i blicken öppnar Elliot bagageluckan på bilen han själv åkt runt i, typ hela dagen och efter vad som känns som de längsta minuterna i TV-historien sveper kameran slutligen över den livlösa kroppen. Den enda person han verkligen brytt sig om är död och tiden stannar. Jag ryser av välbehag.

Ingrid: Är jag helt cynisk som aldrig såg nåt annat alternativ än att det var Shayla som låg i bakluckan? Det var det första jag tänkte när Vera sa att hon varit med hela tiden, att det var kört.

Lindman: Jo fast jag var helt ärligt inte alls säker på att hon faktiskt var död. Men framför allt var det sättet de valde att presentera utgången. Fotot, musiken, den utdragna panoreringen. Paniken i ögonen. Jag gissar att jag var såld på paketeringen helt enkelt. Jag kunde i alla fall inte ha önskat ett svettigare slut.

MR62
Normalt är känslor inget vi gärna skyltar med

 

Jaha, men hur fortsätter man från avsnitt 6:s klang och jubelföreställning då? Svaret är att det gör man inte. Men det är också lite tjusningen med serien. Inget avsnitt är det andra likt men bortsett från knarkandet i avsnitt 4 har alla varit galet underhållande. ”v1ew-s0urce” är ett betydligt lugnare avsnitt där ett stort fokus ligger på Angelas kamp mot etablissemanget.

Det har ju minst sagt varit svårt att avgöra vad som egentligen hänt och vad Evil Corp faktiskt har gjort sig skyldiga till. Att det är en inte helt pålitlig, drogberoende och lätt paranoid protagonist som berättar storyn för oss tenderar att resultera i ovisshet.

Shaylas död kan eventuellt ha rätat ut vissa frågetecken. En månad har gått och Elliot är mer tillbakadragen än någonsin. Han hänger på Allsafe så ofta han kan och sörjer tyst. Hans boss tycker att han borde ta tjänstledigt. Han håller inte med. Istället vältrar han sig i smärta. The Cure’s Pictures of You från Shaylas favoritplatta Disintegration får illustrera sorgen och en grymt snygg scen med tankeskyltar avverkas på ett briljant sätt. Här leker man med tanken hur det skulle se ut om alla kunde läsa varandras tankar. Tänk dig att dina känslor var offentliga.

Ingrid: Älskar, älskar, älskar att de använder The Cure’s Pictures of you på soundtracket.

Lindman: FSociety rasar som ett korthus nu när Elliot inte längre är delaktig och på ett flashigt kontor sitter Tyrell och surar över att han inte fick tjänsten som CTO. Faktum är att han till och med kan få foten så fort Scott tar över. Det som är mest intressant med det här avsnittet är dock att allas liv fortsätter trots att Elliot inte längre är den centrala punkten.

Genom flashbacks får vi i alla fall äntligen veta hur det gick till när Elliot och Shayla först hookade upp. Han satt utanför lägenheten på trappan så där som man gör i amerikanska filmer och förde en lång dialog med en förbipasserande ung kvinna. De snackar droger och hittar en gemensam nämnare. Hon nämner Vera men varnar honom för hans psykotiska drag. Hon lämnar en fisk i Elliots lägga och drar.

Ingrid: Åh va sorgligt det var att se den där återblicken, hur Elliot och Shayla såg så glada ut och fick en speciell relation redan från början. Och det värsta – hur man fick svart på vitt att det var på grund av att Elliot kom in i Shaylas liv som hon blev fast i Veras klor. Shayla ville sälja droger till Elliot, men han vill bara köpa om han samtidigt kan få köpa Suboxone, vilket gör att hon kontaktar Vera…. fy fasen.

mrrobot5
Mysigt häng á la New York

Lindman: Men eller hur? Riktigt hjärtslitande, från början till slut. Sen är vi tillbaka i nutid och med det ännu en fantastisk monolog som egentligen summerar allt. Alla känslor nedkokade till ett smärtsamt cri de coeur. “It makes me hate myself that I’ve already gotten used to the idea of her not being here. In a year I’ll maybe think about her every once in a while. Then she’ll become an anecdote, a thing to say. I knew a girl that died with the added bonus of, she died because of me. Maybe I should hate myself.”  Självföraktet tar överhanden och nu är dessutom terapin med Krista slut. Med både Shayla och Krista borta, vem skall han nu ventilera sina tankar med?

Angela fortsätter med sin jakt efter sanningen och får efter en hel del lirkande audiens hos Colby. Han har husarrest men hon får ändå ett par minuter med syndabocken. Han erbjuder henne en förmögenhet för att släppa taget men hon kommer med ett kontraförslag som får Colby att sakta luta sig fram och visa upp en högst oväntad pervers sida. Till slut gav han dock upp och gick med på villkoren.

Ingrid: Ja, efter en grym comeback från Angelas sida! En mycket intressant plan hon har här, att erkänna ”sitt eget fel” i hackningen av Evil Corp som Colby åkt fast för, i utbyte mot att han vittnar om hur Evil Corp godkände de kemiska utsläpp som i förlängningen dödade Angelas pappa och Elliots mamma. All Safes chef Gideon är av förklarliga skäl inte jätteglad över denna plan dock, eftersom det kommer kasta skit på hela företaget, och han har ju dessutom en känsla av att Angela inte är skyldig till det som hon tänker erkänna. Vad kommer detta innebära för hennes plan kan man undra!

Lindman: Och i en annan del av staden bråkar den lilla skara som återstår av FSociety. Media har gått ut med att de är klena och korkade och klarar inte av att utföra en attack. Mr. Robot är TOKIG och hotar med både det ena och det andra. Hoppet står till White Rose och nu är man ju rätt spänd på att få veta vem det är. Har du någon teori?

Ingrid: Gud nej, menar du att det skulle vara någon man redan har sett? Jag känner att jag inte har några smarta teorier om något just nu.

Lindman: Okej, fair enough men jag tror att det är någon som redan figurerat i serien. Någon vi absolut inte misstänker, i sann Mr. Robot-stil.
Tyrell tappar koncepten mer och mer och han befinner sig mer eller mindre i fritt fall nu. Alla hans lömska planer verkar gå i stöpet och hans framtid är oviss. Avslutningen på förra avsnittet var som sagt fullständigt fenomenalt men faktum är att här fortsätter det på inslagen väg. Två helt bisarra händelser avslutar ett avsnitt som gör att mystiken tätnar ytterligare. Tyrell stryper Scotts fru på taket efter att ha lyckats lura dit henne med en sexuell invit efter ett försök till en hemlig rendezvous. Inte det perfekta mordet direkt och jag undrar hur han skall kunna komma undan med det. Han måste ju vara huvudmisstänkt och lämnat hur många spår som helst på brottsplatsen.

mr robot62
Tyrrells danska fru äter något obehagligt på ett obehagligt sätt

Ingrid: Klara American Psycho-vibbar på Tyrrell Wellick nu alltså, i en riktigt obehaglig scen. Och som du sa, han måste ha lämnat massa spår, trots sitt desperat torkade av hennes döda kropp med nån slags näsduk innan han stack därifrån. Men visst var det inte hans plan att döda henne? Å andra sidan undrar jag vad hans plan var, alltså förutom att ha sex. Och det här att hans fru verkar rätt insatt i vad han håller på med (förutom själva dödandet då, får man anta) är lite oklart tycker jag.

Lindman: Ja, vi är nog många som undrar över den där överenskommelsen. Vad är okej och vad är inte? Men Martin Wallström, vilken jävla stjärna han är. Jag väntar bara på att någon skall förkunna att han de facto är Patrick Batemans son. Mitt i detta kaos åker alltså Elliot till sin hjärnskrynklare Krista och berättar för henne hur han brukar titta på när hon tittar på pornografi i sin ensamhet, vilka hon litar på, vilka droger hon tar och inte tar. Ja, mer eller mindre hela hennes liv. Hon ser skräckslagen ut och den där malande monotona synthslingan förkunnar att ännu ett lysande avsnitt är slut.

Ingrid: En förlösande scen, eftersom Elliot ju faktiskt för första gången biktar sig för någon annan! Men att han gör det samtidigt som han berättar för Krista att han i stort sett övervakat henne är kanske inte bästa sättet att få hennes förtroende. Samtidigt ser man hur hon blir känslomässigt påverkad av Elliot när han pratar om sin ensamhet. Kommer Krista anmäla Elliot? Kommer hon hjälpa honom? Vem vet! Vem vet nåt om nånting egentligen, när det gäller Mr Robot?

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."