Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: Mr. Robot säsong 1 – Avsnitt 9

MrR1

Nytt avsnitt, nya möjligheter. Vi vet att ni har väntat med gråten i halsen men nu skall vi inte hålla er på halster längre. Det är åter dags för TV-Klubben att diskutera ett nytt avsnitt av Mr. Robot, som visas på SVT just nu. Vi har kommit fram till avsnitt 9 och missade du diskussionen om förra avsnittet kan du åtgärda det här. Nu kör vi, häng gärna på i kommentarsfältet, och varning för spoilers!

Lindman: Jag var ju M.I.A. förra veckan men såg givetvis avsnittet. Livet kom helt enkelt emellan och tangentbordet fick vila men nu är jag tillbaka, starkare än någonsin. Efter veckans avsnitt ”m1rror1ng” är vi nu bara ett avsnitt bort från finalen och med risk för att verka tjatig är det helt underbart att vi är på upploppet och knappt har börjat att förstå vad det egentligen är som händer och sker i den här fantastiska produktionen. Och nu hände det igen. Efter en oerhört snygg flashback till 90-talet där Mr. Robot driver en liten datorbutik så ställdes allt på ända igen. Jag trodde att jag hade hygglig pejl på läget efter förra avsnittet men vad händer då? Jo, då visar det sig att ingenting längre är gångbart, bara att stryka alla teorier och åter inta formen av ett frågetecken och känna mig så brutalt mindfuckad att orden inte längre räcker till. Vilket jävla fredagsmys! Vad säger du Ingo. Delar du myset eller börjar du känna dig frustrerad och otålig?

Ingrid: Både ock, kan man väl säga! Det är ju oupphörligt fascinerande och spännande, men ärligt talat är det kanske ändå lite väl skruvat när INGENTING är klart och tydligt från ett avsnitt till ett annat.
Men med det sagt – denna veckas avsnitt var ändå mer tydligt än förra veckans, där man fick veta att Darlene är Elliots syster och Mr Robot hans pappa. Hur i hela friden hänger allt detta ihop, och hur har Elliot kunnat glömma bort vilka de är??, var frågan jag hade med mig från det avsnittet. Och nu visar det sig att Mr Robot alltså ändå inte fanns på riktigt, precis som vi började misstänka för flera avsnitt sedan. Eller rättare sagt, Mr Robot-karaktären är ju Elliots pappa, men han är död sen flera år och nu är det bara Elliot som ”hallucinerat” att han finns på riktigt. Men samtidigt inte varit medveten om att det är pappan han sett… Det är ju fortfarande väldigt märkligt, allt det här. Och förutsättningen är väl typ att Elliot har någon svår psykisk störning, typ schizofreni eller nåt? Och har alla scener med Mr Robot i själva verket varit Elliot, fast som en annan sida av honom? Det är ju lite svårt att tänka sig att han samtidigt har haft ett normalt arbete, om han är så här svårt störd. Som du ser, temat i mina inlägg om Mr Robot går vidare, det är en väldig massa frågor…

MRR9_1
Far och son som i själva verket bara är son bråkar

 

Lindman: Ja men precis! Det känns ju som att Elliot är lika delar galen, förvirrad och paranoid. Men när de stod där på tågperrongen och väntade så kändes det ändå som att de var far och son. När de åkte hem till barndomshemmet och Elliot plötsligt hivade ut farsgubben ur fönstret så borde jag väl egentligen ha sett det komma men ändå blev jag golvad när han stod där vid graven och allt skulle visa sig vara en illusion. Ett hjärnspöke. Elliot hade tagit sin fars persona, en man som han när allt kommer kring hade idoliserat bara för att plocka ner det onda företag som en gång i tiden krävde hans liv. Han sa orden som vi alla väntat på ”You’re going to make me say it, aren’t you? I am Mr. Robot!” Topp tunnor galen. Kan man jobba ändå? Ja, förmodligen. Kanske inte som kirurg eller försvarsminister men att koda lite maskinkod i all ensamhet funkar nog. Han är ju dessutom redan känd som rätt eljest på Allsafe.

Det blev hur som helst ställt utom allt tvivel att både Angela och Darlene mycket väl kände till den möjliga psykosen och försökte att hindra honom från att kliva över vansinnets rand men misslyckades. Tydligen var det ju också Angela som hade hittat honom senast han tappade koncepten, dock har det aldrig varit så illa som nu.

Angela fick ju ett riktigt tungt jobberbjudande av Terry Colby. Mannen hon driver en rättsprocess mot. Samma man som sexhotade henne för två avsnitt sedan. Känslan är att hon trots allt kommer att ta det, eller vad tror du? Hon skulle få både makt och pengar men framför allt skulle hon komma under skinnet på Evil Corp.

MRR9_2
Mr. Robot kränger blixtsnabba burkar med Pentium 90 och 800 MB hårddisk

 

Ingrid: Ja, när Colby sa nåt i stil med att det bästa sättet att förändra saker är inifrån, då verkade det ju plötsligt inte så osannolikt att hon skulle tacka ja ändå. Inte för att vika sig, utan just för att komma in på insidan. Jag gillar Angela, hon är cool, och jag antar att det till viss del är den här delen av storyn som kommer fortsätta i säsong 2 – för en sån blir det ju!
Apropå fortsättning så undrar jag vad Tyrell Wellick tänker göra nu, ska han slå sina påsar ihop med Elliot?  Han har ju blivit avskedad från Evil Corp, och i stort sett lämnad av sin fru nu. Och Elliot tog med honom till Fsocietys högkvarter! Tänkte du förresten på den inte så diskreta blinkningen till Fight Club i den scenen? Låten som spelades i bakgrunden var ju en pianoversion av Pixies Where is my mind?, slutlåten i Fight Club. Associationer till den filmen har vi ju diskuterat tidigare, med tanke på vissa karaktärers eventuella icke-existerande, och så vidare. Och appropå filmassociationer – jävlar vilken Patrick Bateman-feeling det är på Wellick nu!

För övrigt känner jag att jag tappat bort handlingen lite. Det här med Fsocietys hacker-plan, vad går det ut på och varför ska de göra det? Det har liksom tappats bort lite, tycker jag. Eller så är det helt enkelt inte så viktigt för ploten ändå. Och apropå det där med eventuella icke-existerande karaktärer – finns ens övriga medlemmar i Fsociety på riktigt?

MRR9_3
Tyrell får smaka sin egen beska medicin och blir rejält backstabbad

 

Lindman: Det är ju tveksamt det där alltså. Det skulle inte förvåna mig alls om Fsociety bara består av Elliot och förmodligen även Darlene. Hon känns ju i alla fall inte påhittad men man vet fan inte med Mr. Robot alltså. Det kan lika gärna svänga redan i nästa avsnitt. Kanske har hon också varit död i åratal. Det verkar ju i alla fall högst rimligt att Tyrell och Elliot slår sina påsar ihop nu mot en gemensam fiende. Sättet Tyrell fick foten på kändes ända in i benmärgen. Här har han gått över lik, duperat och ljugit och planerat för världsherravälde och så går han och får sparken. Vilket jävla antiklimax! Sedan är ju frågan hur det där samarbetet kommer att se ut. Det känns ju inte som om att de kommer att hålla handen och sjunga We Shall Overcome direkt. När Wellick i detalj berättade om hur han mördade Sharon och hur han kom att njuta av den maktkänsla han kände då så kände jag definitivt de där Patrick Bateman-vibbarna du nämner. Igen.

Jag älskar hur Tyrell Wellick går från 100 till 0. Hur han ena sekunden sitter på syltburken och redan nästa ramlar i och drunknar. Han må bete sig som ett obstinat barn lejonparten av tiden men det är ändå någonting i hans utspel som gör att han känns otroligt mänsklig. Det är svårt att sätta fingret på det men trots hans ondska så känner jag ändå mer empati än avsky. Särskilt nu när han från ingenstans helt plötsligt blev ratad som familjefar. Joanna sa helt enkelt, utan minsta darr på rösten åt honom att fixa sina misstag eller dra dit pepparn växer. Detta precis efter förlossningen och känslan var att Tyrell plötsligt var spindelhanen efter befruktning. Han ligger hela tiden i riskzonen att bli uppäten av den större och mäktigare honan. Det är hon som bestämmer nu.

Fsociety och planen? De skall ju sänka Evil Corp. Konglomeratet som står för allt som är dåligt i världen och som har krävt många oskyldigas liv längs vägen. Ja, i alla fall enligt Elliots förvirrade hjärna. Vi får väl se vad som är sant men det här var väl i alla fall sista gången vi såg Christian Slaters Mr. Robot i alla fall? Nu ligger ju korten öppna på bordet och hans deltagande borde därmed vara över. Hur som helst så skall det bli ett sant nöje att se hur de knyter ihop den här säcken i den rafflande finalen på fredag!

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."