Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-Klubben: True Detective säsong 2 avsnitt 3

true detective

Nu har vi kommit till del tre av True Detective Säsong 2, och veckans upplaga av TV-Klubben tar sig an avsnittet med hull och hår. Spoiler alert!

INGRID: Så Velcoro överlevde alltså att bli skjuten av figuren med fågelhuvudet! Inte så oväntat egentligen kanske – hade ju varit märkligt om han försvann redan nu – men det var ju ändå ett ganska stort frågetecken hur det skulle gå till. Och förklaringen var alltså gummikulor? Men han tuppade av, låg avsvimmad ett tag och vaknade med ett plötsligt ryck (som om han fått värsta adrenalinsprutan à la Pulp Fiction). Ingen aning om hur realistiskt det var, men han bröt ju några revben och pissade ner sig i alla fall. Avsnittet inleddes ju i Velcoros dröm, där en tacky Conway Twitty-imitatör mimade till The Rose medan Velcoro satt vid ett bord och hade ett skumt samtal med sin far. Vad tyckte ni om den här inledningen?

EMBLA: Jamen det var väl lite härligt surrealistiskt ändå? Och det där med att han överlevde visar kanske på att personen med fågelhuvud gör skillnad på förtjänt (?) död och att slippa trubbel/få nån ur vägen för stunden. Det gör karaktären lite mer spännande tycker jag. Man undrar vad agendan är såklart! Och skönt att Velcoro är kvar ändå, väl?

INGRID: Ja, helt klart. Och också helt klart bättre inledning än förra veckans övertydligt ”mörka” samtal där Frank Semyon låg i sängen och viskberättade sina hemska barndomsminnen, vilket jag tyvärr hade svårt att ta på allvar.

EMIL: Nej, nu tycker jag att alla taggar ned med bashandet av Frank och Vince Vaughn! Vaughn har lite problem med trovärdigheten, visst, trots att han rycker ut guldtänderna på en gangsterlirare i detta avsnitt. Men det är någonting med Vaughn i den där rollen, och Frank, som är väldigt tilldragande. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det… Sedan är det ju för väl att Velcoro överlevde, även om jag tycker att både Bezzerides och Woodrugh tar sig, steg för steg.

True Detective avsnitt 3-2
Det här är min utredning. MIN.

INGRID: Det var framför allt den scenen i förra avsnittet jag hade svårt för, inte allt med Frank. Den var så random på något sätt. Men han är rätt bra på att spela pressad i den här rollen, det märks att Frank Semyon verkligen hamnat i en sjukt jobbig sits! Inte bara att alla hans pengar försvann med Caspere, nu blir en av hans män dödad, och samtidigt ska han och hans fru försöka få barn. Att försöka producera sperma i en plastkopp i ett sunkigt rum på en mottagning gick inte så bra om en säger så. Och nu är det frostigt mellan honom och frugan. Som jag inte riktigt blir klok på än, ska hon bara ha funktionen fru i den här serien eller?

EMBLA: Åh, jag håller inte med er om att Vince är bra på att spela varken pressad eller oberäknelig. Det är väl därför jag är mer intresserad av Velcoro, som jag skrev inledningsvis är det otippat att jag byter favoritskådis bara sådär. Svårt att säga med fru-funktionen där men jag hoppas verkligen att fler kvinnliga karaktärer utvecklas.
EMIL: Tough times for a gangster! Och det är uppenbart, precis som i första säsongen, att Pizzolato har en tendens att reducera kvinnorollerna till stereotyper. I detta, Jordan Semyons fall, en kvinna som stöttar sin pressade man. Men är det inte ett trick detta? Det måste vara ett trick. Ett medvetet drag: att ge Jordan ett sken av schablonmässig roll. Jag skulle bli förvånad om hon inte spelar en central del i både Frank och seriens utveckling. Det finns ju alla möjligheter för karaktären att bli någonting mer och jag skulle faktiskt bli väldigt överraskad om det inte utnyttjas.

INGRID: Jag hoppas och vill tro att du har rätt, Emil. Det skulle vara allt för dåligt om det inte fanns en större plan för den karaktären.

EMBLA: Vad tror ni om Velcoro och Bezzerides då – blir deras relation något mer? Två pajade personer…

EMIL: Bezzerides blev ju mer eller mindre tillsagd att få Velcoro i säng. Eller hon skulle i alla fall få honom att tro att det var det hon ville. Men också här känns det som att det skulle vara lite för uppenbart: att Velcoro och Bezziredes skulle ”bli något”.

EMBLA: Det är väl där jag har problemet med den här säsongen. Det känns lite pinsamt, utstuderat och som just det uppenbara kan hända. Men jag hoppas bli överraskad!

INGRID: Jag tycker inte man direkt fått några vibbar om att det skulle bli något mellan Velcoro och Bezzerides. Å andra sidan brukar det ju räcka att en man och kvinna jobbar tillsammans i två sekunder, alternativt är liite vänner, för att det oundvikligen ska ske på film/tv. Men vi får väl se om hon gör som hennes överordnade säger och försöker få honom att tro de ska hoppa i säng. Hon verkade rätt skeptisk till instruktionen ändå.
Om vi ska fortsätta snacka relationer. Woodrugh var på speedway med sin gamla soldatkompis – mycket manlig aktivitet – och det blev ju uppenbart att de haft nån slags relation. Vilket Woodrugh absolut inte ville kännas vid, utan pucklade på polaren istället. Men visst verkar det som det inte bara är det att han är closet-gay som döljer sig inom Woodrugh?

True detective avsnitt3
They have a history.

EMIL: Likadant där. Inte för att trivialisera closet-gay-upplevelsen eller förbise det faktum att det finns miljontals människor som lever så. Men det skulle kännas snöpligt om det ”bara” var det som gör Woodrugh till en sådan troubled soul. Vi har ju pratat om det tidigare, hans legosoldatsbakgrund, antagligen är det någon upplevelse i fält, tillsammans med oklara, sexuella händelser och eventuella för sig själv icke-erkända preferenser som gör honom ansatt. Sådant antyddes i mötet med den gamle soldatkompisen.
Jag kanske förlitar mig för mycket på Pizzolato. Litar på att han och resten av de inblandade inte reducerar varje möjlig öppning till något, liksom, konventionellt och pajigt. Men än så länge är det mer goda löften än leverans – är dock inte säker på att det står i motsatsförhållande.

Vad säger ni om borgmästarens mansion då? Inuti en ung, drogad fru och en jäkligt skum son. Det luktar tjockt med korruption lång väg.

EMBLA: Även där ganska standard tycker jag. Ung drogad fru och urballad son.. Zzzz. Jag tappar liksom intresset för hela storyn när det känns så formulär 1A. Men klart det kommer komma upp många lik där framöver? Fortfarande är ju alla spår så skilda att det är svårt att se var de är på väg – eller är det jag som har problem med koncentrationen igen?

INGRID: Nej det är väl inte så mycket som blivit klarare när det gäller själva kriminalhistorien egentligen. Men att det är jävligt korrupt råder det väl inga tvivel om – i alla delar av den här historien, som det verkar. Och det är väl troligt att det kommer fram fler lik framöver. Både bildliga och bokstavliga.

True Detective säsong 2 visas på HBO Nordic

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.