Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-klubben: True Detective säsong 2 avsnitt 6

TV-klubben, True Detective

TV-Klubben består denna vecka av Ingrid, Embla och Emil, och vi tar oss an avsnitt 6 av True Detectives säsong 2. Som vanligt innehåller texten spoilers.

INGRID: Yes, gänget är verkligen igång med sin hemliga utredning nu, och det var ett riktigt nervigt avslut på det här avsnittet. Velcoro och Woodrugh lyckades ta sig in i huset där en sexfest med massa höjdare pågick och sno åt sig dokument – med ”jävligt många namnunderskrifter på” – medan Bezzerides infiltrerade festen som sexarbetare. Vilket å ena sidan resulterade i att hon hittade den försvunna tjejen, men å andra sidan också innebar att hon ”råkade” knivdöda en snubbe. Jag undrar lite hur hon egentligen hade tänkt sig att kvällen skulle fortlöpa…. Hur som helst blev det jävligt spännande på slutet. Men jag känner mer och mer hur jag verkligen hade velat kolla flera avsnitt på raken, för när det väl kommer igång så är liksom avsnitten slut.

EMBLA: Alltså. När du och ni beskriver handlingen så får ni faktiskt upp ett intresse hos mig och jag inser att vore jag producent skulle jag anlita er alla som manusförfattare för jösses vad ni är snälla mot denna sega serie. Jag var så enormt peppad på att få vara med i klubben och avhandla varje veckas avsnitt men enda anledningen till att jag nu kliver in är faktiskt för att säga att ”Jag ger upp!”. Pallar faktiskt inte att lägga en timme i veckan på att plåga mig igenom serien jag bryr mig noll om. Istället för att förpesta klubben med näthat tänker jag ägna kommande veckorna åt att skriva om zombies, poltergeists och DNA – det låter väl som en winwin ändå?

Och där hoppade Embla av TV-klubben om True Detective. Ni får helt enkelt läsa henne i andra sammanhang istället.

EMIL: Nej, Embla, nej, visst finns det vissa problem. Men jag njuter bara av hur serieproduktionen spinner stämning – snarare än för handlingen framåt. Men, ett av problemen i detta avsnitt är att den gode Frank Semyon inte riktigt kan hanteras av Vince Vaughn. Jag vet att ni andra flaggat för detta tidigare, och jag har skyddat honom, på vad jag tycker rätt goda grunder. Men här måste jag faktiskt ge Lindén rätt, som i anslutning till fjärde avsnittet skrev att Vaughn mer och mer framstår som en ”miss i rollsättningen”. I den inledande, laddade (bildligt, bokstavligt och vapenligt talat) scenen mellan Semyon och Velcoro. Där den senare konfronterar den tidigare på grund av vad han tror är lögner om vem som våldtog hans exfru, så framstår Vaughns skådespel som ganska sorgligt jämte Farells. Och jag håller med Ingrid, fler avsnitt på raken hade givetvis varit bättre. Proceduraler (som det heter va), med sin episodiska dramaturgi, funkar bättre att se veckovis. Men när den dramaturgiska kurvan är utsmetad och längre som här, så vill man ju bara binge:a. Annars gillade jag Velcoros sätt att binge:a koks, sprit och cigaretter – väldigt glupskt.

True Detective avsnitt 6
Som alltid tungt för Velcoro.

INGRID: Helt klart glupskt! Inklusive headbanging. Fy fan va Velcoro är sliten alltså, och Colin Farrell gestaltar det ypperligt. Nu gav han upp sin son frivilligt också, under villkoret att exfrun aldrig skulle berätta för sonen att det eventuellt var våldtäktsmannen som var hans biologiska pappa. Tycker exfrun är rätt grym här, det är ju ändå skillnad mellan att inte ha vårdnaden och att aldrig mer träffa sin unge över huvud taget. Hon kallar fortfarande Velcoro ”sweetheart” i känslosamma stunder, vilket ju tyder på att hon fortfarande bryr sig om honom. Men apropå denna storyline om Ray och hans familj, så undrar jag verkligen var vi ska hamna när det gäller de andra tvås mer privata storylines. Det är ju faktiskt bara två avsnitt kvar nu, och jag har svårt att tro att allt kommer följas upp. Grejen med den plågade Woodrugh, hans garderobshomosexualitet och det krystade familjebildandet kommer framstå som rätt meningslöst att ha lagt tid på om det enbart finns där för att presentera honom som karaktär, så att säga. Håller du med?

EMIL: Faktiskt precis exakt vad även jag tänkte ta upp Ingrid. Jag har ju hävdat att Semyons fru, Jordan, kommer ta en central plats i upplösningen. Men upplösningen närmar sig ju med stormsteg. Det är många trådar som ska knytas ihop… Om det nu ens blir någon upplösning, första säsongens slut, om än ganska bra, var knappast ett avslut i ordets rätta bemärkelse. Sedan är det väl så att Velcoros exfru, Gena Brune (Abigail Spencer) känner med honom. Kanske till och med har förståelse för honom. Men inte vill utsätta lillkillen för Velcoros eventuella återfall. Det hör man ju ibland av människor som har pundare i släkten eller som vänner, att ibland har det helt enkelt gått för långt, givits för många chanser. Den där privattråden är för övrigt väldigt gripande. Och jag hoppas verkligen att Woodrughs garderobshomosexualitet utvecklas på något sätt – han fick vi inte mer info om i detta avsnitt. Annars är det bara utfyllnad, ett sätt att skänka ”inre kamp” till en karaktär, och ganska slappt kan tyckas. Eller så är det bara så enkelt att alla inom True Detective-universumet har det jättejobbigt med allt möjligt, utan att det behöver utvecklas längre. Tänker på Rust Cohles familjebakgrund i första säsongen.

True Detective avsnitt 6 1
Träningspass medelst kniv.

INGRID: Ja visst var det till viss del så även i förra säsongen, men den kanske största skillnaden är att det då verkligen bara var Rust Cohle och Marty Hart som var huvudpersonerna. Och då kändes det inte precis som att tid slösades på att visa detaljer om dem som personer och deras bakgrunder. Just Jordan Semyon som du nämner, hon känns ju hittills bara som en del av Frank Semyons person och bakgrund, och har ingen egen story alls. Och, jag måste säga att jag har väldigt svårt för hur Kelly Reilly spelar henne. När hon skred in i köket efter Frank och Rays laddade köksbordsscen vred jag mig typ i obekvämlighetsplågor över hur pinsamt manierat och onaturligt hon spelade. Men jag vet inte, är det jag som fått nåt personligt agg mot hur Kelly Reilly för sig och pratar eller håller du med?

EMIL: Haha, det tänkte jag inte på. Men å andra sidan har hennes roll genomgående varit inte något annat än en KVINNA, i dess mest filmiska stereotyp. Precis som Semyon varit en MAN. Så jag får nog ta dig på orden där. Och nej, det känns som att alla de här detaljerna som redogörs för hos personerna i persongalleriet måste få något slags uppföljning, annars slutar det bara med att de hänger där. Obegripliga i all sin icke-betydelse för storyn. I övrigt då: jag tycker att vi måste nämna Bezzerides flashbacks när hon poppar ”molly”, undercover som prostituerad. Hon såg sig själv bli inlurad i en folka som barn, av en långhårig, läskig typ. Antar att det ska vara något slags förklaring till hennes oförmåga att knyta an på äldre dagar. Ja, så är väl det verkliga fallet kanske… i sådana där fall. Men det är ändå ganska tröttsamt att varje sexuellt utlevande kvinna ska förses med en backstory som inkluderar övergrepp. Och, nu har jag bara läst första boken i Fifty Shades-serien (och, givetvis bara sett den film som kommit ut), men också där ges en av karaktärerna, en man i det fallet, en bakgrund bestående av övergrepp. Det är ofta melodin i populärkulturen, ”sexuellt avvikande” individer, och framför allt kvinnor, förklaras med övergrepp. Om de inte dessutom bestraffas. Skönt att hon i alla fall fick cutta upp en dörrvaktslirare, Bezzerides.

True Detective avsnitt 6 2
Skummisar.

INGRID: Hear hear! Håller med om allt. Tycker ändå hon är cool som fan, Bezzerides, och tog scenen när hon tränade – inte på gym som vanligt folk, utan genom knivfäktning – enbart som coolt och inte alls som ett övertydligt exempel på hur hård hon är (ehrm…) Hoppas nu verkligen att de får ihop det här på ett bra sätt i de sista två avsnitten. För trots alla invändningar gillar jag ju ändå skiten.

True Detective säsong 2 visas på HBO Nordic. Nya avsnitt kommer varje måndag kl 03.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *