Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

TV-nördar bjuder in till Twin Peaks-fest

Om du befinner dig i Stockholm imorgon, lördag 10 september, har du chansen att träda in i Twin Peaks förtrollade värld för några timmar, när TV-nördarna Johanna Koljonen och Lång-Kalle Josephson arrangerar Twin Peaks-fest på Nalen. Låter det inte fantastiskt, så säg!

Hej Johanna Koljonen! Hur i hela friden kom ni på idén att arrangera en Twin Peaks-fest på Nalen?

Min värdkollega Lång-Kalle är ju en klubbarrangör av rang och har en gång haft en mindre Twin Peaks-fest på krogen Marie Laveau. Responsen den gången var så bra att han ville testa att göra samma sak igen fast mer ambitiöst, och nu jobbar han på Nalen, vilket ger tillgång till rätt fantastiska lokaler! Twin Peaks kändes också som en självklar öppning på vår serie TV-fester, dels eftersom vi båda älskar den så mycket, men framför allt för att den så klart var så avgörande för utvecklingen av alla dom TV-serier vi älskar idag. Plus att allt i Twin Peaks är så enormt snyggt. Jag har drömt i 20 år om att få komma dit!

Hur kommer ni skapa Twin Peaks-stämningen på festen, och vad kommer hända under kvällen?

Hela dekoren följer temat och ska skapa atmosfären av till exempel The Roadhouse, The Great Northern, One-Eyed Jack’s och polisstationen. Vi har lite livemusik i Julee Cruise-anda, Fredrik Strage spelar Twin Peaks-skivor och vi har beställt donuts. Men det är faktiskt festdeltagarna som gör festen. Många kommer att klä ut eller klä upp sig, även om det inte är obligatoriskt. Min dröm skulle vara att det skulle komma en grupp utklädd till den isländska delegationen eller till karaktärerna ur den fiktiva såpan Invitation to Love. Och självklart ska vi dansa Twin Peaks-danserna: Audreys dans, Lelands gråtdans som övergår i älgdansen, och dvärgens dans!

Dr Jacoby och Audrey Horne bjuder på lite modeinspiration inför Twin Peaks-festen

Vad är egentligen grejen med att ha fester med TV-serie-teman, vad är det man som festbesökare får ut av det tror du?

Nuförtiden tittar vi ju inte alla på TV-serier samtidigt, de är alltså inte kronologiska events på samma sätt som under till exempel Twin Peaks-eran. Men vi ”samlas” kring dem på andra sätt, genom att diskutera dem på nätet, genom fan fiction och så vidare, och det är också ett sätt att förvandla massmedial underhållning till deltagarkultur. Temafester som pulserar av kärlek är bara ett till sätt att dela våra kulturupplevelser. Men självklart är det eskapism också. Med serier jag älskar drömmer jag mig ofta in i dem lite grann, försöker tänka vem jag skulle vilja vara eller hur det skulle kännas att sitta vid bordet intill på Bada Bing när Tony Soprano har förhandlingar. Nu har vi möjlighet att testa sådana saker!

Vilken karaktär har du själv tänkt klä dig som?

Jag tror att jag ska göra ett slags anspråkslös Audrey Horne, men jag har inte min outfit än. Skulle jag råka hitta ett par fantastiska röda 80-talsglasögon går jag som Laura Palmers kusin Maddy!

Om Johanna Koljonen hittar de där röda 80-talsglasögonen kan hon kanske växla mellan att vara Log Lady och Maddy Ferguson under kvällen

Kommer ni gå vidare med andra fester med TV-serie-teman sen, och vilka kan det då tänkas bli?

Vi har fyra fester i den här första säsongen och alla kommer att kännas väääldigt olika i atmosfären! Fram till jul kör vi Game of Thrones, Dallas och Battlestar Galactica. Men vi är öppna för förslag också. True Blood tycker jag har potential, Solsidan skulle kunna vara sjukt disturbing, och jag har funderat lite på om det skulle vara möjligt att göra en Star Trek-kväll också. Min favoritserie i alla kategorier är en kultklassiker från 60-talet, The Prisoner, men den har antagligen inte tillräckligt många fans för just det här ändamålet!

Tid: lördag 10 september, 22-02

Pris: 100 kronor, biljetter i dörren

Åldersgräns: 18

Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm

Klä gärna ut dig – eller upp dig: vintage, rockabilly och burleskkorsetter är några stilar som automatiskt passar in och det gör också flanellskjortor och fula ylleströjor, hälsar Johanna Koljonen.

6 COMMENTS

  1. Briljant fest. Min dotter var då knappt två månader gammal och min första tanke var att gå som Log Lady och klä ut henne som Log. (Log)iskt, eller hur? Om någon ville titta på henne hade jag tänkt säga ”shh, she sleeps like a log”. 🙂 Tyvärr var inte barn tillåtna, synd (men knappast konstigt). Det fick bli Laura Palmer i stället.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.