Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Två gånger svenskt på filmfestivalen i Venedig

Igår drog filmfestivalen i Venedig igång, med stora stjärnor på plats som sig bör, och med en hel del kommande intressanta premiärvisningar.

Bland annat ska Madonnas romantiska kostymdrama W.E visas utom tävlan. Om det är intressant på ett bra eller dåligt sätt har jag dock svårt att avgöra… Det finns ingen trailer än vad jag har kunnat se, och Madonnas förra försök som regissör (Filth and wisdom 2008), var inte direkt en succé om man säger så, men det här kostymdramat med två parallella handlingar, om den brittiske Kung Edward VIII som abdikerade från tronen för att kunna leva med kvinnan han älskade och en kvinna i nutid som är närmast besatt av deras kärlekshistoria, verkar onekligen mer ambitiöst.

Festivalen öppnades med en visning av det politiska dramat The Ides of March med George Clooney både i regissörsstolen och i en av huvudrollerna. Filmen som handlar om en pressekreterare (Ryan Gosling) som måste hantera en politisk skandal mitt i slutspurten inför primärvalet där George Clooneys karaktär vill bli presidentkandidat, ser av trailern att döma ut att vara ett solitt politiskt drama att sätta tänderna i.

Tomas Alfredssons första engelskspråkiga film (och första film över huvud taget sen Låt den rätte komma in) Tinker, Tailor, Spy är också med i tävlingssektionen. Den har Måns skrivit om här tidigare. Sverige finns även representerat utom tävlan, i internationella kritikerveckan, med Simon Kaijser da Silvas Stockholm Östra, med Mikael Persbrandt och Iben Hjejle i huvudrollerna. Det jag sett och läst om denna film har inte direkt gjort mig jätteupphetsad, det brukar inte såna här kärleksdramer göra. Men, den har trots allt blivit utvald till Venedig-festivalen, så nåt lite extra finns det kanske där.

Stockholm Östra from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Det som gör mig mest peppad i programmet för filmfestivalen i Venedig är att brittiska Andrea Arnold är tillbaka med en ny film! Hennes Fish Tank totalt knockade mig när jag såg den, så otroligt välspelad och kraftfull, och debuten Red Road var också riktigt bra, om än mycket kallare och obehagligare än Fish Tank. Nu har Arnold gjort en ny filmatisering av Emily Bröntes klassiker Wuthering Heights, och just detta faktum gör tyvärr att exaltationen svalnar lite, men jag vill tro att Andrea Arnold kan göra något riktigt bra av detta också.

Stora etablerade regissörer som David Cronenberg (A dangerous method), Roman Polanski (Carnage) och Todd Solondz (Dark Horse) premiärvisar också sina nya filmer i tävlingssektionen. Steven Soderbergs Contagion visas utom tävlan, och det gör också Whit Stillmans Damsels in distress, som jag blir riktigt nyfiken på. Stillman har verkligen inte stressat fram filmer under sin karriär, sedan 1990 har han gjort tre långfilmer, och nu kommer den fjärde, som kretsar kring ett gäng tjejer som försöker revolutionera livet på ett sjaskigt amerikanskt universitet. Jag gillade verkligen Stillmans Metropolitan och Last Days of disco, två lågmälda filmer som drevs mycket av den intelligenta dialogen, så det här ser jag mycket fram emot.

Damsels in Distress med bland andra Greta Gerwig, till höger

Jag är medveten om att det blev fasligt amerikanskt här nu, eller i alla fall engelskspråkigt, det finns ju många filmer även från andra länder med i programmet. Något jag jättegärna skulle vilja få bättre koll på, men så länge det inte finns några trailers, och då med engelsk text, är det lite svårare.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.