Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Utbytta skådisar

Att skådisar byts ut för jämnan är knappast något nytt – ibland är det på eget bevåg men oftast är det för att något inte funkat i maskineriet – det vill säga att pengar inte rullades i rätt riktning i förväntad omfattning. Detta blir även ofta lite mer påtagligt när större produktioner inte möter de astronomiskt högt ställda förväntningarna som vid vågen av superhjälterullarna som vi sett på senare. Ofta kan det ju även något bra för besökaren så ersättaren ofta är lite bättre helt enkelt – nåväl på gott och ont så är det lite förvirrande ibland men här är i alla fall ett axplock av dom som plockats bort:

 

Brandon Ruth mot Henry Cavil

Superman
Det hade inte gjorts en Supermanfilm på länge och på pappret såg Brandon Ruth perfekt ut som världens tråkigaste trikåhjälte – håret låg som det skulle och Ruth såg ut som urtypen för någon som äter osötad havregrynsgröt varje morgon. Resultatet Superman i sig var helt ok (Kevin Spacey var underhållande som Lex Luthor) men levde inte upp till de ekonomiska förväntningarna men kanske framförallt så var Ruth en betydligt bättre Clark Kent än han var Stålmannen. Sagt och gjort så skrotades tankarna på uppföljare och Brandon Ruth byttes ut mot Henry Cavil som kunde erbjuda en lite mörkare version än sin föregångare och mer pengar.

 

Terrence Howard mot Don Cheadle

Iron mans bästa kompis Rhodes
Den första Ironman-rullen tillhör de absolut bästa superhjälterullarna som vi fått – speciellt när det gäller att introducera en karaktär och Downey JR blev direkt synonymt med karaktären Iron man. Terrence Howard som spelade Tony Starks bästa vän Rhodey (eller den värdelösa hjälten Warmachine i senare filmer) byttes mellan Ironman 1 och 2 ut mot Don Cheadle. Även om inget är officiellt så verkade det som att filmbolaget ville ge Downey mer cash för att han skulle stanna och dom pengarna skulle delvis komma från Howards förväntade lön vilket inte föll supergod jord. Howard hoppade rollen och gick miste om massa miljoner men gjorde ändå bättre insatser i t.ex. Prisoners lite senare.

 

Tobey, Andrew och Tom

Spindelmannen
När Spindelmannen spinnande ut lite väl mycket med sin emo-gång 2007 så insåg dom flesta att det nog dags att byta ut Tobey McGuires version av Spindelmannen mot en en yngre förmåga och vips så rebootades allt med Andrew Garfield istället. Där Tobey McGuire varit för mesig och mer som ett förvuxet barn så var blev Andrew Garfield en ohjälpligt tråkig och mer hunkig version – något som tillsammans med ett par horribla rullar och felcastningar (Emma Stone var ingen homerun här) gjorde att det bidde ännu en reboot. Marvel Studios tog över och satte karaktären bättre än vad Sony någonsin lyckades med den yngre Tom Holland som superhjälten.

John Randolph och Jerry Stiller

Papporna i Seinfeld
När världens bästa TV-serie först introducerade papporna till Jerry och George så var det ett par andra skådisar än de vi kommer ihåg dom idag – Jerrys pappa Morty spelades av Phil Bruns fick bara vara med i ett avsnitt innan han byttes ut mot Barney Martin eftersom att skaparen Larry David ville ha en mer aktivt sur version vilket skedde omgående.

George legendariska pappa, Frank Costanza, dök upp långt senare runt säsong 4 för första gången men även här la Larry David snabbt in sitt veto och ändrade från skådisen John Randolph till vår älskade Jerry Stiller vilket kan ses som ett bra drag – eftersom hans tolkning av Frank Costanza som är den nästa bästa karaktären (efter sin son självfallet). Vissa scener spelades om helt för att tittarna inte skulle bli för förvirrade varför det helt plötsligt var en ny skådis men samma karaktär.

 

Janet Hubert och Daphne Maxwell Reid

Vivian Banks
Av alla 90-talets överhypade sitcoms så var nog The fresh Prince of Bel-Air en av dom jobbigare – men det var även serien som lade grunden för Will Smith så helt glömd kommer den nog aldrig att bli. Mamman i familjen Banks som Smith flyttar in till spelades av Janet Hubert i 3 år men efter tjafs med dom andra skådisarna, kanske mest med Will Smith själv, så byttes hon ut Daphne Maxwell Reid tills serien äntligen lades ner 1996.

 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.