Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Utomjordiskt Usla Alien Rip-Offs – Ett Urval

alienoriginal1
Originalet

Jag satt och slökollade på burken en kväll och hamnade mitt i den blygsamt dassiga Speices, något som fick mig att fundera. Det har ju gjorts ett par sci-fi som har missat målet rejält genom åren men vilka är de mest uppenbara Alien ”rip-offsen och exakt hur dåliga är de egentligen?” Nu är förvisso även Alien ett resultat av två gamla filmer, The Terror from Beyond Space och Planet of the Vampires men frågeställningen är ändå intressant så här 35 år efter premiären.

Saknar du någon film på listan? Kommentera gärna.

Alien Contamination

AC1

Den här 80-talsrullen hette från början Alien Arrives on Earth eftersom regissören Luigi Cozzi så gärna ville efterlikna Alien men tyvärr (?) kunde han inte skrapa ihop stålar nog för att filma projektet ”i rymden”. Effekterna var helt enkelt för dyra. Alla ingredienserna fanns dock där; ägg, en stor utomjording och flytande klet som dödade människor. Den superlåga budgeten gjorde att filmens enda alien fick flyttas runt för hand av scenarbetare och med en serie snabba klipp lyckades man i alla fall hyfsat med att dölja eventuella människor som inte hade i den färdiga filmen att göra.

Galaxy of Terror

GofT1

Roger Corman, okrönt konung av B-rullar under 80-talet, snodde det viktigaste från Alien och gick loss med en sci-fi-extravaganza som främst skulle bli ihågkommen för tre saker; Robert Englunds överspel, en ung James Cameron som production designer och andra regissör samt en bisarr sexscen mellan en kvinna och en mask. Detta skulle dock inte bli årets enda Alien-rip-off som norpade Ridley Scott’s idé om att stoppa utomjordiska foster i kvinnor.

Inseminoid

Ins1

När Galaxy of Terror chockerade publiken med sin maskscen så ville inte britterna vara sämre. De producerade en av de, på sin tid märkligaste och mest motbjudande Alienkopiorna, Inseminoid. Storyn var enkel och effektiv. Ett gäng arkeologer åker runt i vår galax när en kvinna i besättningen, Sandy plötsligt blir överfallen och så småningom också gravid med en utomjording. Hon börjar mörda sina kollegor och dricka deras blod. En riktig kultfilm i vissa kretsar.

Alien 2

Man måste ju beundra fräckheten här. Att kalla filmen Alien 2 i hopp om att någon mindre insatt stackare cashar upp för en biljett i tron om att den här genomruttna B-rullen faktiskt har något med Ridley Scott’s original att göra. Tyvärr funkade inte kuppen fullt ut och regissören Ciro Ippolito fick byta titel innan den amerikanska premiären. Alien Terror blev det nya fräsiga namnet. Handlingen då? Jo, här har du en lågbudgetrulle som handlar om en utomjording som går bärsärkagång inne i en grotta. Nej, filmen i sig har inte särskilt mycket gemensamt med Alien. När filmen sedan släpptes på Blu-ray så ändrade man tillbaka till originaltiteln och snodde omslaget till The Descent av bara farten.

Mutant

Mutant1

När det kommer till rena rip-offs av HR Giger och Carlo Rambaldi’s originalmonster så är det nog Mutant som snor förstaplatsen men där originalet hade 900 rörliga delar bara i huvudet så var varelsen i Mutant betydligt mindre imponerande. Mutant kretsar annars kring just denna utomjording som bekvämt nog kan ändra sin genetiska struktur, fan den kan till och med förstå engelska och hacka databaser. Filmen i övrigt kostade inte många korvören att producera då Allan Holzman fick lov att återanvända kulisserna från polaren Corman’s Galaxy of Terror. Sex säljer heter det ju och genom att slänga in helt omotiverade nakenscener i filmen hoppades man på succé.  I synnerhet en lång duschscen med två kvinnor rönte mycket uppmärksamhet och vatten är som bekant ingen bristvara i yttre rymden.

Creature

En synnerligen blodig och synnerligen usel historia om ett forskarteam som råkar springa på ett bo med ondsinta utomjordingar med förmåga att kunna styra sina offer efter döden, bara för att låta dem göra sjukt elaka saker, som att döda andra människor till exempel. Annars är filmen kanske mest känd för Klaus Kinski, Nosferatu ni vet. Ironiskt nog samme Kinski som långt senare tackade nej till att medverka i Indiana Jones – Jakten på den försvunna skatten eftersom han tyckte att manuset var citat, moronically shitty, slut citat.

Star Crystal

SCr1

De flesta filmerna som försöker profitera på Ridley Scott’s original är precis som Alien, mörka och filmade i trånga utrymmen men inte Star Crystal. Nej, här är det fullt blås på belysningen och billig polyester som gäller. Filmen är bortom usel men storyn är verkligen obetalbar. Här har vi ett gäng astronauter som hittar ett märkligt äggliknande objekt på Mars. Ett ägg som så småningom kläcks och visar sig innehålla en gnistrande kristall och slime, massa slime. Nåväl, efter att kontakten med rymdstationen bryts och ett team anländer bara för att finna en skitförbannad varelse spårar det totalt. Ackompanjerad av lågbudgeteffekter och blinkande lampor slaktar utomjordingen hela gruppen utom två och då, precis då visar det sig att varelsen i själva verket är en godhjärtad sälle. De läser bibeln och blir bästa vänner. DAFUQ?!

Dark Universe

DU1

Från att ha rört oss i det glada 80-talet hoppar vi nu fram ca. 10 år och hittar den här pärlan. Dark Universe är ännu en lågbudgetfilm med en alien som mer än bara påminner om Xenomorph i fokus. Just det här svaga försöket var faktiskt så billigt att man använde arkivfilmer från en annan film men ett litet pluspoäng ändå för att man hade den goda smaken att använda Joe Estevez, Martin Sheen’s lillebror, en grabb helt utan skådespelartalanger.

Alien vs. Hunter

Ingen lista över B-filmer är väl komplett utan ett bidrag från Asylum Films. Filmbolaget som har gjort sig ett namn genom att göra om blockbusters. Det är rätt uppenbart att det är Alien vs. Predator man försöker efterapa här med mindre lyckat resultat. AVH är en orgie i uselhet. Skådespeleriet är ett skämt, effekterna ser ut att vara programmerade på en Sinclair ZX Spectrum och kameraarbetet? Jag tänker inte ens börja prata om kameraarbetet. Filmen kom 2007 och den har lyckats skrapa ihop 1,4 på IMDb, vilket räcker till en topp 5-placering över sämst betyg någonsin och visst, det är ju alltid något att bli ihågkommen för.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."