Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Vad händer med Star Wars Episode VII-IX? – Del 1

Det är väl knappast någon som har missat vad som hände den 30 oktober i år? Det var säkert fler än jag som först trodde att det var ett dåligt och väldigt försenat aprilskämt när det blev känt att ”The Walt Disney Company” köpt upp ”Lucasfilm” för inte mindre än 4.05 MILJARDER DOLLAR! Det visade sig dock vara sant. Den gamla silverryggen Lucas hade bestämt sig för att dra sig tillbaka och ville tydligen ha en ordentlig pensionscheck på ålderns höst. Det första Disney sedan gjorde var att annonsera en ny Star Wars-trilogi med premiär 2015!

Jag var först bestört! Som gammal Star Wars-fan hade jag redan fått se min barndoms bibel bli besudlad av Episod I-III, hur skulle det gå nu när världens mest pengakåta och kommersiella bolag satte sina klor i varumärket? Skulle vi få se Kalle Anka svinga ljussabel? Darth Vader kraftstrypa en sjungande Kermit? ”Kejsare Palpatines Nya Kläder”?

Disneys VD Robert A. Iger och George Lucas undertecknar det ökända avtalet.

Rykten har florerat friskt på nätet och det har varit svårt att sålla ut det troliga från det totalt befängda. Så därför tänkte jag i en serie inlägg försöka sammanfatta det som jag lyckats få reda på om projektet och varför jag faktiskt hyser hopp om att det här kan bli bra. Jag börjar med det viktigaste…

PRODUCENT:

Det här är den största anledningen till varför jag nu andas lite lugnare när jag pratar om uppköpet och den kommande trilogin. En producent har det yttersta ansvaret för slutprodukten och är den som i de flesta fall har sista ordet över vad som slutligen hamnar på bioduken. Med rätt producent är det svårt att misslyckas och jag tror faktiskt att den nya trilogin har den perfekta producenten.

När George Lucas klev ner från kejsartronen så hade han självklart en del krav för att Disney skulle få ta över hans livsverk. Ett av dem var att han själv skulle få utse sin efterträdare och för honom var det ingen tvekan om vem som skulle inta tronen: Kathleen Kennedy.

Lucas ser måttligt road ut.

För de flesta så ringer namnet kanske inte någon klocka, men jag tar inte i när jag säger att Kathleen Kennedy är en av de mest viktiga och framgångsrika producenterna i Hollywood sedan 80-talet. Hon upptäcktes redan -79 av Steven Spielberg när hon jobbade som produktionsassistent på ”1941” och han såg genast hennes potential. Hon fick bli hans personliga assistent under inspelningen av en liten film som heter ”Jakten på Den Försvunna Skatten” som blev Kennedys första, men långt ifrån sista, samarbete med Spielberg.

1981 startade Kathleen tillsammans med Steven Spielberg och Frank Marshall det numera välkända produktionsbolaget ”Amblin Entertainment” och bolagets första projekt var inget mindre än Spielbergs egna raket till stjärnorna ”E.T.” och succén var ett faktum. Sedan dess har Kennedy knappast legat på latsidan, hon har säcken fullproppat med kassasuccéer som: ”The Goonies”, ”Tillbaka till Framtiden I-III”, ”Vem satte dit Roger Rabbit”, ”Gremlins”, ”Jurassic Park” och ”Schindlers List”.

Kathleen Kennedy, Frank Marshall och Steven Spielberg.

1991 startade hon ytterligare ett produktionsbolag, ”The Kennedy/Marshall Company”, tillsammans med nuvarande maken Frank Marshall och har även där spottat ut sig framgångsrika rullar som: ”Alive”, ”Sjätte Sinnet”, Jason Bourne-filmerna, ”München” och nu senast Spielbergs kommande biopic ”Lincoln”.

Kennedy har arbetat tillsammans med Spielberg på alla hans filmer, i någon form av producentroll, sedan tidigt 80-tal och har även samarbetet med mastodonter som Clint Eastwood, David Fincher, Martin Scorsese och Robert Zemeckis. Hon ligger på listan över ”Hollywoods Smartaste” och nu är hon ju dessutom chef för ett av de mäktigaste produktionsbolagen i världen! För att komma dit så måste man sannolikt veta vad man håller på med.

Steamboat Solo?

Kennedy har ett uppenbart öga för vad publiken vill ha och är inte rädd för att kavla upp ärmarna eller få skit under naglarna för att uppnå sina mål. Några av Hollywoods största filmskapare har inget annat än lovord att säga om henne och Lucas själv säger att han litar blint på hennes omdöme. Även om jag i min tur inte direkt litar blint på hans omdöme efter Episod I-III så talar biosiffrorna sitt tydliga språk: Kennedy är nämligen den som dragit in mest pengar totalt på Box Office-listan näst efter ingen mindre än… Steven Spielberg.

Den nya Star Wars-trilogin har med andra ord en luttrad förare bakom ratten, men hur är det med hennes medpassagerare? Viktigt är ju också att hon har duktiga kartläsare som i mina ögon är manusförfattarna. En film blir sällan bättre än sitt manus. Om en vecka får ni veta lite mer om vem eller vilka som ska sätta pennan till pappret och berätta vidare om hur det var för längesedan i en fjärran galax.

Vill ni veta mer om vad Kennedy och Lucas har att säga om det hela så kan ni kolla in deras video chat nedan.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.