Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Våra onyanserade tankar om Guldbaggen!

Bild av Frankie Fouganthin. CC BY-SA 3.0

Få har väl missat att Sveriges förnämsta, eh och enda, filmpris Guldbaggen delades ut i måndags. Onyanserats Ingrid och Embla har tittat och tycker till!

EMBLA: Man vet ju, när det gäller Guldbaggen, att det inte kommer bli en tv-upplevelse som Golden Globe eller Oscars. Men årets bagge var i min smak något av det segaste jag varit tvungen att se.. Petra Mede, som var konferencier för tredje året i rad, var förvånansvärt tråkig och i min tv-soffa satt vi med öppna munnar över hur man som manusförfattare till en ändå så prestigefull prisutdelning kan trycka på ”send” när man skrivit något så mediokert.

INGRID: Jag tänker inte att årets gala var segare eller tråkigare än tidigare – snarare undrar jag om Guldbaggen nånsin har varit särskilt rolig? Eller nån gala av den här typen över huvud taget? Alltså underhållningsmässigt. Jag kollar mest för att jag vill hänga med på vilka som får priserna, och för att det kanske, kanske sker nåt lite oväntat och kul… Jag har nog helt enkelt inga förväntningar på Guldbaggegalan som tv-program.

EMBLA: Nej det är kanske det jag har..! Men låt oss prata om pristagarna tycker jag. Var det någon du blev extra glad för eller någon du blev besviken på?

INGRID: Jag tycker det var grymt kul att Saga Becker vann för bästa kvinnliga huvudroll i. Både för att det är första gången någon som är transperson får en guldbagge, och för att det är kul när juryn prisar en nykomling. Och dessutom för en film som i övrigt inte fick några baggar – det visar ju att de verkligen har bedömt just skådespelarinsatsen.
Lite besviken blev jag för att Johannes Bah Kuhnke inte fick baggen för bästa manliga huvudroll! Inte för att jag missunnar Sverrir Gudnason priset – han är ju alltid bra – men Johannes var så jävla bra i Turist. Plus att han väl har varit rätt så rejält förhandstippad, så besvikelsen måste ha varit rätt stor. Vad tycker du?

EMBLA: Det var riktigt tråkigt skrivet, Ingrid, för jag håller med dig helt om båda. Tycker Turist förtjänar varenda bagge (och tycker för övrigt att den borde vunnit både Globen och blivit nominerad i Oscars). Gentlemen fick ju pris för sin styrka nämligen för att den är så sjukt snyggt gjord och verkligen lyckas förflytta en i tid och rum, men Johannes var verkligen briljant i Turist. Riktigt tråkigt att han inte fick den. Lika roligt var det dock att se Saga knipa pris för bästa kvinnliga.

INGRID: Apropå Gentlemen – som du säger så fick den baggar för det den gjorde bäst – tog med tittaren till en annan tid och en annan plats. Särskilt kul var det att musikbaggen gick till Mattias Bärjed och Jonas Kullhammar, de gjorde verkligen ett bra soundtrack. Men det här att den var nominerad till rekordmånga guldbaggar och sen bara fick för de här mer ”estetiska” bitarna, är det inte lite märkligt? Missförstå mig inte, jag tycker inte att den var tillräckligt bra för att få till exempel en guldbagge för bästa film eller så – men den var ju liksom inte ens tillräckligt bra för att få alla de nomineringarna från början. Särskilt bästa manus-nomineringen – jag upplevde det som att manuset var ett av de stora problemen med filmen, den var alldeles för rörig och det var för mycket som skulle få plats. Så en konstig nominering, Å andra sidan blev det ju rätt rejält snopet för Roy Andersson också… en endaste liten guldbagge fick hans film, för bästa scenografi. Mycket depp där, gissar jag.

EMBLA: I övrigt då? Lite jäspigt var det väl att Liv Ullman fick hederspris? Det känns alltid lite väl korrekt och Bergman-eskt på Guldbaggen. Hade varit kul att se något glättigare!

INGRID: Jo, men samtidigt höll hon i alla fall ett av de bättre talen under kvällen! Och tillförde ännu lite mera norska – det var verkligen ovanligt mycket norska på årets Guldbaggegala. Vad säger du om sötchocken när döttrarna till de som var nominerade till bästa manliga biroll överraskade sina pappor på scen? Extremt lättköpt jag vet, men det var ändå jäkligt gulligt, var det inte? Särskilt när Kristoffer Hivjus dotter sa typ ”det är morsomt med en pappa med så mye hår för då kan jeg lage fletter i skägget”, haha!

EMBLA: Haha! Ja min första reaktion var hård och jag sa till och med högt: det där är ju bara kul för föräldrarna. Men sen satt jag ju där med en klump i halsen, särskilt av Kristoffers barn som du säger. Uppträdandena då? Vad tänker du?

INGRID: Jag tänker – hur i hela helvete uppkom iden att Lili och Sussie skulle uppträda? Jag trodde verkligen att det skulle komma nån punchline på det, nåt litet skämt, nån liten koppling till nåt. Men det var verkligen bara konstigt. Jättekonstigt. Vad var det egentligen mer?

EMBLA: Jamen verkligen. Och det om Petra Medes dröm – helt galet stor jäspning på den. Det positiva med Lili och Sussi-grejen ändå var att det var enda gången det blev lite upptempo på galan. Men som de säger: too little too late. Det är för synd för det är ju proffsiga och duktiga människor allihop och galan skulle och borde ju kunna vara vår globe-gala.

INGRID: Ja, varför inte göra Guldbaggegalan lite mer Golden Globe-aktig överhuvudtaget! Som det har föreslagits från lite olika håll nu – fram för mer varierade kategorier, typ bästa komedi, bästa låt, bästa nånting-nåntig. Och framför allt, var har vi tv-kategorierna? Eftersom det görs förhållandevis få filmer och tv-produktioner i det här landet så kan vi la lika gärna baka ihop allting till nästa gång.

Här kan du se alla nominerade och vinnare från årets Guldbaggegala.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.