Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Vårens svenska långfilmspremiärer

Ola Rapace, Tuva Novotny och Linus Wahlgren i "Mördaren ljuger inte ensam"

Traditionsenligt presenterades idag alla vårens svenska premiärer på Filmhuset på Gärdet i Stockholm. 19 svenska filmer kommer ha premiär under våren, varav 5 dokumentärer och en barnfilm.  Först ut (förutom de två som redan haft premiär- nyaste Wallander och dokumentären Världens säkraste kärnkraftsverk?) är Lisa James Larssons långfilmsdebut Ego, som vi skrivit om tidigare. I februari kommer vad som antagligen är vårens stora svenska romkom, Teresa Fabiks filmatisering av Kajsa Ingemarssons bästsäljare Små citroner gula, med bland andra Rakel Wärmländer, Sverrir Gudnasson och Josefin Bornebusch. Ser ut som klassisk mys-romkom att döma av trailern.

Smaa Citroner Gula from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Helena Bergström har gjort en långfilm av Strindbergs klassiker Fröken Julie, som hon också regisserade på Stockholms Stadsteater. Jag vet inte riktigt om det är någon speciell tanke med denna filmatisering, men trailern ger verkligen ett konstigt, nästan parodiskt, intryck. Är det en ”riktig” långfilm, eller är det liksom bara filmatiserad teater?

Julie from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Senare i mars kommer Mördaren ljuger inte ensam, som är den första av sex filmer baserade på Maria Langs deckarromaner från 50-talet. Övriga fem filmer kommer visas på Tv4, och två av dem har faktiskt regisserats av Onyanserats eget regissörsradarpar Christopher Panov och Christian Eklöw. Huvudpersoner i alla filmer är Puck (Tuva Novotny), Einar (Linus Wahlgren) och kommissarie Christer Wijk (Ola Rapace). I Mördaren ljuger inte ensam åker ett gäng vänner, däribland Puck och Einar, till en enslig ö för att fira midsommar. Ett mord sker, vännen och tillika kommissarien Christer Wijk kallas dit, men kontakten med omvärlden bryts helt när öns enda båt försvinner… Men en sak är säker – alla är sjukt 50-talssnygga.

Mördaren ljuger aldrig ensam from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Fredrik Edfelt följer upp Flickan från 2009 med Faro, om en pappa som dömts för mord  men inte vill skiljas från sin dotter och de flyr ut i skogen. Där syns också Göran Stangertz i sin sista filmroll. I april kommer Simon Sandquists Studentfesten, en ungdomskomedi i någon slags amerikansk highschoolfilm-anda, och Johan Lundhs Den som söker, med Josefin Bornebusch som Tuva som efter sina föräldrars plötsliga död upptäcker att hon är adopterad.

Senare i vår kommer så Vittra, något så ovanligt som en svensk zombie-film! Helt klart svårt att bedöma hur bra detta kommer att vara, men bara själva ambitionen är ju värd en applåd på nåt vis.

Wither – Trailer from NonStop Sales on Vimeo.

Mani Maseratts Vi, med manus av Jens Jonsson, ser också intressant, om än obehaglig, ut. Med Gustaf Skarsgård och Anna Åström som Ida och Krister och deras relation som går åt helvete.

Vi from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

 

Vårens alla svenska filmpremiärer

Wallander – den orolige mannen (Agneta Fagerström-Olsson) Premiär 11 januari

Världens säkraste kärnkraftverk? (Maj Wechselmann) Premiär 11 januari

Ego (Lisa James Larsson)* Premiär 25 januari

Drömmen om Maremma (Jannik Splidsboel) Premiär 14 februari

Godheten (Stefan Jarl) Premiär 15 februari

Små citroner gula (Teresa Fabik) Premiär 20 februari

Julie (Helena Bergström) Premiär 1 mars

Mördaren ljuger inte ensam (Birger Larsen) Premiär 8 mars

Johan Falk – kodnamn Lisa (Charlotte Brändström) Premiär 15 mars

Faro (Fredrik Edfeldt) Premiär 15 mars

Bäst före (Mats Arehn) Premiär 22 mars

Eskil & Trinidad (Stephan Apelgren) Premiär 29 mars

Den som söker (Johan Lundh) Premiär 12 april

Studentfesten (Simon Sandquist) Premiär 19 april

Frihet bakom galler (Maryam Ebrahimi, Nima Sarvestani) Premiär 19 april

En gång om året (Gorki Glaser-Muller) Premiär 17 maj

Vittra (Sonny Laguna, Tommy Wiklund) Premiär våren 2013

Vi (Mani Maserrat) Premiär våren 2013

Fanny, Alexander & jag (Stig Björkman) Premiär våren 2013

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.