Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Världens främsta fotografer

Kobra Sommar: Världens främsta fotografer

Glappet är stort och kunskapen liten, trots att det finns så många av dem är det få som känner till dem: de kvinnliga  dokumenärfilmarna, fotograferna, regissörerna och videokonstnärerna. Som tur är så kan vi lita på SVT i denna fråga(som i sommar haft Maud Nycander-marathon.)

SVT har nämligen kickstartat en featurespecial på flaggskeppet ”Kobra” med fokus på några av världens främsta fotografer, som av en händelse råkar vara enbart kvinnor. HEJA!

I den fyra delar långa specialen får vi bland annat lära känna Susan Sontags (och Hollywoods) älskade Annie Leibovitz och kvinnan 90-talet älskade att hata;  Sally”Immediate FamilyMann (hon anklagades för pedofili för bilderna på sina barn, true story)

Vi lär oss också mer om fantastiska Nan Goldin, som fått många tårar att falla med sina misshandels och sista stadiet-aids-porträtt. Vi får också chans att stifta bekantskap med filmregissören/videokonstnären och fotografen Shirin Neshat, bland annat känd för att porträttera sig själv och andra kvinnor iklädda slöja, med hennatatueringar på alla synliga kroppsdelar och med vapen i hand. Detta för att skildra den förändring hennes land (Iran) genomgick efter den islamiska revolutionen.

I program tre och fyra blir vi kompisar med årets mottagare av Hasselblads fotopris, Sophie Calle och Amerikas kanske främsta dokumentärfotograf, Mary Ellen Mark. I Kobras sommarspecial får tittarna följa med Mary till Mexico, där hon i femton år haft en fotokurs för såväl nybörjare som etablerade fotografer. Vi följer arbetet med kursen, och får vara med när Mary Ellen själv ger sig ut för att hitta nya miljöer och människor att fotografera.

Alla dessa tjejer har med olika medel visat att det finns ingenting som skrämmer dem. De är förebilder värdiga all respekt i världen, så jag tycker faktiskt att det minsta ni kan göra är att följa denna serie. Vem vet, ni kanske lär er något på köpet.

Kobra Sommar visas torsdagar 20.30 och på SVTplay

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Är ökänd för sin totala oförmåga att underordna sig sociala strukturer, men är i övrigt förtjusande. Student på Estetikprogrammet vid Södertörns Högskola där hon försöker få in lite mer hiphop. Föredrar dokumentärer men är ruskigt svag för independentfilm.