Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Världens Sämsta Filmstjärnor – Del 6

"Surf's up"

Life’s a beach – eller vart tog kläderna vägen?

Nu är det väl ingen chock att den guldlockige strandhunken är med på en sådan här lista men alla kanske inte minns att karriären en gång i tiden började riktigt bra. Den lovande unga skådespelaren valde dock den enkla vägen och blev istället ”the surfer dude” med hela världen. Så vad fan hände egentligen?

Långt innan han bestämde sig för att tävla mot Ashton Kutcher i att göra flest antal krystade, klichéartade romcoms på kortast möjliga tid så var denna brajrökande strandraggare faktiskt ett skådespelarnamn att lägga på minnet. Han tog sig an tunga roller med viktiga budskap och levererade med inlevelse och passion. Han vann också priset för ”rising star actor” redan 1997 för sin roll som den hårde vicesheriffen Buddy Deeds.Det är också i Lone Star som de flesta för första gången ser Matthew McConaughey i en större roll på vita duken. Matthew är coolare än cool i sin ljusa Cowboy-outfit. Folk som inte är från Texas skall inte ha cowboyhatt, det ser bara töntigt ut men Matthew är pure Texas, born and raised. Faktum är att han bär upp rollen så väl att man faktiskt vill tro att han föddes med boots och cowboyhatt på.

"Kolla! Jag har kläder på mig!"

Efter Lone Star tog han sig an Juryn, Kontakt och Amistad. Alla tre kompententa filmer med välskrivet manus och överlag fina skådespelarinsatser från McConaughey men sedan hände något…

Det första som slår mig när jag tittar på Matthew´s filmografi är att man inte kan hitta en enda riktigt stor film, en enda Blockbuster som halva jordens befolkning har sett och har hemma i DVD-hyllan. För att vara en Hollywood-kändis inom komedi, hur dålig skådis man än må vara, så brukar man i alla fall ha varit med i någon storproduktion. Bra exempel på detta är Adam Sandler, Ben Stiller och Mike Myers. Vilket också leder oss osökt in till nästa mysterium. Hur blev McConaughey egentligen en komiker? Ovan nämnda namn är komiker i botten, de är inte särskilt tvålfagra och fungerar oftast i korkade komedier där de kan se roliga ut med gester och ansiktsuttryck. McConaughey är en rippad, Texasbo med ett fördelaktigt yttre och som man brukar säga, snygga människor är sällan särskilt roliga. Så vad fan hände egentligen?

Hur som helst, här börjar i alla fall resan från rising to risig.

The Newton Boys – Bönder blir bankrånare. Ett kul grepp men resultatet blev tyvärr inte särskilt roligt. McConaughey kan i alla fall glädja sig åt att han faktiskt inte var sämst i filmen, trots överspel och nervösa dialoger.

EdTV – En dålig remake av ett dåligt original (Louis 19). Filmen hamnade, helt rättvist, i skymundan av en annan skildring av Reality-TV med en viss Jim Carrey i huvudrollen.

U571 – Har man en gång njutit av nerven och paniken i Das Boot, finns det ingen som helst anledning att se U571. Det hjälper heller inte till att hela filmen de facto är uppbyggd kring ett falsarium. Att Jänkarna skulle ha hittat och avkodat Enigma, är inte bara ett gigantiskt faktafel utan också en skymf mot alla britter. Att McConaughey verkligen inte övertygar som Lt. Tyler är egentligen bara en sidodetalj i denna väv av lögner och patriotism.

Bröllopsfixaren – Här tar Matthew de första stegen ner i romcom-träsket. McConaughey och J-Lo, med egna tunga meriter* bakom sig i Angel Eyes och U-Turn gör här horribla skådespelarinsatser och hur mycket man än letar finner man inte ett uns av personkemi mellan de båda.

*kraftig ironi

Frailty – Lågbudgetfilm som gick ganska obemärkt förbi men faktiskt en riktigt bra rulle på det gamla trötta ”världen är ond, jag är religiös och behöver seriemörda en massa människor” spåret. McConaughey gör en habil insats men ingenting man skriver hem om.

Drakarnas Rike – Oj, då. Det här är, i mitt tycke, en av tidernas ostigaste filmer. McConaughey och Bale springer omkring och grymtar filmen igenom. Men vadå, det är ju skithäftigt med drakar! Ja, det är skithäftigt med drakar, men inte här! Marinsoldater och drakar just don’t mix, period!

Hur man blir av med en kille på 10 dagar – Ungefär samma film som Bröllopsfixaren men J-Lo är utbytt mot Kate Hudson. Detta är mitt stora problem med sådana här filmer. Jag kan inte skilja dem åt. Det är samma karaktärer och miljöer. Herregud, det är t.o.m. i princip samma omslag och alltid ett rosa typsnitt så att man skall veta att tjejer är målgruppen.

Sahara – Möt Dirk Pitt, en äventyrare med one-liners som gör Arne Hegerfors grön av avund. I princip en helt omöjlig film att titta på. Skådespeleriet är i det närmsta obefintligt och visst, det är väl i första hand en familjefilm men vilken vuxen människa kan njuta av en film med en så fruktansvärt skitnödig och hjärndöd dialog?

Eva Rojas: You’re late. I was told an 8:00 departure.
Dirk Pitt: What?
Al Giordino: I never said 8.
Dirk Pitt: I said 9.
Eva Rojas: Well, it’s after 10.
Dirk Pitt: Well who said 8?

We are marshall – Ja, jag vet. Det här kunde ha blivit en riktigt bra film. Jag vill faktiskt påstå att det är regissören McG och framförallt McConaughey´s förtjänst att det inte blev så. Filmen har en grym historia att berätta men Matthew flamsar mest runt och är irriterande. Att han sedan har en sjukt överdriven dialekt som gör att han låter som Forrest Gump gör ju knappast saken bättre.

Fool’s gold –Hudson och McConaughey återförenas efter fem år i en…. romcom! Från första scen så insåg jag att detta skulle bli en kalkonrulle av sällan skådat slag. Det stående humoristiska inslaget ligger i att låta folk drämma till McConaughey i huvudet så att han ramlar omkull. Skämten är usla och ofta feltajmade. Detta faktum kunde man väl kanske leva med vid något enstaka tillfälle men tyvärr är i stort sett hela filmen uppbyggd kring dessa ”skämtsamma” dialoger mellan Matthew och Kate. Om någon skulle fråga mig vad filmen handlar om så skulle jag idag ha oerhört svårt att svara. Det är också här McConaughey börjar slipa på sin beachbum-stil. Bar överkropp och flip-flops gäller, oavsett om han hänger på ett fancy advokatkontor downtown eller på en lyxyacht där han bankar på brittiska skådespelare vars största motståndare är den ukrainska dialekt regissören gett dem.

Snittbetygen sjunker för varje film han medverkar i och det var nu 10 år sedan McConaughey var nominerad i något tungt sammanhang och då syftar jag inte på best beach body eller hetaste männen över 40 i Cosmopolitan, så jag frågar mig än en gång, vad fan hände egentligen?

3 COMMENTS

  1. han är horribel. Finns han med skippar ja filmen. Alla skådisar med ”visa upp musklerna”-kontrakt där det inte handlar om en stor macho actionrulle har jag ingen respekt för.

  2. Nej, han känns hyfsat malplacerad i sina filmer. Men det är klart, det krävs väl ingen större insats från hans sida och pengarna rullar väl in oavsett så han klagar nog inte…

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."