Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Världens sämsta filmstjärnor – Del 5

I den här scenen sa regissören "ta ut svängarna lite Johnny!"

Johnny Depp är en av världens sämsta filmstjärnor. ………………………………… Så. Har ni slutat banka på datorn och förbanna mig? Ta ett djupt andetag och låt mig förklara, men viktigast av allt: Känn er inte ensamma. Han har lurat mig också.

Johnny Depp började sin karriär som uppsprättad tonåring i ”Terror på Elm Street” men han slog igenom på riktigt i TV-serien ”21 Jump Street”. Inte mycket att orda om. Han gjorde det han skulle och inte mycket mer.

Sen kom ödesåret 1990. Johnny Depp hade huvudrollen i ”Cry-Baby” och ”Edward Scissorhands”. Han fick så mycket beröm för dessa roller att han bestämde sig för att utveckla konsten att spela över. Han skulle ta det längre än någon annan ens vågat drömma om att göra.

Jag ska villigt erkänna att jag inte hade en aning om hans baktankar utan stod själv i hyllningskören och applåderade hans tolkning av pojken med knivar på händerna. När jag tänker tillbaka på det ser jag generat dumstruten växa på mitt huvud.

Johnny såg sin chans till förfining när han fick rollen som den utvecklingsstörda Benny i ”Benny and Joon”. Han bad på sina bara knän framför Lasse Hallström att han skulle få spela den utvecklingsstörda pojken Arnie i ”Gilbert Grape”. Tack Lasse för att du stod på dig trots att Johnny Depp lovade att spela över så mycket att inget skulle tänka på att han var nästan dubbelt så gammal som pojken Arnie skulle vara i filmen. Ryktet säger även att han under inspelningen av ”Gilbert Grape” vägrade att prata med Leonardo DiCaprio för att han tyckte att han inte spelade utvecklingsstörd nog.

Johnny visar tydligt vad han tycker om Leos underspel

Johnny Depp fortsatte att utveckla sitt överspel i ”Ed Wood”, ”Don Juan DeMarco”, ”Fear and Loathing in Las Vegas”, ”Sleepy Hollow” och ”From Hell” innan han slutligen träffade jackpotten i och med rollen som Jack Sparrow i ”Pirates of the Caribbean”. Han blev så otroligt nöjd med sitt överspel att han inte bara repriserade rollen i tre sjörövarfilmer till utan även spelade Jack Sparrow i filmerna ”Charlie och chokladfabriken”, ”Sweeney Todd”, ”Alice i underlandet” och ”The Tourist”. Trots att Johnny tyckte det var lika bra att karaktärerna även i dessa filmer skulle heta Jack Sparrow blev det aldrig så. Till slut insåg även Johnny att det skulle förvilla barnen om chokladkungen Willy Wonka plötsligt hette Jack Sparrow.

Depps väg mot det ultimata överspelet

Här är vi alltså idag. Snart har den fjärde filmen om Jack Sparrow premiär (eller åttonde om man räknar som Johnny Depp gör) och Johnny  sitter i Frankrike och väntar på att någon ska ringa och be honom spela över igen. Förhoppningsvis kommer det samtalet aldrig.

Så, hetsa inte upp er nu igen. Jag vet att han även har gjort ”Donnie Brasco”, ”Public Enemies” och ”Finding Neverland” utan att spela över men vem som helst kan faktiskt mumla fram repliker och få det att funka. Till och med Keanu Reeves.

Har du missat de tidigare delarna av vår serie Världens sämsta filmstjärnor kan du läsa dem här.

8 COMMENTS

 1. Håller inte med. Trots att han på senare år har slutat utmana sig själv och fastnat i Tim Burton-fällan med samma typ av film om och om igen (Pirates-filmerna är bara pinsamma vid det här laget), så tar det inte bort från faktumet att han är en av de främsta och bästa skådespelarna i Hollywood. Jag kommer alltid vara ett fan av hans tidigare verk, och hans karriär har bestått utav en lång rad av bra filmer och ännu bättre prestationer från hans sida.

  Just nu kan hans val av roller vara en besvikelse, men kan verkligen inte hålla med om att det alltid har varit så.

 2. Jag hör vad du säger och har varit där du är. En dag kommer du också till insikten att Johnny Depp inte är en bra skådespelare och aldrig har varit det.

 3. Nej, jag är nog inte benägen att hålla med alls här. Speciellt inte om Fear & Loathing in Las Vegas, som visserligen i filmversionen utelämnar väldigt mycket från boken. Jag tror inte det finns någon som skulle kunna porträttera Raoul Duke lika väl som Depp gjorde.

 4. Vänta ett tag nu va… Världens sämsta filmstjärna? Ni är inne på nr 5 och har två habila skådespelare (Johnny Depp om man tänker bort de senaste 10 åren av hans karriär och Nicolas Cage om man tänker bort allt utom tre-fyra filmer). Men ni har ännu inte med Tom Hanks? Hur tänkte ni nu? Skynda på och skriv en artikel om den sämsta skådespelaren som gått i ett par skor.
  Samtidigt vill jag att någon skriver en rejäl sågning av den fruktansvärda filmen Nyckeln till frihet och den exakt likadana filmen som dessutom innehåller världens sämsta skådespelare; Den gröna milen. Skynda på, ni har jobb att göra!

 5. @Pesadelo: Du glömmer bort att våra artiklar är onyanserade, det vill säga helt subjektiva och uttrycker alltså en rent personlig åsikt. Nicolas Cage ÄR och har alltid varit en träig och spretig skådespelare, Johnny Depp har spelat över alldeles för länge för sitt eget bästa så det verkar som att han glömt bort hur man spelar jordnära och lågmält. ”Nyckeln till Frihet” ÄR och kommer alltid att vara en av världens bästa filmer plus att vi sällan recenserar filmer som har över 15 år på nacken, ”Den Gröna Milen” är även den en väldigt bra adaption av en mycket bra bok och har inga andra likheter med ”Nyckeln” mer än att också den utspelar sig i ett fängelse och har samma regissör. Tom Hanks ÄR och kommer troligtvis alltid att vara en kompetent och mångsidig skådespelare och jag kan på rak arm inte komma på ett ont ord om honom (kanske om jag anstränger mig och tänker efter, men varför leta fel?).

  Det här min onyanserade och personliga åsikt, vi är alla berättigade till dom… även om alla inte kan ha rätt 😉

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.