Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Världens sämsta filmstjärnor – Del 7

Regissören: ”Rör inte en min!” Orlando: ”Okej”

Om jag kastar ett getöga i kristallkulan så kommer det förmodligen att låta ungefär så här efter att jag placerat Orlando Bloom på listan över världens sämsta filmstjärnor.

”Nej, du Lindman. Nu går du för långt! Hur kan du ens överväga att lägga med min Legolas på en sådan här lista? Sagan om ringen är förmodligen tidernas bästa trilogi så hur tänker du förklara denna uppenbara lögn och okunskap?! Ärligt talat, jag hoppas verkligen att du sitter där och skäms som en hund nu för du har fel fel fel!”
Anonym

”Men hallå! Han är ju skitsnygg i både Troja och Kingdom of Heaven ju! Har du sett vilka ögon han har? Åh, jag har alla filmer hemma. Han är ju superhet i Pirates också, inte alls dålig! <3”
Hopeless romantic

”Vadå dålig skådespelare? Vem fan är du att uttala dig egentligen? Han har varit med i massor med filmer som spelat in miljarder dollar och legat i topp på varenda lista världen över. Och du skall kalla dig cineast! Nu slutar jag att läsa dina inlägg, amatör!
Upprörd medborgare

Regissören: ”Rör inte en min!” Orlando: ”Okej”

Därför motar jag Olle i grind genom att svara redan nu:

Okej, om vi tar det lite lugnt här så skall jag försöka förklara för er varför Orlando Bloom förtjänar en plats på denna mindre smickrande lista. Om vi börjar med dig Anonym så håller jag med dig. Sagan om Ringen är en av tidernas bästa trilogier. Detta är dock inte på något vis Orlando Blooms förtjänst. Hans roll som Legolas är seriens svagaste. Varför? Jo, porträttmässigt må Orlando vara ett fantastiskt val då han gestaltar Legolas på ett ytterst trovärdigt sätt. Faktum är att det är precis så jag tänkt mig att han skulle se ut från beskrivningen i boken. Problemet uppstår när han öppnar munnen. Han har inte många repliker men de få han har lyckas han sumpa rejält. Annars är hans bidrag mest en uppvisning i löjliga poser i skogen, på berg, på murar, på skepp och på häst.

Hopeless romantic. Jag är ledsen om jag trampar på en öm tå här men att vara snygg är inte samma sak som att vara en duktig skådespelare. När någon styr upp honom rejält och han lyckas släppa lite på sin egen självgodhet kan han ha sina stunder men häri ligger Orlando Blooms enskilt största problem. Han släpper aldrig taget om sin egen personlighet för att verkligen gå in i en roll. Att förlora sig själv i rollen man spelar och göra uppoffringar. Orlando Bloom är oerhört slätstruken, på gränsen till menlös i allt han gör och han spelar samma roll om och om igen. En riktig skådespelare utmanar sig själv och andra genom att ständigt överraska. Se t.ex. på Daniel Day Lewis och Christian Bale. Vad har de inte genomgått för att få göra det de älskar, agera?

Vilket osökt för oss vidare till dig Upprörd medborgare. Ja, vem är jag att uttala mig egentligen? Det här är en blogg där vi uttrycker våra personliga åsikter och alla får givetvis tycka exakt vad de vill men i min värld är Orlando Bloom en dålig skådespelare. Om vi spinner vidare på ditt påpekande om topplistor och blockbusters så stämmer detta utmärkt. Hans succé i Hollywood är odiskutabel men jag vidhåller ändå att hans rolltolkningar är i princip desamma. Paris i Troja, Bailan i Kingdom of Heaven, Legolas i Sagan om Ringen och Will i Pirates. Du måste ändå hålla med mig om att rollerna minst sagt påminner om varandra och att skådespeleriet i regel är både stelt och fegt. Han är ju som sagt sannerligen ingen mästare i att leverera repliker heller och det är väl kanske därför både Ridley Scott och Peter Jackson endast gav honom ett fåtal i sina respektive produktioner. Bristen på passion hos denna valpiga yngling är påtaglig och det kanske allra bästa exemplet är när Bailan skall hålla sitt tal till Jerusalem före slaget i slutet av Kingdom of Heaven. Samma typ av tal som både Aragon och William Wallace i Braveheart levererade med sådan övertygelse och entusiasm att håren reste sig på kroppen.

Regissören: ”Rör inte en min!” Orlando: ”Okej”

Därför kära läsare, är Orlando med på listan. Har man varit med sedan i slutet av 90-talet, betalat miljontals dollar för utbildning på en av världens främsta filmskolor så skall inte karriärens bästa rolltolkning vara från ett avsnitt av Morden i Midsomer år 2000. Då har något gått fel, väldigt fel.

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."