Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Hopkins är Hitchcock och Cabin in the woods är utan biopremiär – i Veckans Nyheter

Alfred Hitchcock - originalet till vänster, Anthony Hopkins in makeup till höger

Anthony Hopkins är Alfred Hitchcock

I fredags startade inspelningen av Hitchcock – där Anthony Hitchcock porträtterar den brittiske mästerregissören till klassiker som  Fåglarna och Fönstret mot gården. Filmen baseras på Stephen Rebellos bok Alfred Hitchcock and the Making of Psycho, och förutom Hopkins är det en mängd andra stora skådisar med, exempelvis: Helen Mirren som regissörens fru, Scarlett Johansson som Janet Leigh, Jessica Biel som skådisen Vera Miles, James D’Arcy som Anthony Perkins, Toni Collette som regissörens assistent Peggy Robertson – och Ralph ”the Karate Kid” Macchio som Psychos manusförfattare Joe Stefano.

Regisserar gör Sacha Gervasi, som gjorde den fina dokumentären Anvil! The story of Anvil för några år sen, och som också skrivit manus till The Terminal. Anthony Hopkins har ju som bekant inte riktigt lika imponerande dubbelhaka som Hitchcock, men att döma av den här första bilden så verkar makeup-avdelningen ha gjort ett bra jobb. Hoppas det funkar lika bra även in action…

Håkan Hellströms låttexter blir film

En av de mest otippade filmnyheterna förra veckan måste väl ändå vara denna. Inte själva grejen att Håkan Hellströms låttexter ska bli film (ok, det är också ganska otippat), men däremot vilka som ska regissera – nämligen Måns Mårlind och Björn Stein. Alltså duon som senast gjorde succé i USA med vampyr-action-rullen Underworld: Awakening, och dessförinnan gjort andra specialeffekts- och action-laddade filmer som Shelter och Storm. Inte direkt de regissörer man hade gissat skulle göra långfilm av Sveriges popälsklings känslostinna låttexter va? Men, projektet känns faktiskt desto mer intressant på grund av detta. Roligare än om det hade varit, säg, Ella Lemhagen som skulle regissera.

Regissörerna arbetar just nu på manuset till Vart du vill så fort du kan tillsammans med Cilla Jackert (som tidigare bland annat skrivit för tv-serien Spung som Stein och Mårlind också regisserade), men vad det är för handling i filmen, det finns ingen info om än. Och det är väl ändå det det hänger på, man kan ju inte bygga upp en hel film bara på den ”energi och emotion” som finns i Hellströms texter liksom… Produktionsbolaget letar nu efter två killar och två tjejer i åldern 18-26 år till filmens fyra huvudroller. Kraven på killarna är att de ska vara bra på att spela trummor och gitarr, och tjejerna ska kunna sjunga och spela gitarr – ”alternatvt vara duktiga på boxning”. Oklart när det blir premiär, men för bara tre veckor sedan annonserades dessutom att Måns Mårlind och Björn Stein ska filmatisera Anders Fagers skräckberättelse Samlade svenska kulter, så de verkar ju ha rätt mycket att stå i om man säger så.

Mårlind, Stein & Hellström

Vem ska regissera uppföljaren till Hunger Games?

De senaste veckorna har det varit ett stort frågetecken i Hollywood kring vem som egentligen ska regissera Cathing Fire – uppföljaren till den veritabla succén The Hunger Games. Regissören Gary Ross har nu, efter en del velande fram och tillbaka, sagt definitivt nej till att göra uppföljaren, och säger i ett uttalande att ”som manusförfattare och regissör har jag helt enkelt inte den tid jag behöver för att skriva och förbereda den film jag skulle ha velat göra,  på grund av det fastslagna och tighta produktionsschemat”. Saken är nämligen den att Cathing Fire planeras ha premiär redan i november 2013, så det börjar ju brinna i knutarna.

Så vem ska då regissera? Tydligen har filmbolaget Lionsgate en urvalslista på 7-8 regissörer som kan vara aktuella, och tre av namnen som läckte ut först är Alfonso Cuarón, David Cronenberg och Alejandro Gonzales Iñárritu – hyllade regissörer som är vana vid mörka historier, men inte direkt är kända som ”blockbuster-regissörer”. Att Cronenberg skulle regissera Cathing Fire känns rätt osannolikt, men Cuarón har ju faktiskt regisserat Harry Potter tidigare, så det är väl något troligare.

Efter det har det tillkommit två namn, som känns ännu mer troliga; Bennett Miller som regisserade Moneyball, och Francis Lawrence som tidigare gjort I am Legend och Constantine. Återstår att se vem det blir, och hoppas att det inte blir ett hafsverk av det bara för att det ska gå så snabbt…

Nätkampanj för att Cabin in the Woods ska få svensk biopremiär

Skräckfilmen Cabin in the Woods, producerad, skriven och regisserad av Joss Wedon (Buffy, Angel, Firefly, Avengers) och Drew Goddard (Cloverfield, Lost, Alias) har varit omtalad länge, och är en av de mest hajpade filmerna just nu. Den hade premiär i USA i fredags och ligger nu trea på box office. I amerikansk press, på twitter och på bloggar hyllas den, men många rekommenderar också att man inte ska läsa för mycket om filmen i förväg, eftersom den ska ha någon slags oväntad twist som då kan förstöras. På ytan kan den ju också verka som en klassisk skräckfilm, med storyn om ett gäng ungdomar som åker ut i skogen, men taglinen är ”You think you know the story”. Men det gör man nog alltså inte, och både trailern och affischen förstärker den känslan…

Men, trots allt detta, så har den ingen planerad biopremiär i Sverige. Noble Entertainment tänker istället släppa den direkt på dvd, och enbart arrangera ett antal ”specialvisningar” på bio. Vilket ju dessutom inte är någon tröst för den som inte bor i en av storstäderna. Jag fattar inte varför de har valt att göra så här – två namnkunniga och högaktuella filmskapare, stor fanbase, den går bra i USA, och dessutom är väl skräckfilm en superpopulär genre? Det här beslutet har i alla fall väckt en del nerd rage, så till den grad att SF-bokhandeln i Malmö startat en kampanj på Facebook – Vi vill se Cabin in the Woods på bio – och på Nobles Facebook-sida har upprörda fans börjat uttrycka sitt missnöje.

Jag hoppas verkligen Noble Entertainment omprövar sitt beslut – kanske kan nätkampanjandet få nån effekt!

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.