Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Mer rymdnazister och Ajvide Lindqvist skriver Bröderna Lejonhjärta – i Veckans Nyheter

Iron Sky får en fortsättning

Finske regissören Timo Vuorensola tänker fortsätta spinna på Iron Sky-berättelsen, och gör en uppföljare till den skruvade nazi-scifi-komedin som sålts till 70 länder. Utgångsläget  i Iron Sky är ju att nazisterna har gömt sig på månens baksida i flera decennier, och nu vill Vuorensola utveckla det här ännu mer. Hur hamnade nazisterna på den mörka sidan av månen, och vad hände efter att de återvänt till jorden? De frågorna kommer bli besvarade i en prequel-serie på tre delar, och berättelsen fortsätter  sedan i långfilmsuppföljaren Iron Sky II.

Projektet är dock fortfarande bara i ett tidigt stadie, och det lär ta ett tag innan det blir färdigt, eftersom Timo Vuorensola innan dess ska filmatisera serieromanen I killed Adolf Hitler (av norske ”Jason”, eller John Arne Sæterøy). Även här handlar det alltså om nån slags scifi med nazi-tema – en brittisk lönnmördare skickas tillbaka i historien för att mörda führern i början av hans regeringstid, men Adolf Hitler flyr till nutiden och lämnar sin blivande mördare strandsatt i det förflutna. Inspelningen beräknas starta i början av nästa år.

 John Ajvide Lindqvist skriver Bröderna Lejonhjärta-manus

Nyheten om att Tomas Alfredson ska filma en ny version av Bröderna Lejonhjärta blir bara bättre och bättre. Enligt DN är det nämligen ingen mindre än John Ajvide Lindqvist som ska skriva manuset! Han skrev ju också manuset till Alfredsons filmatisering av hans egen bok Låt den rätte komma in, men det här blir första gången Ajvide Lindqvist skriver ett manus baserad på någon annans verk. Med tanke på Ajvide Lindqvists fantastiska förmåga att skildra utsatthet, vänskap och skräck så finns det inga som helst anledningar att tro nåt annat än att detta kommer bli fantastiskt.

Att det desutom är Sveriges mästerfilmfotograf Hoyte van Hoytema (som bland annat filmat Låt den rätte komma in, Tinker Tailor Soldier Spy och The Fighter) som ska filma gör ju att peppnivån på denna film nu nästan ligger på max. Väntar bara på castingnyheter nu…. Sjukt spännande!

Svensk-kurdiska filmen Bekas populär i Cannes

Svenske Karzan Kaders första långfilm Bekas har rönt stor  framgång i Cannes, trots att den inte ens visades i sin helhet. Enbart trailern fick  ett flertal länder att vilja köpa filmen, bland andra Storbritannien, Sydkorea, Israel och Australien. Karzan Kader gjorde en kortfilmsversion av Bekas som slutfilm när han för några år sedan gick ut Dramatiska Institutets regilinje, och nu har Sandra Harms , som var utsedd till årets ”producer on the move” i Cannes  (och för övrigt också jobbar med Onyanserats Christian och Christopher!), producerat långfilmsversionen.

Bekas utspelar sig i irakiska Kurdistan , och handlar om två hemlösa pojkar som i början av 90-talet ser Superman på bio och därefter bestämmer sig för att fly Saddam Husseins regim och bege sig till USA. Filmen bygger delvis på regissören Karzan Kaders egna erfarenheter och spelades in i irakiska Kurdistan mitt under den arabiska våren, vilket gjorde arbetet minst sagt krångligt. Här kan du höra producenten Sandra Harms berätta om den kaosartade inspelningen, i P1:s filmprogram Kino. Bekas har svensk premiär i november nästa år. Här är trailern, som helt klart får mig att vilja se mer.

BEKAS TRAILER ENGLISH from Sonet Film AB on Vimeo.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.