Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Vi ses på andra sidan Larry.

Mitt allra första minne av tv, film eller nåt som rörde sig på en skärm är Dallas. Min pappa var ofta bortrest och Dallas var min och min mammas fredagsmys. Jag minns inte mycket av handlingen, men jag vet att jag fick äta popcorn och dricka mormors hallonsaft hur mycket jag ville och att jag fick vara beredd på att blunda varje gång mamma sa:

– Nu är det otäckt.

Vad det var som var otäckt är jag osäker på, men förmodligen var det något snuskigt (läs en bar axel) med Lucy eller så var det Bobby som måttade ett slag mot sin bror och min mor visste att det kunde bli fult.

Jag tror inte jag är den enda som har någon typ av relation till serien Dallas och framförallt till cowboyhatten Larry Hagman.

Larry föddes i Fort Worth, Texas. Hans mor Mary Martin skådespelade och fick tidigt i Hagmans liv roller i New york och på Broadway. Hans far, Benjamin Jack Hagman, var advokat. Benjamin var nämnvärt intresserad av sin son och mamma ville göra karriär så som så många andra vid den här tiden fick Larry bo med sina far och morföräldrar. Han pendlade mellan Texas och Kalifornien. Ganska tidigt i sitt liv blev han förälskad i skådespel. Och efter skolan bestämde han sig för att satsa helhjärtat på att bli skådespelare. Hans styrka var humor och komiska roller.

1964 blev han en del av den omåttligt populära sitcomen I dream of Jeannie. 1977 fick han två manus att läsa och ta ställning till, sitcomen The waverly wonders och dramaserien Dallas. Larry lät som alltid, sin fru, svenska Maj, läsa manusen först och berätta för honom vad hon tyckte. Maj, tyckte Dallas var ett självklart val och att rollen som J.R skulle vara perfekt för sin Larry.

Resten är som man säger historia.

Slutet på tredje säsongen blir J.R skjuten av en okänd figur i något som kallats för tidernas bästa cliffhanger. Det blev dramatik både i serien och i verkliga livet. Folk spekulerade hej vilt om vem som låg bakom dådet.

Larry, sugen på mera pengar, gjorde det inte lätt för producenterna när han krävde en rejäl säck med greens för att fortsätta sippa whisky ( ett stort fritidsintresse även off screen) och vara elak mot Sue Ellen. Det dröjde till avsnitt två av fjärde säsongen innan Larry förhandlat klart och J.R dök upp igen.

Och så fortsatte det. Larry blev J.R på heltid och Dallas var J.R.

Larry Hagman var alkoholist och drack enligt egen utsago fyra flasor bubbel varje dag fram till han 1995 fick beskedet att han bara hade några månader kvar att leva. Han slutade med spriten och likt en storslagen scen från Dallas lurade han inte Cliff eller Bobby utan döden fram till i fredags då han tillslut fick ge upp mot strupcancern, 81 år gammal.

Larry. Tack för alla mysstunder du gav mig och min mamma. Vi ses på andra sidan. Då vill jag att du lär mig svepa ett glas utan att röra en min. Nej förresten, det blev konstigt. Du dricker ju inte längre. Nej, du får lära mig bära upp en cowboyhatt, det kan vara din tuffaste utmaning någonsin.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *