Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Vi som aldrig ringde Ghostbusters


Jag läste att bilen från Ghostbusters har auktionerats ut i USA och att den gick för 80 000 $. Ett lågt pris för att kunna rädda folk från spöken om du frågar mig.

När Ray Parker Jr 1984 frågade vem man skulle ringa var svaret givet: Ghostbusters. Samma år gick jag på en internationell skola i Saudiarabien och det var en förväntansfull skara barn som såg lärarinnan Mrs Cummings rulla in TVn i klassrummet. Och det var inte Ingemar Stenmark vi skulle titta på. Det var Ghostbusters.

Jag har bara vaga minne av filmen som helhet, men en scen som jag aldrig glömmer är den med tanten. Ni som har sett filmen vet vad jag menar. Scenen börjar med att Bill Murray och hans kumpaner gör ett hembesök hos en dam som hävdar att det spökar hos henne. Men spökjägarna anar oråd och innan de vet ordet av visar det sig att det i själva verket är tanten som är spöket!

Jag minns varenda detalj av vad som hände sen. I samma ögonblick som den gamla tanten förvandlades till spöke hördes ett skri som sannolikt ekade hela vägen till Jerusalem. Skriet kom från vårt klassrum och vi var 25 vettskrämda barn som i ultrarapid flög upp från stolarna och sprang gråtandes ut i korridoren. Vi skrek på hjälp. Vi ropade efter våra föräldrar. Vi ringde inte efter Ghostbusters.

Efter den incidenten blev det inga fler filmvisningar i klassrummet. Mrs. Cummings som var en gudfruktig kvinna från South Carolina lade istället in line dancing på schemat och vi talade aldrig mer om Ghostbusters.

Jag hoppas och tror att det var någon av mina gamla klasskompisar från Saudiarabien som ropade hem den där bilen på auktionen.

7 COMMENTS

  1. Jag har sett Ghostbusters ganska många gånger, men vet faktiskt inte vilken scen du systar på. Är det du eller jag som behöver se om filmen?

  2. Jag har letat på youtube men inte hittat den. Men scenen finns. Helt säkert. Den har präglat hela mitt förhållningssätt till skräckfilm. Ska skaffa den och ta en titt.

  3. @christian. Tack. Jag började nästan tvivla på mig själv. Antagligen är scenen inte alls särskilt skrämmande om man skulle se den idag.

  4. Vem kan glömma fantastiska Ghostbusters? Det var just i den första av dessa filmerna jag fattade tycke för Bill Murray och därefter upptäckte jag Stripes, Scrooged och Groundhog Day. Fantastisk och härlig skådespelare även om han tyvärr går över gränsen ibland.

    Ghostbusters III ser ut att släppas 2011. Kan vara något att se fram emot.

  5. @stefan. Håller med dig; Bill är en fantastisk komiker. I vilka filmer tycker du att han går över gränsen? Ge gärna några exempel.

  6. Då ber jag helt klart om ursäkt för min förhastade kommentar. Det blir tydligen jag som får sätta mig i skamvrån med filmen för en omtitt. Får dock en svag minnesblick av Christians kommentar. Är det månne en kort scen som är del av ett montage? Hade det varit en längre scen borde jag verkligen komma ihåg den…

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".