Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Vila i frid – Lauren Bacall

Bacall

Under gårdagen avled Lauren Bacall. Det ska ha varit en hjärtattack som tog den 89-åriga skådespelerskans liv. Hon var en av de kvarvarande stjärnorna från det som kallas ”Hollywoods guldålder”, den tiden när åtta filmstudios ägde mer eller mindre allt inom filmbranschen.

För egen del är det hennes prestation i The Big Sleep (1946) som hänger kvar, eller Utpressningen som den heter i fantasilös svensk översättning. I den bjöd hon motstånd mot Humphfrey Bogarts Philip Marlowe i rollen som Vivian Rutledge. De var även ett par vid sidan av duken, gifta från 1945 fram till Bogarts död 1957. Hon inledde också sin filmkarriär inom just film noir-genren och spelade ofta mot ”Bogie”, bland annat i genombrottet Att ha och inte ha (1944). För det mesta intog hon rollen som filmens femme fatale. En kvinnoroll snäv som andra stereotyper, men i Bacalls tappning också en mera aktiv roll som bjöd opposition mot den manliga dominansen. Ingen makt utan motstånd och tvärtom, för att tala med Foucault.

Lauren-Bacall-001

Det talades ofta om hennes röst. En mörkare mer förankrad röst, utan den där pipiga karaktären annars kutym för filmkvinnor. ”Trademark husky voice”, som någon skrev. Hon hade en lång karriär med mängder av stora Hollywood-produktioner. Livet igenom var hon i kortare och längre perioder frånvarande på bioduken, bland annat för att hon prioriterade att spela i Broadway-pjäser. Minnesvärt på ”senare” år är Oscarsnomineringen för bästa biroll i Kärlekens många ansikten (1996) och hennes roll i Lars von Triers fullkomligt eminenta Dogville (2003).

Hon var också en citatmaskin både på och utanför bioduken. Om Frank Sinatra, som hon också hade ett kortare förhållande med, sade hon: ”I wish Frank Sinatra would just shut up and sing.”

En äkta och saknad filmstjärna.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.