Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

VM-studion – Del 2

FIFA 3

Jag gick ganska hårt åt Erik Hamrén i mitt förra inlägg. Flera har också riktat hård kritik mot honom, han har mer eller mindre fått springa medialt gatlopp. Det känns alltid lite så där när någon överöses med massivt tadel. Han har faktiskt blivit något bättre och var mer eller mindre den ende som höll sig kylig när TV-produktionen placerade offsidelinjen fel vid Freds mål i Brasiliens segermatch mot Kamerun. David Luiz spelade ju bollen bakåt, det var definitivt ingen offside – något som Hamrén poängterade.

Sedan, det största problemet med TV4-studion, som jag inte nämnde förra gången: reklamen. Ja, vi hade inte kunnat se bla bla om reklamen inte bla bla finansierade bla bla. Men det börjar kännas allt mer frustrerande, eller ”allt mer”, jag tittar helt enkelt inte på reklamfinansierad TV längre.

VM 2

Hasse Backe är verkligen kunnig och kompetent, det måste framhållas igen, samt gör sig väl i TV. Men det som skänker kött till TV4-sändningen är ju Olof Lundhs mer utvecklade inlägg. Även Tilde de Paulas reportage skänker mening. För egentligen är ju fotboll helt ointressant, ja, all sport – eller, ja, precis allting egentligen. Det är ju helheten och berättelserna som är det intressanta, och hur fotboll inordnas och påverkar samhället. Vi är ju inte intresserade av att se någon ”knacka kod”, men vi är intresserade av Silicon Valley – eller, jag är inte så intresserad, men ni förstår var jag vill komma. Sedan ingår ju strategi och taktik som parametrar i det som är den stora berättelsen om fotboll, och världen.

Jag blev för övrigt hooked på Tour de France först när jag kollade med farsan. Tidigare hade jag försökt själv, men då var det bara cyklister som cyklade. Han förklarade allt och berättade berättelserna. Det är ritualer, det är historien, det är premisserna för tävlingen med de olika tröjorna och det är alla karaktärer som både ingår i och följer med sporten. Allt formades till någonting betydligt mera intressant än ”cyklister som cyklade”. Jag vill till och med dra det så långt till att påstå att även dopningen skänker berättarteknisk glans och dramaturgi till sagan om cykling. Visst, Gud va tråkigt att även Lance Armstrong var en fuskare, et tu… et tu… Men tamejfan vilken dramatik, vilken vändpunkt i plotten.

Suarez 2

Sedan, den där händelsen som fick mina kollegor och tänka på blodsugare, och göra en lista med de bästa vampyrrullarna, finns här. Även Onyanserat måste ju givetvis lägga näsan i de senaste dagarnas mediestorm efter det inträffande, Suárez-gate populärt kallad. För tredje gången i sin professionella karriär, bet Luiz Suárez en motspelare… Någonstans på vägen börjar jag tycka synd om honom – jag vet att det är orimligt, vid första anblick. Men det är ju faktiskt en personlig tragik, ett individuellt psykologiskt problem, som spelas upp för världen. Det är något djup sorgligt över hela grejen. Jag blir liksom inte arg på honom. Om vi ska frikoppla händelsen från det som kallas personligt ansvar – vilket jag tror att vi måste i en sådan här situation – så är det vi, publiken, som tillsammans med Suárez, betraktar något ytterst beklagligt.

Händelsen föranledde givetvis också en hel del kreativa bilder och filmer i detta övermedialiserade samhällsklimat. En av mina favoriter är en reklamaffisch föreställande en vrålande Suárez som gjorts till rekvisita i arrangerade fotografier. Fansen går fram och ställer sig, framför planschen, i olika positioner som indikerar att de blir bitna. Finns på The Guardian, här. Detta är antagligen oönskad ”co-creation” – som det kallas på reklamspråk – för det marknadsförande företaget.

Det var några brutala uttåg också. Elfenbenskustens sorti när Grekland fick en straff, som Samaras satte, i minut 90+3. Grekerna gick vidare på Les Éléphants bekostnad. Och Italiens sorti, fy, med ett tveksamt rött kort och hela bitaffären. Matchen var också usel för övrigt, två lag som inte ville förlora, och knappt heller ”vågade vinna” – som det heter.

Fortfarande är det väl Australiens Tim Cahill som har stått för turneringens golaço. Volleyträffen som gick ribba in mot Holland. Nu går vi snart in i åttondelarna och vi får se om någon av de europeiska lagen kan bekämpa traditionens makt och stå som vinnare på den sydamerikanska kontinenten. Länderna som finns i Brasiliens ”geografiska närhet” har stormat fram. Vi får väl också se om vi får njuta av Suárez fotbollskonster något mer i detta VM. Fifa:s regelverket verkar inte helt entydigt. Han är en fantastisk jugador de futebol, men man kan faktiskt inte bita folk i tid och otid.

Vid publiceringen av denna text blev det klart att Fifa stänger av Luiz Suárez i nio landskamper och från all typ av professionell fotboll i fyra månader – han får inte ens beträda arenorna vid match. Han ska dessutom böta dryga 750 000 kronor. För hårt straff? Ja, definitivt. Sett till de milda straff andra fotbollsspelare fått för betydligt värre saker.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *