Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

VM-studion

FIFA

Som väntat har SVT-produktionen sopat banan med TV4:s dito. Som alltid. TV4:s satsning är ju inte av samma dignitet som konkurrenten. SVT ställer upp med en hel armada fotbolls- och Brasilienkunniga experter. TV4 mönstrar Anna Brolin, Olof Lundh och Hasse Backe, samt några kommentatorer. Inget fel på den uppställningen, men SVT:s bevakning är betydligt mer gedigen. Sedan är det ju det där med tävlingsmomentet, Hasse Backe utmanas i fotbollskunskap av TV-tittare som ”ringer” in med hjälp av webbkameror. Och följaktligen blir bildkvaliteten, fördröjningen och ljudet från dessa samtal därefter. Det är väl fint med deltagande och medskapande, men ärligt talat är jag mer intresserad av vad experterna har att säga än vad Nisse i Hökarängen kan om fotboll. Det får också vara ett slut på det här med ”äkta” och ”verkligt” foto, både vad gäller stillbild och rörlig. Det ska fan inte vara någon webcam i nationell TV. TV-bild ska vara krispig och klar. Punkt.

TV4 VM
TV4

SVT har fått en del kritik för Erik Hamréns närvaro i studion. Föga förvånande. Han har alltid framstått som mer av en knallare än en kvalificerad fotbollstränare. Han pratar ärligt talat inte som någonting annat än idiot, rapar ur sig klichéer som vore han Mia Törnblom eller någon annan självutnämnd ”expert”. Desto mer positiv kritik har riktats mot Johanna Frändén. Gott så. Hon är kunnig och tydlig, samt rolig när det behövs. Framför allt artikulerar hon och ger ett avslappnat intryck. Erik Hamrén rycker och vibrerar som han tagit någon drog. Levererar orden i fumlig, otydlig svada. En icke-fotbollsintresserad vän sa det träffande: ”Alltså, jag kan inte titta eller lyssna på honom, jag blir skitstressad.” Talpedagog och kanske några teaterlektioner – ett under att ingen rekommenderat det tidigare.

SVT 1
SVT

Henrik Brandão Jönsson gör sig riktigt bra i text. Dessutom är han utrustad med sådant där journalistmod som ger riktigt saftiga reportage och intervjuer. I boken Gräset är alltid grönare i Brasilien beskriver han en (otäck) bussresa med fotbollslaget Corinthians mest hårdföra fans. Till sist känner han sig tvungen att röka den där feta joppen som en i gänget sträcker till honom, för förtroendets skull, då han tidigare tackat nej till cocaínan. Han är inte lika bra i tal. Visst ger hans breda perspektiv en hel del input som är givande. Men han uttrycker sig inte lika slagfärdigt som när han skriver. Dessutom har han en förkärlek för det ultimata ungdomsuttrycket förutom ”ba”, nämligen ”liksom”.

Studion
”Haha, vi har världens sämsta ’jobb’.”

André Pops och David Fjäll sköter sig. Och Daniel Nannskog är samma energiknippe som alltid. Jaaa, han har ett närmast osunt överskott på energi, men är samtidigt väldigt kunnig och noga när han utvecklar sina resonemang. Dessutom är energin bara ett plus för det mesta. De väger upp varandra väl i SVT-studion.

Kommentatorerna får mycket skit, och ofta. Det är alltid någon som ska bränna av sin hårda kritik när det vankas match. De är TV-folkets motsvarighet till domare. Men jag tycker verkligen att de sköter sig, Möjligen med undantag för bisittaren Anders Andersson (TV4). Han har verkat rätt dåligt påläst, eller är det kanske bara trötthet. Glenn Strömberg (SVT) gör som vanligt allt för att höja aktuell match till fotbollsskyarna. Som när han står vid planen på Champions League-matcher och försöker överrösta publikvrålen med haussande språk. Du behöver inte Glenn, vi både ser och hör stämningen, det är också på grund av den du måste skrika. Både Glenn och Nannskog har väl odlat något slags övertänd TV-personlighet. Men grejen är att det känns som att deras riktiga jag inte ligger särskilt långt ifrån de där karaktärerna. Och då känns det liksom mer okej.

Rio
Limhamns-Jesus och Maracanã.

Annars har det ju varit förträffligt, som alltid med fotbolls-VM. Några skrällar och mestadels – Iran-Nigeria, I’m looking at you – underhållande matcher. Inga protester, döda byggnadsarbetare eller genomkorrumperade Fifa-pampar och brasilianska politiker skulle någonsin kunna lägga sordin på stämningen. När det väl är VM skiter vi, som brukligt, i allt vad social rättvisa och mänskliga rättigheter heter. Nu är det ju skådespelet, och jag har ju bröd. Kanske ägnar en tanke åt de som inte har – vid senare tillfälle.

För övrigt får vi ta en diskussion om typsnittet i SVT-studion vid tillfälle. Bullig och vulgär står den där och retar ögat. Det verkar också vara något slags generellt typsnitt för VM. Vill minnas att också slutspelet i Sydafrika kom med ett typsnitt som störde. Är det den legitima världens motsvarighet till ’Ndranghetan, Fifa, som bestämmer det där? Eller är det något puckobello på SVT? Frågan kvarstår…

Lindén skrev ned några tankar om VM:s mörkare sidor i våras. Läses här.          

 

3 COMMENTS

  1. Är du allvarlig nu Sara? Eller är du bara ett helt vanligt nättroll? Mig veterligen finns det inga ”fel” i min text, men om du hittar något kan du ju tipsa om det istället för att bete dig som en idiot.

  2. Om någon skulle vara ”självutnämnd” expert är det Johanna Fränden. Hennes främsta fotbollsmerit är att ha skrivit på Aftonbladets sportblad samt ett antal intervjuer med olika spelare. Uppriktigt sagt blir jag bara trött på att lyssna på hennes oavbrutna malande om saker som hon googlar fram på nätet

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *