Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

”What is you want in the depth of your ignorance?” – Orson Welles till reklamregissör

Orson Welles när han fortfarande tyckte det var roligt med film

I mitt yrke som reklamregissör springer jag på en och annan skådespelare. I de flesta fall är det en fröjd att jobba med dessa yrkespersoner. Vi är alla på det klara med att det är ett jobb. Ingen av oss måste ”brinna för produkten”, det är ett jobb som ska göras. Varken mer eller mindre. Problemen uppstår i regel när man jobbar med gamla ringrävar. Någon som har gjort Shakespeare på Dramaten. Kanske rentav blivit regisserad av Bergman. Då krockar självföraktet med hungern efter lättförtjänta pengar och pressad stämning uppstår.

Orson Welles karriär gick inte riktigt som han hade tänkt sig. Han blev geniförklarad redan i 20-årsåldern efter Citizen Kane och efter det gick karriären sakta utför. I detta gamla inlägg kan ni se Orson göra reklam för whiskey på ett, ska vi säga mindre inspirerat sätt. Och här nedan är ytterligare två exempel på det frifall hans karriär befann sig i de sista 25 åren av hans liv.

I det första klippet gör han reklam för den lätt befängda produkten ”Champagne från Kalifornien”. Orson var helt ointresserad av att göra reklam för den här drycken, men han var desto mer sugen på att smaka på den. I stora mängder. Det här klippet, som aldrig användes, talar för sig själv.

Den andra klippet är en från en radioreklam. Produkten? Frysta ärtor. För Findus.

I ett desperat försök att uppbringa någon form av yrkesheder börjar Orson plötsligt kritisera manuset och har invändningar på diverse formuleringar. Dialogen mellan regissören och Orson är så plågsam att det tog mig flera försök att ta mig genom hela klippet. Men tro mig, det är väl värt det.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".