Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Willow fyller 25 år och firar med Blu-Ray

Långt innan Jacksons trilogi om den enda ringen och filmerna om den unge trollkarlen från Hogwarts spelade in förmögenheter världen över fanns det ett annat äventyr med dvärgar och magi som fann sin väg till vita duken. Men det var en annan tid då och filmen floppade totalt sett och Ron Howard och George Lucas samarbete Willow var väl egentligen ingen självklar vinnare på pappret heller men nu, 25 år efter premiären är filmen uppskattad av både fantasyfrälsta och barn som växt ifrån Emil i Lönneberga och Svampbob Fyrkant. I dagarna släpptes kultäventyret på Blu-Ray och visst är den värd att ställa i hyllan. Förutom filmen på både DVD och Blu-Ray så innehåller utgåvan även borttagna scener, kommentatorsspår från både Howard och Davis samt en videodagbok från inspelningen på Nya Zeeland.

Kritikerna var verkligen inte nådiga mot Willow. Rutinerade evighetsmaskinen Roger Ebert körde upp en fot i röven på Lucas när han i Chicago Sun skrev att Lucas minsann hade rippat sin egen Star Wars och levererat ett svulstigt men förutsägbart och händelsefattigt återvinningskärl med trista karaktärer. Ett påstående som George Lucas bestämt slog ifrån sig. I själva verket hade han planerat Willow redan i början av sjuttiotalet, före Star Wars men eftersom specialeffekterna han hade i åtanke var för avancerade för nämnda decennium så fick han helt enkelt vänta till 1988 med att producera filmen.

De trista karaktärerna spelades av Val Kilmer, Warwick Davis och Joanne Whalley, som senare skulle gå och gifta sig med Val Kilmer. Jag vet inte vilket humör den gode Ebert var på när han slog sig ner i biofåtöljen den där dagen för nog tyckte jag att samtliga gjorde riktigt bra skådespelarinsatser i sina respektive roller och händelsefattigt, really?

Jag växte upp med filmer som Neverending Story, Legend, Bleka Dödens Minut och The Dark Crystal. Underhållande verklighetsflykter med halvrisigt skådespel. I jämförelse tyckte jag att Willow var både en bättre och mer välspelad film och det som är intressant är att samtliga nämnda filmer verkar hålla för hur många tittar som helst. Jag vet inte hur många gånger jag har sett just Willow men det är säkert över 20 vid det här laget. Det är helt enkelt omöjligt att tröttna på den enkla men underhållande och spännande historien om magiska kungadömen, elaka häxor och trollbajs.

Nu firar man alltså jubileum och i samband med detta gjorde det engelska filmmagasinet Total Film en riktigt skön och avslappnad intervju med de båda vapendragarna Kilmer och Davis. Resultatet blev en ganska flamsig trip down memory lane och bromancen sprirar rejält mellan de åldrade huvudrollsinnehavarna vars karriärer väl varit på upphällningen ett tag nu men visst är de söta tillsammans ändå? Håll tillgodo!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."