Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Adrift – en verklighetsbaserad kärlekshistoria som kapsejsar

Isländske regissören Baltasar Kormákur nöjde sig inte med verklighetsbaserade Everest utan nu vill han ha mer mänskligt lidande, fast i mindre skala. Kormákurs verklighetsdrama Adrift handlar om 23-åriga Tami Ashcroft och 33-åriga Richard Sharp som träffas på Tahiti  år 1983. Tami är en äventyrslysten globetrotter som jobbar sig runt i världen medan Richard är en ensamseglare med många års erfarenhet. Ett omedelbart och rosaskimrande tycke uppstår och turturduvorna får erbjudande om att segla en lyxig segelbåt från Tahiti till San Diego i Kalifornien för en saftig summa pengar. De ger sig ut på det öppna havet och modern av alla stormar tar emot dem med öppna armar. Kampen för överlevnad är ett faktum.

Handlingen växlar mellan dåtid och nutid i ett tempo nästan på gränsen till löjeväckande övertydligt. Om en guldfisk som jag reagerar på detta, då kan ni kanske förstå. Det är inte lätt att göra bra film av verklighetsbaserade historier och Kormákur får inte till det med Adrift. Jag tycker om kärlekshistorier och har fällt både en och två tårar när kemin mellan två människor är drabbande på vita duken. Men detta existerar inte mellan Shailene Woodley som spelar Tami och Sam Claflin som spelar Richard. Man struntar faktiskt fullständigt i vad som händer med dem halvvägs in i handlingen. Det droppar romantiska klyschor från himlen och är helt enkelt bara dötråkigt. Det är ytligt och det känns som att man ville ha gjort klart filmen så fort som möjligt då man förmodligen insett en bit in i produktionen att ”detta var ju inte så upphetsande”.

Dialogen är lika tunn som vingarna på en kolibri och pinsamt sövande. Tyckte synd om Claflin som drog det allra kortaste strået i manuslotteriet för han ser faktiskt ut att skämmas när han måste trycka fram några av replikerna. Den verkliga Tami tror jag hade kommit mer till sin rätt med en annan skådespelerska i rollen. Woodley ser för snäll och ordentlig ut och kamerorna filmar hennes kropp på ett sätt som drar mina tankar till mjukporren i Den blå lagunen. I en av filmens slutscener säger Richard till Tami: ”I wish you hadn´t met me” och jag kan bara hålla med. På alla möjliga vis.

Adrift har premiär idag den 1:e juni

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.