Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

All the Way – Pragmatiskt presidentporträtt

ATW

Samma dag som John F. Kennedy skjutits till döds av Lee Harvey Oswald i Dallas år 1963 svor Lyndon B. Johnson presidenteden ombord på Air Force One och blev därmed Amerikas nummer 36 i ordningen. Under sin mandatperiod gjorde han sig känd för att driva igenom förslag som kraftigt stärkte de mänskliga och sociala rättigheterna i USA där han bland annat införde sjukförsäkringsprogrammet Medicare som då gav miljoner amerikaner möjlighet till rimlig sjukvård, i dag är siffran över 40 miljoner. Han satte dessutom upp de hårdaste vapenlagarna som USA någonsin sett och paradoxalt nog eldade han samtidigt på kriget borta i Vietnam, något som också skulle komma att bli hans fall. Hundratusentals amerikanska soldater föll offer för det krig som för alltid skulle komma att betecknas som den stora nationens skamfläck och det var inte förrän Gerald Ford tog över presidentskapet som styrkorna kallades hem till ett land där de snart skulle falla i glömska och berövas sina mänskliga rättigheter.

ATW3
MLK är bekymrad

För oss här i Sverige är kanske inte Johnson den hetaste presidenten genom tiderna eller det svar som kommer mest naturligt på en Quizafton nere på det lokala ölhaket. De flesta kan däremot utan problem rabbla upp Washington, Lincoln, Nixon, Bush, Reagan, Clinton men hur kul är Lyndon B. Johnson egentligen? Den bullriga Texasfödde ranchägaren med sin burdusa framtoning satt i sex år och fick lida kraftigt av att hamna mellan två karismatiska herrar som Kennedy och Nixon. Trots detta har han gestaltats på film och TV över 40 gånger där etablerade skådespelare som Randy Quaid och Liev Schreiber och snart också Woody Harrelson (LBJ är under produktion) redan har axlat den Johnsonska presidentmanteln och nu är det dags för Bryan Cranston att haka på trenden. I en HBO-exklusiv produktion får vi stifta bekantskap med en handlingskraftig men rätt oskön snubbe som uppenbarligen skolkade från samtliga charmkurser.

All the Way börjar i Dallas precis efter presidentskjutningen och vi kastas rakt in i Johnsons skötebarn, the Civil Right Movement, ett program som skulle stoppa rasmotsättningarna i landet och minska de sociala klyftorna och det är också kring detta hela den första timman kretsar. Det är ett tempofyllt porträtt av politisk pragmatisk och altruistisk ambition där Cranston inte sparar på något krut. Tyvärr blir det aldrig särskilt intressant eller underhållande. Visst finns det små höjdpunkter här och där men oftast handlar det om långdragna förhandlingar med gubbtrista senatorer som Richard Russell (Frank Langella), en oerhört mesig vicepresident (Bradley Whitford) och Martin Luther King (Anthony Mackie).

ATW2
Bistra män i kostym

All the Way har en väl tilltagen speltid på dryga två timmar där första delen som sagt går på djupet både gällande karaktärer och the Civil Right Movement men efter halva filmen övergår den till någon form av komprimerat Wikipedia-format där Robert Schenkkan och Jay Roach lämnar sitt huvudsakliga fokus och klämmer in resten av mandatperioden och fyller ut det hela med svartvita journalfilmer. På under timman avverkas således konflikten i Tonkinbukten, J. Edgar Hoovers besatthet av Martin Luther King och en saftig sexskandal där allt kokas ner till att bara kännas som fotnoter i storyn. Det som den första halvan gjort så bra försvinner helt. Ta bara Fannie Lue Hamer (Aisha Hinds) som ett exempel, en av grundarna till MFDP (Mississippi Freedom Democratic Party). Hon får knappt fem minuter i rutan trots att MFDP var en extremt viktig del av Johnsons presidentskap och Fannie var dessutom både en passionerad och vital person som kom att sätta tydliga avtryck i historien.

All the Way är fylld av kompetens och stora skådespelarögonblick men i slutändan är det här givetvis en one-man-show där Cranston får spela ut hela sitt register och hänge sig åt välskrivna monologer. Han är dessutom vansinnigt porträttlik och svänger sig med en oklanderlig Texas-accent. Han är grov, han är en översittare, han är inte särskilt PK. Han är Lyndon B. Johnson. ”Not too tight in the bunghole and leave me some slack for my nutsack” vrålar han till skräddaren som skall lägga upp den första presidentkostymen och det sammanfattar väl den här rullen ganska bra.

All the Way har premiär på HBO Nordic 21 maj

betyg3

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."