Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Bad moms – När morsorna fått nog

Bad-Moms-2016

Hur klockrent var det inte att sätta Bad moms på barnvagnsbio den här veckan!? Så bra, faktiskt, att den slog publikrekord för barnvagnsbio i år!

Onyanserat var såklart på plats och frotterade med alla mammor och bebisar på Filmstaden Heron city, för att se dessa tokiga morsor trotsa perfektionsidealet och släppa loss ordentligt. (Vet du inte vad barnvagnsbio är kan du läsa om det HÄR).

Vilket perfektionsideal kanske du tänker nu. Att vara förälder idag (särskilt mammor, pappor kommer undan med ganska mycket fortfarande) är som att konstant ligga under lupp och att alltid känna att man inte duger. Antingen är man för sträng, för snäll eller någonstans där emellan. Det är det här som huvudrollen Amy (Mila Kunis) tröttnar på. Hon spenderar dagarna med att ta hand om hus och hem, skjutsa barnen till alla aktiviteter och passa upp på sin man, samtidigt som hon ska dra in brödfödan på ett jobb som kräver en hel del övertid. Ändå känner hon att hon inte presterar tillräckligt och att hon inte är i närheten av de perfekta mammorna som glider runt på barnens överklasskola.

Så när hennes man visar sig ha träffat en annan blir hennes vardag allt mer kaotisk och på ett föräldramöte om bakverkspoliser brister det totalt. Hon bestämmer sig för att ta en paus från allt vad heter föräldraskap och beger sig till närmaste bar. Här hittar hon två mammor till som har lite samma idé. Två till ”bad moms”.

Tre "bad moms".
Tre ”bad moms”

Kristen Bell spelar hemmafrun Kiki, med fyra barn att ta hand om medan hennes man styr med järnhand. Bell passar verkligen perfekt i den rollen. Hon är gullig, snäll och lite galen. Hennes enda socialisering med andra vuxna, förutom hennes man, är på föräldramöten som är allt annat än roliga.

Den ”baddest” av de alla tre är i alla fall Carla (Kathryn Hahn). Hon är så white trash som man kan bli i överklassen och raggar på allt och alla. Hon lever livet som hon vill och bryr sig inte om vad någon tycker.

Hur olika dessa mammor än är så har de ändå en sak gemensamt, de alla älskar sina barn. Här var jag initialt rädd att filmen skulle störa mig. Jag ville inte se en film om tre mammor som tröttnat på sina jobbiga barn och det var absolut inte det den här filmen handlade om. Tvärtom. Dessa mammor vill vara de bästa de kan vara, men när det blir så mycket måsten hela tiden gör stressen sig påmind och föräldraskapet förlorar sin glans. Så när den överspända ordföranden i föräldrarådet (Christina Appelgate) ger sig på Amys dotter ser de alla rött!

Appelgate som "den perfekta mamman"
Appelgate som ”den perfekta mamman”

Jag tyckte att den här filmen var ärlig och rolig. Mila Kunis var bara lite för ”snygg” för att passa in i rollen som den utslitna mamman, men hon gör ändå rollen bra. Vad som störde mig var att alla pappor lyste med sin frånvaro. En pappa fick vara med och det var för att hans fru hade dött. Tro dock inte att han var bjuden till några föräldramöten, de var tydligen mamma-exklusiva.

Sen var det en kort sekvens när de på ett möte applåderar en mamma för att hon drogade sina barn med allergimedicin för att hon skulle kunna se på sin favoritserie. Det passade inte in i filmens sensmoral, men var väl med för att visa hur extremt det kan bli. Sista delen av filmen är också lite väl sockersött och följer inte riktigt samma ärliga ton som resten av filmen, men över lag en underhållande film.

I eftertexterna sitter huvudrollerna med sina egna mammor och pratar om moderskap. Roligt och rörande på samma gång. Hatten av för den som kom på den idén.

Mila med sin mamma
Mila med sin mamma

Bad moms var ju en väldigt passande film på barnvagnsbion då det var en väldigt specifik publik. Jag tror dock att även barnfria/lösa kan uppskatta den. Eftersom Baksmällan-duon ligger bakom filmen är det lite grov humor och det bryter av perfekt mot den överklassidyllen som filmen utspelar sig i.

 

Bad Moms hade premiär 12 augusti.

betyg3

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.