Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Birds of Passage – Vackert drama om traditioner, droghandel och girighet

Betyg

Bra

  • Fotot är fantastiskt
  • Starkt visuellt drama

Detta vackra och blodiga knarkdrama var Colombias nominering till bästa utländska film vid årets Oscarsgala. Birds of Passage handlar om en långdragen uppgörelse mellan två klaner. Det är också en berättelse om traditioner, ritualer och spiritualitet. Och om girighet, heder och makt.

I filmens mäktiga öppningsscen befinner vi oss hos Wayuufolket i öknen La Guajira i den norra delen av Colombia. Zaida (Natalia Reyes) har blivit kvinna. Hon är traditionsenligt klädd i röda skynken och målad i ansiktet. En fest anordnas till hennes ära, och släkt och vänner har rest långväga för att delta. Vi får följa en vacker dansritual som är betydelsefull för filmens kommande handling.

Det är en intressant inblick i en värld som är totalt främmande, åtminstone för mig. Filmskaparna har valt ett annorlunda sätt att berätta en hemsk släkthistoria och det är väldigt poetiskt och effektfullt.

Filmens foto är fantastiskt! Jag kan inte låta bli att tänka på den Oscarsbelönade filmen Roma. Båda filmerna är oerhört vackra och har historier som berättas i ett långsamt tempo utan att det någonsin blir tråkigt. Personligen är jag förtjust i filmer där dialogen är mer i fokus, men jag uppskattar även ett starkt visuellt drama som detta. Birds of Passage är en film som ska upplevas i lugn och ro och med full koncentration – det är den värd. Missa inte!

Birds of Passage har biopremiär den 19 april

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.