Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Recension

Down to the Bone – en förövning till Winters Bone

Vera Farmiga

För inte länge sedan var Irene skolans skönhet. Nu kämpar hon för att hålla tårarna borta under sin stripiga lugg i kassan på snabbköpet. Varje dag är en kamp för att hålla ihop sitt äktenskap, orka vara en kärleksfull mor och få ihop pengar till sitt knarkberoende. Efter att ha sänkt sig till att stjäla sin sons födelsedagspengar för att betala en knarklangare beslutar hon sig för att skriva in sig på en klinik. Sakta dras hon till en karismatisk skötare, själv med ett mörkt förflutet. För sent inser hon att de har mycket mer gemensamt än vad hon önskat sig…

Jag vet inte hur Debra Granik bär sig åt för att få sina skådespelare att agera så naturligt. Är det hennes bakgrund inom industrifilm som är hemligheten? Kan man få träiga gubbbar att leverera trovärdigt om sin senaste mer eller mindre meningslösa produkt i en B2B-kontext kanske man klarar allt?

Med en simpel DV-kamera (PD150) och 500 000$ på fickan lämnade hon PPT-gubbarna bakom sig för att jobba med sitt hjärteprojekt; Down to the Bone. Resultatet blev en lågmäld och urstark film om missbruk. Autenticitet är ett slitet ord, men för en gång skull känns det motiverat. Vera Farmigas underspel är sublimt och Granik lyckas balansera på den slaka lina som måste pareras när man tar sig an knark på film. Allt för ofta dras det för stora växlar åt båda håll; antingen glamour eller rännsten. Gråskalan är knivig att hantera och kräver både omdöme och mod, vilket Granik uppenbarligen besitter.

Det som imponerar mest är personregin och castingen. Filmen har en dokumentär känsla och lyckas skildra vardagsmissbrukets tristess och meningslöshet i all sin grådassighet och avsaknaden av filmmusik bara förstärker den känslan. Tro inte för den saken skull att filmen är tråkig. Tvärtom. Det är ett lågintensivt drama av allra finaste snitt.

Down to the Bone blev välförtjänt belönad på Sundance; Granik för regi och Farmiga för sitt spel, men filmen lyckades ändå inte få någon spridning. 2005 gick den upp på två biografer i USA med biljettintäkter på ca 30 000$. Tack och lov fortsatte ändå Debra Granik att göra film och några år senare kom den fullständigt knäckade Winters Bone och om du gillade den är chanserna väldigt goda att du även kommer gilla Down to the Bone. 

Down to the Bone släpps på DVD den 26:e oktober


LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".