Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Recension

Captain America: Civil War – Superhjältar i sandlådekrig

8-questions-captain-america-civil-war-needs-to-answer-893088

För den som tappat räkningen är detta vårens (hittills) andra storfilm om vuxna människor i trikåer som väljer att lösa interna meningsskiljaktigheter med knytnävarna. Man kan säkert dra många intressanta slutsatser kring vad det säger om vår tids syn på konflikthantering, men i så fall låter jag nån annan säga det. Jag vill prata om pantrar och flygplatsfighter.

”Captain America: Civil War” är, återigen för er som kämpar med matematiken, den sjuhundranittonde (min uppskattning) superhjältefilmen som gjorts under 2000-talet och den tredje med just Captain America i huvudrollen. I ”Civil War” får han dock dela sin screentid med inte bara Black Widow och Falcon utan så många andra maskerade hämnare att titelrollen mest tycks vara en fråga om semantik. Och med tanke på att Cap är ungefär lika spännande och mångfacetterad som en Billy-bokhylla så vinner vi alla på den dealen.

'
”Oh crap, I’m making my sexface again, aren’t I?”

Kaptenen står dock i centrum för filmens huvudproblematik, som i likhet med många andra superhjälteberättelser på senare år handlar om kontroll och ansvar. I ”X-Men” tvistas det om registrering av mutanter, både ”Batman v Superman” och ”Daredevil” lyfter oron för de negativa aspekterna av vigilantekulturen och i ”Civil War” tar frågan sig uttryck i Sokovia-fördraget. Baserat bland annat på oredan de ställde till med i ”Avengers: Age of Ultron” och superhjältarnas generella oförmåga att ta hänsyn till infrastruktur och ibland även civilbefolkning syftar överenskommelsen till att hålla The Avengers under statlig kontroll. Tanken är att de inte längre ska fungera som en privat organisation utan som motsvarigheten till en FN-styrka, som enbart skickas ut efter officiella beslut när det anses fullt nödvändigt. Och ni kan ju gissa vad Captain ”Freedom” ’Murica tycker om det.

Tony Stark däremot, a.k.a. playboyplåtburken och allmänna mavericken Iron Man, tycker karaktärsoenligt att fördraget är en toppenidé. Några av Avengerserna (<– förlåt men om ni kan böja detta bättre får ni en pokal) ställer sig på Caps sida, några på Starks och plötsligt är det fullt krig i superhjältesandlådan. Och det är nu det roliga börjar!

56d4dfc9cdfd2
Hur andas man ens i de här dräkterna? Hur går man på toa? Finns det en strategiskt placerad lucka eller måste man hasa ner den till fötterna som en onesie?

För om det är något som är ännu mer underhållande än att se ascoola good guys med superkrafter slåss mot bad guys så är det att se ascoola good guys slåss mot andra ascoola good guys. Att som tittare aktivt behöva välja sida ger ett helt annat djup till fightscenerna samtidigt som det innebär nya och oanade möjligheter till spektakulär action. Slagsmålet på flygplatsen, som jag skvallrade om i början, är verkligen en audiovisuell brakfest till kukmätartävling kraftmätartävling. Flygplan flyger i luften (inte på det normala start-landning-sättet), panterklor ställs mot tankekraft och robotteknik mot förminskningsförmågor. Några av hjältarna avslöjar skills vi aldrig sett förut och eftersom filmen känner sin publik blir vi dessutom bortskämda med en blinkning till en annan klassisk nördfranchise mitt i stridens hetta. Svulst med finess, precis som en riktigt bra superhjältefight ska vara.

Vad ”Captain America: Civil War” däremot råder brist på är mer av samma vara. Även om de tidigare Captain America-filmerna bleknar i jämförelse med den nya så har vi redan vant oss vid standarden som satts av Avengersernas (förlåt igen) egna actionspektakel. Och den standarden är hög. Joss Whedon är en närmast oefterhärmelig mästare på att tjoffa in extra allt i superhjältepizzan och samtidigt krydda den med precis rätt mått humor och intelligens så att varje ingrediens smakar lite extra. ”Civil War” har sina wow-moment och putslustiga repliker men saknar den genomgående charm och under-bältet-komik som Whedons verk visar prov på. Utöver flygplatsscenen är det heller inte, i ljuset av den rådande konkurrensen, så många av de andra actionscenerna som verkligen sätter sig.

CAPTAIN-AMERICA-CIVIL-WAR-new-trailer-112-1200x632
”Hey girl, I’m hard as iron.”

Men nu ska vi såklart inte vara orimliga. ”Captain America: Civil War” är en bra film. Det är inte den bästa filmen i sin genre, men den är underhållande rakt igenom, slösar inte onödig tid på tradiga backstories eller forcerad romantik och har en intressant politisk premiss med tydliga beröringspunkter i verkligheten. Man måste inte uppfinna hjulet varje gång; så länge man bygger med tillräckligt stadiga ekrar rullar det ändå. Eller ja, flyger.

betyg3_5

Captain America: Civil War har svensk biopremiär 27 april

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.