Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Chilling adventures of Sabrina – en mörkare och skräckigare tonårshäxa

Nya Netflixserien Chilling Adventures of Sabrina handlar om 16-åriga Sabrina – hälften häxa, hälften vanlig människa – som bor tillsammans med sina fastrar Hilda och Zelda i ett riktigt kråkslott. Hon brottas både med sin dubbelnatur och med att behöva försvara och skydda sig själv och sin omgivning mot diverse mörka krafter. Hon har dessutom en svart katt vid namn Salem som hon kan kommunicera med.

Ja! Det är Sabrina tonårshäxan vi snackar om! Som vi såg i tv-serien med Melissa Joan Hart i slutet av 90-talet. Karaktären kommer från början från serietidningarna Archie Comics (Acke på svenska), där Sabrina förekom första gången på 1960-talet. Men den här tv-serien bygger på serietidningen med samma namn som började ges ut 2014, och som är en slags mörkare reboot av originalstoryn. Så det hela är klart skräckigare och mer magiskt än den där 90-talsserien.

INGRID: En reboot av Sabrina tonårshäxan, vafalls? tänkte när jag hörde talas om detta första gången. Man kommer ju ihåg den där serien med Melissa Joan Hart, och särskilt den talande katten. Men jag kommer ärligt talat inte ihåg så mycket mer än så. Vad det handlade om, mer än själva faktumet att hon var tonåring och häxa, har jag inget minne av. Har du?

EMMA: Haha, men det var nog inte så mycket mer än det, faktiskt. Sabrina är tonåring och häxa, och löser tonårsproblem med magi, samt hamnar i klistret på grund av det. Så funkade väl sit coms över lag, en situation och ett problem som kan lösas i ett avsnitt, och mycket moralism. Men jag minns kläderna och 90-talets svaghet för silverfärgat.
Jag blev faktiskt nyfiken på hur de skulle göra det. Jag hade ingen koll på den här skräckserietidningen från 2014, så jag tänkte fortfarande sit com som ju inte funkar idag. Det finns ju inte mycket kvar av den. Salem kommer inte med oneliners, han kan inte prata över huvud taget. Faster Zelda är inte bara sträng, hon är till och med lite halvond. I första avsnittet slungas vi direkt in i den skräckiga handlingen, med demoner, djävulen och livsavgörande beslut. Hur tänker du om övergången till Netflixdecenniet?

Bild: Netflix

INGRID: Det känns lite som vi kan glömma 90-talsserien, det här är ju något helt annat. Och jag gillar det! Jag tycker det är en ypperlig mix av tonårsserie, skräck, magi och humor. Mysrysigt i ordets rätta bemärkelse. Och väldigt väldigt snyggt.

EMMA: Ja vi glömmer tonårshäxan. Paketeringen är välgjord, däremot har jag svårt för själva innehållet, storyn. Karaktärerna är fina och levande, men storyn känns för seriös och lite för gammalkristen för min smak. Häxorna ÄR verkligen i kontakt med djävulen, den onde. På senare tid känns det som att de seriösa ockulta och magiska tv-serierna tvättat bort ondske-stämpeln och gått mer mot wiccahållet, kvinnor som gör magiska saker tillsammans. Det här känns lite som en tillbakagång. Jag vill ju att Sabrina ska bli häxa på riktigt!

INGRID: Det är lite oklart vad de använder sin ondska till också, måste jag säga. Det fördjupas inte så mycket. Men jag tycker att detta istället ger en absurd komik till alltihop, att de ska vara så himla onda! Hålla på med offer och grejer. Det är ju väldigt komiskt när fastrarna ska bjuda översteprästen Father Blackwood på middag, och faster Zelda lagar roast child…

EMMA: Ja, det är roligt, sånt är härligt.
Som anglofil är det fint att stöta på brittiska humorkompisar från förr i rollerna. Vi har Dawn (Lucy Davis) från The Office UK som faster Hilda, vi har den fantastiska HR-chefen (Michelle Gomez) från Green Wing som Mrs Wardell, och vi har Eowyn (Miranda Otto) från Sagan om ringen-filmerna. Just Eowyn kanske inte var så mycket humor, men som faster Zelda använder hon precis rätt mängd överspel. Snyggt.

INGRID: Åh, du tänker Dawn i The Office när du ser Lucy Davis, jag tänker Dianne i Shaun of the dead! Oavsett så är hon väldigt brittiskt mysrolig som faster Hilda. Det är mycket “nice hot cup of tea” om man så säger. Ytterligare en brittisk humorkompis från förr är ju förresten Jeff (Richard Coyle) från Coupling som Father Blackwood.

Bild: Netflix

EMMA: Apropå kompisar från förr, hade inte Kiernan Shipka (som spelar Sabrina) exakt samma kläder i Mad Men (där hon spelade Don Drapers dotter)? Exakt samma duffel, cigarettbyxor och hårband? Det är för övrigt en otroligt snygg miljö, detaljerna och kläderna är uttänkta, men detta faktum gjorde att jag satt och stressade löjligt mycket över vilken tid det egentligen ska utspela sig…Varför har Sabrinas pojkvän Harvey mobil, men alla andra har fasta bakelittelefoner med trassliga sladdar? Varför har kusinen Ambrose 70-talskostym när han går på dejt, medan de andra över lag klär sig i sextiotalsmode? Jag får utslag av sånt!

INGRID: Oj, detta har jag inte reflekterat över alls! Jag bara köper rakt av att det är en parallell verklighet, inte en specifik tidsepok (jag tänkte nog att det är någon slags nutid). Lite som det var i Twin Peaks, och inte minst som det är i Riverdale, som man ju kan kalla en syskon-serie till The Chilling adventures of Sabrina. Jag tycker det funkar klockrent med estetiken, det passar ihop med det mysrysiga. (och jag har tyvärr bara sett första säsongen av Mad Men…)

EMMA: Jag är helt med på det här med parallell verkligheter, men jag får som sagt utslag när det är genomgående uttänkt på nästan alla punkter, bara en eller två saker som diffar. Argh! Seriealbumet utspelar sig på 60-talet. Men jag är nog mer konservativ än som är bra för mig när det gäller kostym… Tänkte du på att de verkar ha använt mask i stor utsträckning och inte cgi? Åtminstone till viss del! Trodde faktiskt inte att det skedde längre, men jag är glatt överraskad.

INGRID: Ja verkligen! Och det förstärker ju den lite retro känslan som hela serien utstrålar. Det får mig att tänka på världens bästa serie Buffy the vampire slayer, där monstren verkligen var folk som var maskerade, inte bara ful cgi. Jag tänker förresten att den här Sabrina-serien är lite som en blandning av Buffy the Vampire slayer, Riverdale, och en liten dos Harry Potter, kanske? Vad säger du?

Bild: Netflix

EMMA: Den känns verkligen som Buffy! Väldigt seriös och ganska svart och där är vampyrerna onda på riktigt. Inga gråzoner liksom. Har inte sett Riverdale, men eftersom det är samma universum, är det inte helt taget ur luften. Harry Potter, om Harry vägrade sätta på sig sorteringshatten och gav sig på Voldemort utan träning…

INGRID: Apropå Riverdale, det är ju som sagt karaktärer från samma universum, och estetiken i de två serierna påminner otroligt mycket om varandra (Sabrina utspelar sig dessutom i en stad som heter Greendale). I vinjetten till Sabrina ser man också huvudpersonen i Riverdale, Archie, på en TV-skärm. Undrar om det ska bli en crossover nån gång?….

EMMA: Oh, vinjetten är så snygg. Jag skulle kunna tänka mig att se bara den, om och om igen. Bryr mig inte så jättemycket om serien, faktiskt.

INGRID: Jag tycker inte att allt är helt klockrent i den här serien – problem löser sig till exempel ofta lite väl lätt –men som helhet gillar jag Chilling Adventures of Sabrina jättemycket. Jag tycker om att det är både ganska fånigt och ganska mörkt. Underhållande men inte mesigt. Och det är en helt perfekt Halloween-serie!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.