Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

The Christmas chronicles – julmagi när det är som bäst

Varje år konsumerar vi julfilmer, och serier släpper specialavsnitt med jultema. Vi kan liksom inte få nog av det där härliga mysiga som julen för med sig. Så när Netflix annonserade att de skulle släppa The Christmas Chronicles, kändes det nästan som att julen var räddad även i år. För även om få saker slår klassikerna, så kan man behöva fylla på med nya klassiker, och det har jag inte kunnat göra på länge.

Jag förstod ganska snart att Netflix nya julsatsning skulle bli något extraordinärt. Med Kurt Russell som Jultomen själv, och med en lite coolare fasad, levererade Clay Kaytis’ The Christmas Chronicles julkänsla av magiska proportioner. Här har man tagit allt det fina med en klassisk julmatiné – familjekärlek och ett uppdrag att rädda julen och att finna hopp och lycka på andra sidan – men man har skippat den tjocka gulliga ”Ho ho ho”-gubben.

Vi får följa syskonen Kate och Teddy, som kommer från en familj med härliga familjetraditioner och massor av kärlek. Men när tragedin slår till splittras familjekänslan, och sorgen tar överhanden. Julen blir ett måste och Kate är den enda som fortfarande försöker hålla kvar vid den gamla känslan.

Familjen Pierce, innan tragedin

När hon tror sig se Jultomten i en av de gamla hemmavideorna tar hon på sig att fånga honom på bild på riktigt, och hon tvingar med sig sin storebror för att hjälpa till. Men när Tomten sen dyker upp är han inte riktigt vad de tänkt sig. Och när sedan både släden går sönder och renarna rymmer iväg, blir tiden knapp för trion att rädda julen.

Russells Jultomte kan allting om alla, vilket försätter honom i väldigt roliga situationer, och alla har inte lika lätt för att tro som andra. Han är också världens bästa leksaksmakare, och kan trolla fram i princip vad som helst när som helst. Som när han känner att det skullle behövas lite julstämning i häktet, ja då trollar han fram instrument till en hel orkester.

The Christmas Chronicles var rolig för hela familjen. Vi såg den tillsammans med vår snart 5-åring, och hon tyckte att den var MAGISK! Från sättet Tomten rör sig på, till de underbara renarna, och inte minst hur de visar innehållet i julklapps-säcken. Hon var trollbunden från början till slut, även fast hon inte kan engelska. Även vi vuxna njöt minst lika mycket. Den var både lättsam och djup, och smart för den som gillar att leta bland detaljerna.

Den har alla klassiska bitarna från julmatinéerna blandat med ny teknik och ett snabbare tempo. Jag rekommenderar er alla att se den, inte minst nu när julen snart står för dörren.

Du kan se The Christmas Chronicles redan nu på Netflix.

 

PS. Spoilers, men hur cool va inte Goldie som Tomtemor. DS.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.