Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Cooked – Magnifikt matnörderi

Cooked

Mat och vatten är nyckeln till allt liv på Jorden och därmed också ett essentiellt inslag i vardagen. Vi kan överleva en ganska lång period utan både mat och vatten även om vatten är mer viktigt än mat i det långa loppet. Ta Mahatma Ghandi till exempel som matstrejkade i tre veckor men vatten är något helt annat. Utan vatten trillar de flesta av pinn redan efter ungefär tre dagar även om det finns ett fåtal dokumenterade fall där människor har överlevt nästan en hel vecka utan vätska. Att mat och vatten är nödvändigt gör det också till en av de största utmaningarna i vårt moderna samhälle för hur får man begränsade resurser att räcka till en hel planet som hela tiden ökar i folkmängd när vi samtidigt skövlar och förorenar källorna till förnödenhet? Mat, eller snarare bristen på mat är direkt kopplad till våra stora världshälsoproblem men mat är också historien om mänskligheten självt. I alla fall om vi skall tro Michael Pollans senaste dokumentärserie, Cooked.

Cooked
Michael Pollan i köket

Enligt Michael är hela evolutionen relaterad till vad vi stoppar i oss och precis som så många andra experter på området konstaterar han att det stadigt går utför med mänskligheten i det avseendet. I dag skall vi lägga så kort tid som möjligt på att laga mat och vi är nu nere på en genomsnittlig dagssiffra för måltider på 27 minuter, en siffra som för fyrtio år sedan låg på dryga timman. Samtidigt sjunker kvaliteten på våra råvaror betänkligt. Det är processad fast food för en billig peng som gärna förtärs utan socialt umgänge. Snabbt, billigt och effektivt. Vad detta gör med våra kroppar vet vi redan. Det finns mängder med research som visar att vi mår allt sämre när vi inte får i oss de nödvändiga näringsämnen kroppen behöver och dessutom under stress men trots detta fortsätter snabbmaten att öka i omsättning. Människan är det enda djuret i världen som tillagar sin mat och dessutom är vi biologiskt anpassade för tillagad mat, borde vi då inte nyttja detta till vår fördel?

Det här är givetvis ett enormt område med massor av ”förklaringar.” Vi spenderar mer och mer tid på jobbet, familjerna blir allt större och vi har andra intressen men är detta verkligen gångbara förklaringar? Hur gör man i andra kulturer? Hur kommer det sig att en man i Japan kan arbeta i 12 timmar men ändå lägga stor omsorg på sin matlagning? Eller varför kan en ensamstående kvinna i Indien laga mat åt 16 barn när vi klagar över tidsbrist och köper McDonalds åt tre ungar och hur kommer det sig egentligen att vi har mängder med tid att lägga på att se andra laga mat på TV men inte själva har tid att grilla en stek? När matlagningsprogrammen blir fler och fler och tittarsiffrorna ständigt skjuter i höjden är det svårt att inte sucka åt ironin.

Cooked3
Vad är egentligen ost? Cooked gräver djupt i matkulturen.

Pollan, som är en perfekt berättare med sitt lugn och sin metodik försöker här, tillsammans med flertalet experter på olika områden att under en fyra avsnitt lång säsong dels slå hål på myten om att vi inte längre hinner laga mat och samtidigt förklara varför det är så viktigt att laga sin egen mat. Varje avsnitt täcker ett grundelement med eld, luft, jord och vatten och det är väl också här den stora problematiken ligger. Det finns så otroligt mycket mer att utforska i varje avsnitt att det känns lite grovhugget. Under 45 minuter skall man försöka få in politik, kultur, vetenskap, historia och lite ”live-matlagning” på det. Varje avsnitt hade lätt kunnat vara fyra avsnitt till för det här är verkligen intressant.

Till skillnad från andra dokumentärserier som Chef’s Table handlar det inte så mycket om estetiken utan mer funktionen och ursprunget. Med det sagt är inte Cooked på något sätt någon trist, grå massa med bara snack. Serien streamas i 4K med fantastiska vyer och färgsprakande bilder från hela världen och den mat som faktiskt tillagas ser otroligt lockande ut. Det finns till exempel ett avsnitt som avverkar den amerikanska barbecuekulturen, en ritual som gått i arv i generationer där det riktigt vattnas i munnen men i det stora hela är Cooked snarare matnörderi än matporr.

Cooked finns tillgänglig via Netflix

betyg4

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."