Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Cornelias kärlek – Recension

Cornelias kärlek

Den rika arkitekten Cornelia (Luminita Gheorghiu) älskar sin son. Ääälskar. Men gränsen mellan maktutövning och kärlek är ju ibland väldigt tunn. Om det nu inte är samma sak, makt och kärlek. När den curlade sonen kör ihjäl en 14-åring gör hon precis allting för att rättvisan inte ska skipas.

Cornelias kärlek är ingenting annat än en närmast perfekt verkställd film. Det finns ett thriller-element, men det är ingen thriller i dess mest hollywoodska tolkning. Ett obehag gror filmen igenom, mycket på grund av karaktären Cornelia, som en inte riktigt vet vad hon ska ta sig till. Hon gör verkligen vad som helst för sin son. Eller är det för sig själv? Att kategorisera känslorna och bevekelsegrunderna är inte helt lätt i denna film. Obehaget växer också till följd av ett knippe närmast befängda scener som på ytan bara ser ut som scener i en helt vanlig realistisk film.

Cornelias kärlek 4
Barbu (Bogdan Dumitrache).

Luminita Gheorghiu äger den här filmen i rollen som militant handlingskraftig matriark. Hon har inga moraliska betänkligheter och det finns inga sociala gränser hon inte är beredd att överträda. Hennes kärlek, eller om det nu var maktutövning, sammanflätas också med skildringen av ett samtida Rumänien, där allt går att muta sig till och klasskillnaderna mellan stad och land är milsvida. Samtidigt som Cornelia framstår som ytterst osympatisk i sin strävan ges hon också mänsklig komplexitet, som i varje god karaktärsuppbyggnad. Detta görs, främst, hos den döda 14-åringens föräldrar, i en av de konstigare och mest drabbande scener jag sett.

Sonen Barbu (Bogdan Dumitrache) skyller de flesta av sina tillkortakommanden på sin mor. Och nog är hon ansvarig för hans ansvarslöshet till viss del. Men han har nog även sig själv att skylla. Hans passivitet och odräglighet är frustrerande, men även förståelig. Till sist tar han sig väl i kragen på något sätt, efter att vi fått höra om hans brister från hans flickvän, i ett samtal med Cornelia – också det en av de där fantastiska och bisarra scener som den här filmen strösslar med.

Vlad Ivanov, abortläkaren från 4 månader, 3 veckor & 2 dagar, dyker upp i en roll som inte skiljer sig särskilt från rollen i nämnda film. Han spelar även här en man som är väl medveten om det spel som det korrumperade samhället kräver, eller möjliggör. En undrar ju hur det står till med det postkommunistiska Rumänien egentligen. Ur filmhänseende spirar landet i alla fall.

Cornelias kärlek hade premiär 30 januari. 

betyg4

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *