Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension Serier & TV

Criminal – Samma rum, fyra olika länder

Betyg

Bra

  • Coolt upplägg
  • Spännande och oförutsägbart

Dåligt

  • Stundvis oprofessionella poliser

Om du som jag älskar kriminaldrama så är detta mitt hetaste tips till dig. I Netflix nya serie Criminal följer vi tre olika förhör i varje säsong, det ena mer spännande än det andra. Det var verkligen inte helt lätt att lista ut hur det skulle sluta, även om man är en inbiten crime-fantast.

Något som gör serien extra intressant är att de olika säsongerna utspelar sig i olika länder, England, Frankrike, Tyskland och Spanien. Vi ser samma förhörsrum, men med olika utsikt från fönstret utanför. Något som jag först skulle tycka kändes konstigt, men som föll in perfekt i de olika ländernas kontext. Nog till stor del tack vare att utsikten förändrades, och att vädret därmed var olika i olika länder.

Foto: Netflix

 

Uppläggen i de olika länderna är näst intill likadant, förutom att de olika teamen har olika karaktärer och nivåer av drama. Vissa team är väl genomarbetade, medan andra nyligen sammansatts. Det är uppfriskande att fokus nästan helt ligger på själva förhöret, och dramat sker mer som ett bakomliggande sidospår.

England

Det som fångade mitt intresse var att jag såg att David Tennant skulle vara med i den här säsongen, och som ett fan av Dr Who och Broadchurch kunde jag inte motstå att se honom på andra sidan förhörsbordet. Det visade sig att han gör även den typ av roll galant. Här förhörs han kring mordet på hans styvdotter, och man pendlar mellan att han är skyldig till att han är en sörjande far.

Här ser vi även en kvinna som förhörs kring förgiftningen på hennes systers pojkvän, och förhöret på en man där de är på jakt efter en trailer som misstänks vara full med döende människor.

I det engelska teamet ser vi en välsvetsad grupp med poliser, och även om de rör sig på gränsen av vad som är tillåtet vid förhör så känns de ändå som att de visar en bra bild av polisarbete överlag.

Tyskland

I den tyska säsongen är teamet under utredning av någon anledning, och teamet går på tå kring utredningsledaren. Det sätter spår i deras arbete, men utredaren själv verkar vara en fantastisk förhörsledare och briljerar från första stund.

Det första fallet är ett av de mest intressanta av alla, och fokuserar på ett mordfall som ägde rum efter att muren föll. Här hade jag själv svårt att följa polisens tankebanor och låg hela tiden lite efter dem, vilket var uppfriskande. Vi får också en glimt i hur tyskarna ser på det hela och hur klimatet i Tyskland var på den tiden.

Vi får också följa med på förhöret av en man som misstänks ha puttat sin fru ner för trappan, och när de försöker få en kvinna, som hjälpt sin man våldta och mörda sex unga flickar i sin ungdom, att peka ut var de begravt en av kropparna.

Frankrike

I det franska teamet dras dramanivån upp när en ung kvinna satts som gruppledare istället för en av de gamla rävarna. Hennes osäkerhet och hur kollegorna motarbetar henne påverkar såklart arbetet, men de uppvisar ändå en hög nivå av professionalitet. Utöver det har teamet även nyligen förlorat flera kollegor i ett attentat på en nattklubb en kort tid innan förhöret i första avsnittet äger rum. En av poliserna i teamet har påverkats stort av attentatet och hon får inte ihop sig förrän i sista avsnittet.

Det mest intressanta fallet i den här säsongen tycker jag är just det första förhöret, när de förhör en ung flicka som var med på nattklubben där attentatet ägt rum. Poliserna är synbart påverkade, och jag själv kunde inte räkna ut hur det hela skulle sluta.

Här får vi även se förhör på en äldre högt uppsatt kvinna som misstänks ha puttat en av sina underarbetare från ett hustak, samt (det mest förutsägbara fallet i mitt tycke) förhöret på en man som misstänks ha slagit ihjäl en homosexuell man.

Spanien

I det spanska teamet är det ännu mer drama, när gruppledaren har en intim relation till en av förhörsledarna. Här kör de även med ganska fula trick för att få de misstänkta att säga vad de vill höra.

Det mest intressanta förhör den här säsongen tycker jag är det andra förhöret där en ung kvinna förhörs efter att hennes autistiska syster drunknat i badkaret när hon var i hennes vård. Här pendlar jag mellan det ena hemska scenariot till det andra, och poliserna byter teknik för att få fram den reaktionen de eftersöker.

Vi får även se förhör med en kvinna som lever genom sin hund och som misstänks ha mördat en man tillsammans med sin bror, utöver att utpressa gifta män på pengar. I sista fallet får vi se när poliserna söker fälla en man som slingrat sig från fängelsestraff tidigare. I båda dessa kör polisen med riktigt fula spel, vilket jag egentligen tyckte var tråkigt. Det jag gillar mest är när polisen känns genuin och när de gör sitt jobb ordentligt.

 

 

Om du bara ska se någon eller några av dessa så rekommenderar jag de tyska och franska säsongerna, även om alla säsongerna var riktigt bra. Netflix fortsätter att leverera kriminaldraman i världsklass!

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.