Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Downton Abbey – Höstens mysigaste verklighetsflykt

Betyg

Bra

  • Maggie Smiths syrligheter
  • Väldigt snygg produktion
  • Rivaliteten mellan husens tjänstefolk

Dåligt

  • Stundtals lite väl sockersött

Är du också en av alla dem som följt den brittiska tv-serien Downton Abbey under sex säsonger? Då är det dags att bege dig till en biograf för ett kärt återseende av vår brittiska favoritfamilj! Mys igång hösten med familjen Crawley.

Downton Abbey är en brittisk dramaserie som handlar om den aristokratiska familjen Crawley och deras tjänstefolk på det gigantiska och ståtliga lantgodset Downton Abbey. Det är kärlek, vänskap, intriger, humor, strålande skådepelarinsatser och vackra miljöer. Filmen utspelar sig efter tv-seriens avslut. Året är 1927. Crawleys och deras personal förbereder sig för det viktigaste ögonblicket i deras liv. Ett kungligt besök från kungen och drottningen av England.

Downton Abbey
Elizabeth McGovern är Cora Crawley, Harry Haddon-Paton är Bertie Pelham, Laura Carmichael är Edith Crawley, Hugh Bonneville är Robert Crawley och Michael Fox är Andy. Foto: Jaap Buitendijk / Focus Features
Maggie Smith. Downton Abbey
Violet Crawley. Foto: Focus Features

Skådespelarna

En sak som jag liksom många andra tittare tycker om är seriens karaktäristiskt torra humor och den återfinns tack och lov även här. De underbara tanterna Violet (Maggie Smith) och Isobel (Penelope Wilton) gnabbas med varandra precis som tidigare. Maggie Smith hade gärna kunnat få ännu större utrymme för fler snäsiga repliker och menande blickar. Tröttnar aldrig! Varje gång hon är i bild myser jag. Stjärnornas stjärna!

En annan sak att glädjas åt är att i stort sett hela den fantastiska skådespelarensemblen från serien är med i filmen. Vi introduceras även för några nya karaktärer, varav två spelas av Tuppence Middleton (Fisherman’s Friends) och Imelda Staunton (Harry Potter och Fenixorden).

Jag tror inte att någon som älskade tv-serien lär bli besviken – filmen bjuder på extra allt! Härliga är scenerna där vi får följa rivaliteten mellan familjen Crawleys tjänstefolk och den otroligt snobbiga motsvarigheten som tjänar kungen och drottningen.

Personligen föredrar jag seriens något lugnare tempo – nu blir det nästan en sockerchock. Samtidigt klagar jag inte för det är skönt att svepas bort i denna värld i två timmar. Kanske kan filmen även bli en inkörsport för de som missat denna underbara feelgoodserie? Blir det här en succé lär det bli fler Downton Abbey-filmer. Hoppas! Världen behöver fler trivsamma filmer och serier som denna – de ger en välbehövlig och mysig paus i tillvaron.

Downton Abbey har biopremiär 13/9

Foto: 2019 FOCUS FEATURES

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.