Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Dracula Untold – Recension

Dracula Untold 3

Recensionen publicerades första gången 10 oktober.

Gary Shore, Luke Evans och Sarah Gadon lyckas inte ens blidka min 18-årige kusin, som jag tagit med på pressvisningen. ”Inte ens” skriver jag, ja, inte för att peka ut min kusin specifikt, men ungdomar har generellt en jävligt svajig känsla för kvalitet. Och är de riktiga cineaster så är de även lillgamla, och därmed störiga ändå. Ni kan inte vinna ungdomar. Väx upp bara.

Dracula Untold 10
Vlad (Luke Evans) och Mirena Tepes (Sarah Gadon).

Prins Vlad Tepes (Luke Evans), a.k.a. ”Pålspetsaren”, a.k.a. Dracula, ser sitt Transsylvanien omringas av det Osmanska riket. Turkarna begär 1000 söner, däribland Vlads egen son, i utbyte mot att de inte jämnar furstendömet med marken. Vlad ser ingen annan utväg än att liera sig med mörkret för att hantera situationen. Han tar hjälp av åldringsvampyren (Charles Dance), som är så där vampyrig att han kommit lååångt från Alexander Skarsgård-looken och istället liknar en jättegammal nakenråtta. Denne ger honom vampyrkrafter, som kommer att försvinna efter tre dagar förutsatt att Vlad inte dricker människoblod – då byter de istället plats, för evigt, vampyr blir människa och tvärtom, eller nåt sånt där.

Dracula Untold 9
Det är insidan som räknas…

Det är ingenting annat än en pruttrulle. Om det nu var någon som trodde något annat. Tydligen så har Universal beslutat sig för att reboota sina klassiska monster. Det ska liksom bli ett eget universum, typ som Marvel med The Avengers. Jag kan tycka att det är ett helt okej grepp – det är nämligen sånt här man får nöja sig med när kreativiteten går på sparlåga i Hollywood. Problemet är att Dracula Untold inte är en värdig reboot, på något sätt. Det är en ostadig blandning mellan Bram Stokers Dracula (1992), Game of Thrones och valfri CGI-tung dussinaction, som sedan nedsänkts i ett bajsbad.

Dracula Untold 5
”Jag, Vlad, är den gode.”

Man vet att det är illa när människor som det är meningen att man ska tycka om dör döden, och man bara tycker att det är riktigt skönt. Ska man nu ändå ge sig in i det där träsket av huggtänder och vampyrromantik så får man ta och göra det med viss finess och nytänkande. Det är en ganska uttjatad idévärld. Här lyser tyvärr all finess med sin frånvaro. Replikerna är fånigt högtravande och actionscenerna är bara trista. Regissören och långfilmsdebutanten Shore vet uppenbarligen inte vilken film han vill göra. Är det tung action? Är det fantasy? Eller är det en svulstig kärlekshistoria? Kvar blir bara en enda röra av blod, tusentals spillda osmanliv och en Dracula som man varken hatar att älska eller älskar att hata. Han är bara inget.

Dracula Untold 8
”Jag, Mehmed (Dominic Cooper), är den onde.”

”Snart är allt turkiskt”, förkunnar en av transsylvanerna. Men jag finner mig bara hålla på turkarna. Produktionen måste för övrigt ha konsulterat Björn Söder vad gäller stereotyper: ”Säg, Björn, låt oss höra om din föreställningsvärld. Vi tänkte bygga vår film kring den.”

Dracula Untold har biopremiär 10 oktober. 

betyg1

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *