Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Dröm vidare – Drömmar, klass och systerskap i klockren långfilmsdebut

Dröm Vidare

Det svenska filmåret börjar verkligen bra. För ett par veckor sen hade urstarka Sameblod premiär, och nu kommer ytterligare en jättebra svensk film av en långfilmsdebuterande regissör. Så till alla som är allmänt skeptiska till svensk film – det är nu ni ska passa på att gå på bio!

Dröm vidare handlar om Mirja (Evin Ahmad), som har suttit i fängelse och återförenas med sitt kompisgäng när hon kommer ut. De är fyra tjejer som känt varandra länge och lojaliteten och vänskapen är starkare än starkast. Men Mirja är inte längre riktigt samma person som innan hon åkte in, och den där lojaliteten och vänskapen sätts på prov när hon känner att hon måste ta tag i sitt liv och skaffa ett riktigt jobb. Gänget hade ju stora planer tillsammans, de skulle ju sticka från Alby, ut i världen och bara lämna allt. Och för att göra det måste de ju skaffa pengar. Ska Mirja bara svika dem nu?

Hon slits mellan sina lojaliteter, och det rubbar hela kittet som håller samman kompisgänget. Ska Mirja vara lojal mot sin sjuka mamma och sin lillasyster, eller mot vännerna? Vännerna är ju skitjobbiga och inte alls stöttande när Mirja försöker lyckas på ett hederligt vis. Men samtidigt är det tydligt att det snarare är de som har varit Mirjas riktiga familj.

drom vidare2 test
Mirja (Evin Ahmad) får jobb som hotellstäderska och får en härlig kollega (Anna Bjelkerud)

Min tydligaste känsla efter att ha sett Dröm vidare är att det är en otroligt mäktig film! Alla delar – handlingen, bildspråket, tonen, musiken, karaktärerna.  Och att det nästan bara är kvinnor både framför och bakom kameran (Regissör Rojda Sekersöz, manusförfattare Johanna Emanuelsson,  producenterna Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström och musikkompositör Lisa Holmqvist).

”Aldrig tidigare har fyra kvinnor tagit så mycket plats i en svensk långfilm” står det i filmbolagets text om filmen, och det är nog fasen sant alltså.  Alla bärande roller i filmen är kvinnor, och det är ju sjukt att det fortfarande ska  behöva vara något att uppmärksamma, men det ger mig nästan ett sug i magen för att det faktiskt verkligen betyder något. Det känns inte heller som vi har sett kvinnor i de här rollerna förut – eller i alla fall jäkligt sällan. Ett kompisgäng som hänger runt utomhus i förorten där de bor, röker och planerar hur de ska stjäla jättemycket pengar för att kunna dra. Som är skithårda och jävligt roliga. Som knappt har någonting, materiellt, men som verkligen inte framställs som offer. Och de är grymt skådespelade, där Gizem Erdogan sticker ut extra mycket som Mirjas närmsta vän, som också är hårdast mot henne. Och Malin Persson är skön som Emmy, ständigt klädd i badtofflor, som försöker tjäna pengar på onlinespel och bjuder på kaffekask. Men mest av allt är det förstås Evin Ahmads film, hon lyser i rollen som Mirja och borde rimligtvis få många fler stora roller efter det här.

drom vidare3
Gizem Erdogan

Bildspråket i Dröm vidare är lekfullt, till exempel markeras mellanrummet mellan scener ibland med att hela bildytan fylls med starka pastellfärger. Färger som går igen i vyerna över de färgglada höghusen och väggmålningarna i Alby Centrum. Det blir vackert med färgerna och kontrasten till naturen runt omkring. Jag får verkligen känslan att regissören Rojda Sekersöz skildrar den här förorten med kärlek, trots att karaktärerna inte precis lever några drömliv. Den annorlunda filmmusiken, trummor och percussion á la Birdman-soundtracket, (och Seinabo Seys mäktiga låt Easy!) har också stor del i filmens energi.

Regissören Rojda Sekersöz har verkligen gjort en klockren långfilmsdebut. Hon skildrar drömmar, klass, glädje, sorg, kärlek och ett systerskap som verkligen inte är enkelt men jäkligt starkt. Gå och se!

Dröm vidare har biopremiär den 17 mars 

betyg4

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.