Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

El Angel – fascinerande porträtt av en bildskön brottsling

Betyg

Buenos Aires 1971. Den sjuttonårige Carlos (Lorenzo Ferro) går lugnt runt i ett hus som inte är hans eget. Till synes obrydd av att om ägaren skulle komma hem skulle det bli obehagligt. Inget verkar bekomma Carlos, han bryr sig varken om pengar eller bilarna eller något av det han stjäl. Han bryr sig inte om flickan han dejtar. I yrkesskolan träffar Carlos den vackre Ramón och tillsammans med honom och hans far bildar de tre en liten förbrytartrio. Men medan Ramón och hans far bryr sig mycket resultatet och pengarna, verkar Carlos mest gå igång på själva akten, själva stjälandet. Han kan lika gärna ge bort bytet som att behålla det. Han bryr sig heller inte om människorna han dödar. Han verkar sakna empati. Inte som att han är elak, han bryr sig bara inte. Den enda som verkar påverka honom är Rámon. När Carlos ser honom första gången i yrkesskolan verkar något röra sig inom honom.

El Angel bygger på verkliga händelser i 70-talets Buenos Aires, och när historien brakade loss i medierna döpte de honom till Dödsängeln, eftersom hans änglalika och pojkaktiga utseende bröt så mycket mot brutaliteten i hans brott.  Det spekulerades också i huruvida hans sexualitet var orsaken till brotten. Detta utreddes faktiskt.

Även om El Angel är regisserad av  Luis Ortega märks Pedro Almodóvar av som producent. Det märks i form av det queera, och valet av att fokusera och fascineras av det som rör sig utanför det ordnade och logiska. Lorenzo Ferro är perfekt som den pojaktige och till utseendet änglalike Carlos. Kontrasten mellan vardagen som brottsling och sitt tonårsaktiga dagdrömmande om Ramón är intressanta. Det är en mind fuck, och i en positiv bemärkelse. Sjuttiotalsmiljön, med sin mörka träfanér, sina nummerskivetelefoner, tajta stickade polotröjor och utsvängda kostymbyxor är inte fy skam heller. Eller rock ´n roll på spanska, för den delen.

Själv associerar jag också till filmen The Young Poisoners handbook, som också bygger på verkliga händelser i sextiotalets England, där den unge Graham Young giftmördade flera offer innan han åkte fast. Jag drar parallellen för att Graham i The Young poisoner´s handbook också verkar relativt opåverkad av både sin omgivning och grymheten i sina brott. För honom är det giftet som sådant och vad det gör med kroppen som fascinerar. I El Angel fascineras Carlos också av brottet som sådant, själva stjälandet men bryr sig väldigt lite om pengarna. Jag kan också se en estetisk parallell, berättartonen är något absurdistisk, och i vissa fall komiska, trots det fruktansvärda ämnet.

Att koppla ihop sexualitet och brottslighet är inget exklusivt för Argentinska sjuttiotalsmedier. Jag kommer att tänka på på Haiby-affären (då ju homosexualitet var brottsligt i Sverige) men också den senare Ebbe Carlsson-affären, när Ebbes sexualitet drogs upp som konspirationsteori när han hördes i Konstitionsutskottet om sina oegentligheter i Palmeutredningen.
Jag har mina åsikter om att göra film eller bok eller serie om verkliga brott eller tragiska händelser. Särskilt om det ligger relativt nära i tid, så att många av offren kan ha anhöriga i livet. Och visst, de tankarna finns när jag ser El Angel. Fokus ligger på den enigmatiske brottslingen. Och visst går det att fascineras och spekulera om honom som person, vilka diagnoser han skulle ha fått i dag. Och visst känns det lite dubbelt att bli förförd av de coola miljöerna och musiken, när man tänker på att det är verkliga händelser som skildras. Men filmen är samtidigt en påminnelse om hur otroligt kort tid sedan det gick att göra kopplingar mellan icke heteronormativ sexualitet och brottslighet. (PS. Det finns inga sådana kopplingar, om det på något sätt var oklart. DS.)

 

El Angel har biopremiär 10 maj 2019

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.