Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Recension

Equity – Finansvärldens rävar stångas förgäves

 

equity2
Ryggen mot skärmen = mötesnybörjare

Finansthriller är väl kanske inte den mest lukrativa genren inom filmbranschen men filmer som Wall Street och Margin Call har visat att det går att göra olidligt spännande filmer om just pengar.

I Equity får vi följa Naomi (Anna Gunn, kanske mest känd från Breaking Bad) som en hård och bestämd finanskvinna vid en av Wall Streets investmentbanker. Hon är framgångsrik men då hennes senaste börsnotering inte riktigt gick som smort har hon inte den tillit som hon en gång haft, vare sig från hennes kunder eller arbetsgivare. Givetvis ger hon inte upp, hon är bestämd att återfå sitt förtroende genom att ro hem Cachet:s (ett “säkert socialt medianätverk” hon hjälpte upp på fötterna för många år sedan) börsnotering. Till sin hjälp har hon sin befordranssugna assistent Erin (Sarah Megan Thomas), och hennes pojkvän Michael (James Purefoy) som även han jobbar på samma investmentbank men som investerare (vilket innebär att det är olagligt för dem att snacka jobb).

Allt blir dock lite mer komplicerat när Samantha (Alysia Reiner från Orange is the New Black), en före detta skolkamrat till Naomi som blivit finansåklagare börjar snoka. Därefter går filmen mest ut på att vi skall fundera över huruvida någon går att lita på. Tyvärr räcker det inte hela vägen. Handligen utvecklas inte särskilt mycket mer än att Naomi har ett tydligt mål från start att återta sitt fläckfria rykte. Sedan möter hon motgångar.

fgsdfg
Anders Borg i bakgrunden?

Att man inte kan lita på finansrävar är dock inget nytt. Hela den här genren bygger på den enkla idén. Utöver detta är det väletablerat sedan innan men också väldigt tydligt i filmen att finanseliten inte är särskilt varma människor heller och efter ett tag är det inte helt lätt att förstå vem man skall bry sig om i filmen. Naomi är hård mot Erin, Naomis chef är hård mot Naomi, Erin är hård mot Naomi, och Michael går mest runt med ett charmigt brittiskt smile hela filmen, medan kontentan är att ingen har rent mjöl i påsen. I slutet av filmen känns det knappt som att vi har lämnat punkt A.

Att storyn är lite intetsägande är dock inte hela världen. Equity gör en hel del saker rätt också. Det är egentligen aldrig tråkigt på vägen och spelet är väldigt trovärdigt rakt genom. Manuset är riktigt skarpt rent dialogmässigt. Framför allt Sara Megan Thomas som Naomis nervvrak till assistent är helt suverän. Hon förkroppsligar pressen som finns att lyckas, pressen att graviditet inte får stå i vägen för yrket och pressen av att vara en kvinna i en mansdominerad värld helt perfekt. Även James Purefoy imponerar stort. Hans Michael är lika sympatisk som sliskig, lika förtroendeingivande som icke trovärdig.

fgjkfgjhfg
Mycket pengar = trist inredning

Framför allt berättelsen om hur Equity blev till är väldigt intressant och viktig i dagens filmklimat. Equity är primärt finansierad av kvinnor på Wall Street och skapad av kvinnor. Dagens klimat för kvinnor i Hollywood speglar klimatet på Wall Street ganska väl, vilket gör det hela extra effektivt i sitt budskap.

Equity sitter på en enorm potential men når inte hela vägen tack vare en story som inte riktigt leder någonstans. I de första tio minuterna etableras det att Wall Street är en hård miljö där ingen går att lita på och sedan utvecklas det tyvärr inte så mycket mer än så. Men här finns ändå en viss spänning, ett suveränt spel, och ett helt nytt perspektiv på den här världen. Det blir tyvärr problematiskt när berättelsen om hur en film blev till är mer intressant än filmen i sig.

Equity har premiär 21 oktober

Recensionen är skriven av Oscar Steglund

betyg3

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ibland tar vi in olika gästrecensenter. Just den här är skriven av en av dom.