Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

I Feel Pretty – ett hafsverk av ytligheter med en ovanligt beige Amy Schumer

I Feel Pretty handlar om Renee (Amy Schumer) som jobbar på IT-supporten för ett kosmetikaföretag där hon är förpassad till en källare i China Town. Hon har en usel självkänsla och känner sig aldrig tillräcklig. En dag går hon in på en träningsstudio, ramlar av spinningcykeln och slår i huvudet. När hon vaknar till liv igen är hon en person med en självkänsla och ett självförtroende som skulle få självaste Zlatan att framstå som en blyg viol. Renee kan inte tro sina ögon när hon ser sig själv i spegeln medan hennes omgivning inte ser någon skillnad, hon är ju fortfarande Renee eller…

Det som varit Amy Schumers signum som komiker är hennes öppna och brutala diskussion om hur hon jämförs med många kvinnor inom nöjesindustrin som vi alla vet är utseendefixeringens arena no 1. Schumer har fått ta mycket skit då hon går emot de snedrivna normer och istället skapar en humor av detta som har gjort henne till världsstjärna. Utifrån detta tycker man att en film som I feel pretty borde vara den perfekta rollen för henne men inte ens Schumer kan rädda det förfärliga manus som Abby Kohn och Marc Silverstein plottrat ihop (de står även för regin). Historien har en fin tanke om att kombinera humor med livserfarenheter om att det är insidan som räknas men det fungerar inte alls här. Man har sett liknande historier i filmer såsom Big där Tom Hanks karaktär önskar att han vore vuxen medan Renee önskar att hon vore vacker innan hon slänger ett mynt i en fontän under en stormig natt.

När Renee sedan inser att även vackra och framgångsrika människor kan känna sig osäkra och få nobben av en pojkvän blir det på tok för dumt för mig. Renee behövde se sig själv som ursnygg innan hon började inse sitt värde och sin potential att kliva uppåt på karriärstegen? Precis som att ett vackert yttre automatiskt skulle leda till en högre IQ eller evig lycka. Det blir lika ytligt som den kultur filmen från början vill kritisera. Några av de (få) nöjsamma inslagen i I Feel Pretty är Michelle Williams som Renees chef. Hon är väldigt rolig med sitt porträtt av en skönhetsmogul med en lite speciell röst som gör att hon inte tas på allvar av grundaren till skönhetsimperiet, sin farmor som spelas av en härlig Lauren Hutton.

Filmens få nöjsamma inslag står Michelle Williams och Lauren Hutton för.

Det känns som att manusförfattarna inte kunde komma överens om det är en parodi de gör av skönhetsvärlden eller om de ska gå in på djupet om hur stört vårt samhälle har blivit på grund av den ständiga utseendefixeringen som överöser oss. Skämten börjar och jag drar på smilbanden men så försvinner det roliga innan det ens har börjat. Kommer på mig själv att gömma ansiktet i händerna flera gånger under filmens gång då det bara blir pinsamt och plumpt istället för kul. Som när Renee träffar sina två bästisar efter sin ”förvandling” och bara babblar på om hur snygg hon är och att hon vet saker om dem som bara den ”gamla” Renee skulle ha vetskap om. Man ser ju på bästisarnas ansiktsuttryck att de tror att hon har en skruv lös men varför säger de bara inte att hon ser ut precis som hon alltid har gjort? Schumer kommer inte till sin rätt utan känns som om hon håller tillbaka i de komiska inslagen och inte klarar av att övertyga som skådespelare i de mer allvarliga scenerna. Amy Schumer brukar i vanliga fall kunna sin komedi och nästa gång borde hon skriva manuset själv och ges fritt utrymme att improvisera, då blir det med all säkerhet bra.

I Feel Pretty har premiär den 25:e maj

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.